1 Ocak 2021’de memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak?

1 Ocak 2021’de memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak?
Kamu çalışanlarına ekim ayı rakamlarına göre enflasyon farkı zammı olacak mı? 1 Ocak 2021’de memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak?

EKİM ENFLASYONUNA GÖRE MEMURLAR 2021'DE NE KADAR ZAM ALACAK?

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) 2020 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,13 oranında artış gösterdi.

Ekim ayı enflasyon rakamlarına göre, 2020 yılının ikinci yarısının ilk dört aylık döneminde (Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim) TÜFE’deki artış oranı toplamı %4,61 oldu.

1 Ocak 2021’de maaşlara ne kadar zam yapılacak?

Kamu görevlilerinin ve emeklilerinin aylıklarına 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olarak %3 oranında artış yapılacak.

Ayrıca, 2020 yılının ikinci altı ayına ilişkin enflasyon oranının %4‘ten fazla çıkan kısım da %3’lük maaş zammına ilave edilecek.

Öte yandan, kamu çalışanlarının aylık net ücret miktarını etkileyecek olan 2021 yılı Asgari Geçim İndirimi (AGİ) tutarlarının 2021 yılı asgari ücret rakamına göre belirlenecek olması (Aralık ayının son haftası belirlenmesi beklenmektedir) ve 2020 yılı ikinci yarısına ilişkin enflasyon rakamlarının 4 Ocak 2021 Pazartesi günü açıklanacak olması nedeniyle, kamu görevlileri ile emeklilerinin 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli maaş zammı oranı 4 Ocak 2021 tarihinde netlik kazanacak.

Ekim ayı rakamlarına göre enflasyon farkı zammı olacak mı?

2020 yılının ikinci altı aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon artış oranının %4’ten fazla olması durumunda, fazla çıkan kısım 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli yapılacak olan %3 oranındaki genel maaş zammına ilave edilecek.

Bu itibarla, 2020 yılının ikinci yarısının ilk dört ayında (Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim) gerçekleşen toplam enflasyon artışı oranı %4,61 çıktığından, 1 Ocak 2021 tarihinde kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarına enflasyon farkı artışı yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Kalan iki aylık dönemde gerçekleşmesi muhtemel enflasyon artış/azalış oranlarına bağlı olarak, enflasyon farkı artışı yapılıp yapılmayacağı ve yapılacak ise bu artışın hangi oranda olacağı belli olacak.

Ancak, Kasım ve Aralık ayı enflasyon artış oranları toplamı “0” olsa bile memur ve emekli maaşlarına 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olarak %0,61 oranında enflasyon farkı yansıtılacak ve toplam maaş zammı "%3,61" oranında olacak.

Öte yandan, Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamlarının belli olmasından sonra netleşecek olan enflasyon farkı oranının %0,61’den daha yüksek olması beklenirken, geçmiş yılların Ekim-Kasım-Aralık ayları enflasyonu da dikkate alındığında, yılbaşında yapılacak %3 oranındaki genel maaş artışı ile birlikte toplam "%5-%6" aralığında bir maaş zammı oranının oluşabileceğini beklemekteyiz.
memurunyeri.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum