2018'de Kamudaki Yardımcı Hizmetler Sınıfı Kaldırılmalıdır

2018'de Kamudaki Yardımcı Hizmetler Sınıfı Kaldırılmalıdır
2018 yılında "Yeni Türkiye" dediğimiz şu gelişim döneminde, "Eski Türkiye" gerçekleri ile dayatılan Yardımcı Hizmetler Sınıfı tamamen kaldırılmalıdır. Artık, hizmetlilerin mağduriyetine son verilmesinin ve yardımcı hizmetliler sınıfının kaldırılmasının zamanı gelmiştir.

Bu ülkede her kesim için devrim niteliğinde kararlar alındı ama konu YHS (Yardımcı Hizmetler Sınıfı ) olunca nedense kafalar kuma gömülü kaldı.

Bu insanlar yıllarca devlete ek göstergesi olmadan, görev tanımı olmadan emir eri gibi hizmet etti. Gün geldi evrak dağıttı, gün geldi paspas attı, gün geldi çay dağıttı, gün geldi üst sınıfların görevi yaptırıldı.

Sabah evinden işyerine giderken hangi görevi yapacağının garantisini kendinde göremeden yıllarca hizmet ettiler.

Bakmayın kadro isimlerinin başında yardımcı yazdığına, içlerinde büyük bir kısım meslek erbabı olarak teknik bilgi ve belge gerektiren hizmetleri yerine getirmektedir.

Aşçı, kazancı, motor ustası, kaynakçı, berber vb. bu liste uzayıp gidiyor.

Hepsinin ortak özelliği "Vasıfsız" meslek personeli diye nitelendirilmesi ve buna göre özlük haklarının verilmesidir.

Bir diğer konu ise yardımcı hizmetler sınıfında istihdam edilenlerin tamamına yakınının, ortalama eğitim düzeyi lise ve ön lisans ağırlıklı olmak üzere, memuriyete girişteki öğrenim durumları değişmiştir.

Yetkililerce, yıllardan beri hizmetlilerin unvan değişikliği talebi kulak ardı edilmekte, bir türlü görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açılmamaktadır. Kurumlar, üst kadrolarda personele ihtiyaç duyduğunda, kendi içerisinde bulunan bu personeli görevde yükselme ile motive etmek yerine dışardan memur alımına giderek bir darbe daha vurmaktadır. Üstelik bu kimi kurumlarda 15 seneyi bulduğu olmuştur.

REÇETE GAYET BASİTTİR

2018 yılında "Yeni Türkiye" dediğimiz şu gelişim döneminde, "Eski Türkiye" gerçekleri ile dayatılan Yardımcı Hizmetler Sınıfı tamamen kaldırılmalıdır. Artık, hizmetlilerin mağduriyetine son verilmesinin ve yardımcı hizmetliler sınıfının kaldırılmasının zamanı gelmiştir.

1965 yılı şartlarına göre tanımlanan “Yardımcı Hizmetler Sınıfı”, aradan 52 yıl geçtikten sonra anlamını yitirmiştir, söz konusu ihtiyaç ortadan kalkmıştır ve yardımcı hizmetler sınıfına yüklenen görevler halen kadroya geçirilen taşeron işçilerince yerine getirilmektedir.

Artık anlamını yitiren “yardımcı hizmetler sınıfı” kaldırılmalıdır. Bu kapsamdaki personel, yasa ile öğrenim durumlarına uygun memur kadrolarına geçirilmelidir.

Bu sınıfta bulunan personeli,  kadro hizmeti itibari ile meslek erbabı olanları Teknik Hizmet Sınıfına, diğerlerini ise Genel İdari Hizmetleri Sınıfına almak koşulu ile bu sorun ortadan kalkacaktır.

Bu geçiş süreci için yeni 657 Devlet Memurları Kanunu beklenmeli bahanesi sunulacaksa şayet, bu sınıfta bulunan personelin;

Ek Gösterge, görev tanımı, emeklilikte hak edilecek haklar gibi konularda mağduriyetin bir an evvel giderilmesi gerekmektedir.

Taşeronun kadro aldığı şu günlerde devlet yetkililerimizin YHS konusunda samimi adımlar atmasını bekliyoruz.


Hasan Çağlar 

Büro Memur-Sen İstanbul 8 No'lu Şube Başkanı

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
98 Yorum