2019 Toplu Sözleşmede Memurların Talepleri Neler? Sözleşmeli Kamu Çalışanları Ne Bekliyor?

2019 Toplu Sözleşmede Memurların Talepleri Neler? Sözleşmeli Kamu Çalışanları Ne Bekliyor?
Kamuda kadrolu ve sözleşmeli olarak çalışan Devlet memurlarının 2019 yılı Toplu Sözleşme Görüşmelerinde beklentileri ve talepleri neler? Memurların özlük haklarında iyileştirme ve kadro talepleri gerçekleşecek mi? Kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli çalışmakta olan personellerin kadro beklentisi artarak devam ediyor. Sözleşmeli Memurlar sendikalardan özellikle kadro konusunda taviz verilmemesini bekliyor. 2019 toplu sözleşme görüşmelerinde 657 sayılı Kanunun 4/A ve 4/B maddeleri uyarınca, 5393/49 sayılı

Memurlardan 2019 Toplu Sözleşemelerde hangi talepler var? Toplu Sözleşme hazırlıkları devam ederken memur ve emeklileri gözünü 2019 toplu sözlesme görüsmelerine çevirmiş durumda. Peki kadrolu ve sözleşmeli memurlar ile emeklilerin talepleri neler?

2019 Toplu Sözleşmede Kamu Çalışanlarını Neler Bekliyor?

7 Nisan 2019 tarihinde Eğitim Bir Sen 43. Başkanlar Kurulunu gerçekleştirdi.  Açıklanan sonuç bildirgesi yetkili sendikanın ” 2019 Toplu Sözleşme Talepleri” hususunda da şifreler içermekteydi. Bu şifreleri incelemeden önce kısaca Toplu Sözleşmelerde Eğitim Bir Sen’in yetkili olduğu 31 Mayıs 2011 tarihinden günümüze kadar gelen süreçte, hangi toplumsal ve mesleklere özel kazanımlara yani genel ve özel kazanımların masada imza altına aldığına şöyle bir göz atalım.

Kronolojik olarak;

*Katsayı Zulmüne son verilmesi,(2011 Aralık)

*Milli Güvenlik Bilgisi yönetmeliğinin kaldırılması,(2012 Ocak)

*4+4+4=12  Yıllık Eğitim Sistemine geçilmesi,(2012 Mart)

*Memurların ilk kez Toplu Sözleşme hakkı kazanması, (Nisan 2012)

*Özgürlük için 10 milyon İmza eylemlerinin(Sivil İtaatsizlik) başlatılması,(2013 Ocak)

*Eğitim-Öğretim tazminatı kazanılması,(Ek Ödeme 75+75) , (2013 Ağustos)

*Nöbete Ücret Eylemlerinin başlatılarak 350 Bin İmzanın Bakanlığa teslim edilmesi,(Mart 2015),

*Özüyle, sözüyle bu topraklardan beslenen Eğitim Müfredatı Çalıştayı’nın yapılması,(Haziran 2016)

*15 Temmuz Hain darbe girişimine ilk saatlerde Genel Başkan Ali YALÇIN’ın teşkilatını ve memleketi meydanlara çağırması, (Temmuz 2016)

…gibi birbirinden değerli toplumsal kazanıma imza atılması, bir tarafatan da 4. Dönem toplu sözleşmelerinde mesleklere özel “66 Kazanım” elde edilmesinde ki bazıları;

*2018-2019 yıllarında maaş ve ücretlere %17,54 ücret artışı,

*Enflasyon farkı ile maaş ve ücretlerin koruma altına alınması,

*Öğretim yılı Hazırlık ödeneğinin %12,38 arttırılması,

*Nöbete Ücretin Devamı, Meb Sınav Ücretlerinin artırımlı ödenmesi devamı, Destekleme Kurslarının artırımlı ödenmesi devamı,

*4/C’li personele, Şeflere, Hizmetli personele ait toplam” 66 Kazanım” hüküm altına alınmıştı.
(bkz.www.ebs.org.tr./kazanimlar)

Peki 2019 Toplu Sözleşme Talepleri Neler Olacak?

43. Başkanlar kurulunda konuşan Genel Başkan Ali YALÇIN,

*Acının ve gözyaşının rengi aynı olduğunu, bilerek mazlum ve mağdurların yanında durma şuurunun devam edeceğini,

*Siyasi iradenin teklif sunarken toplu sözleşmeyi refahın adil paylaşımı için fırsat görmesi gerektiğini,

*Kamuda sözleşmeli personel istihdamına son verilerek “Kadrolu” memur statüsünün esas alınmasını,

*Kılık Kıyafet Özgürlüğünün yasal güvenceye alınmasını,

*Yüksek Öğrenim Kanunu çıkarılması, taşrada çalışan “Şef, Memur, Hizmetlilerin çalışma şartlarının ekonomik ve özlük bakımından acilen iyileştirilmesi, emeklerinin karşılığını eksiksiz alması,

Yukarda saydıklarım genel anlamda Toplu Sözleşmenin gündem maddelerine girme ihtimali yüksek “Toplumsal Kazanımlar” olacağını Genel Başkan sosyal medya hesaplarından ve yayınlarından duyuruyor.

Mali Kazanımların en büyüğü ise şüphesiz;  “Gelir Vergisindeki Kesinti Matrahının % 15’e Sabitlenmesi” olacaktır. Eğitim Bir Sen’in Öğretmenlerin ek derslerine uygulanan vergi kesintilerinin ayrıca emekli keseneğine yansıtılma isteği de gerçekten son derece önemlidir. Sadece bu söylemler bile Türkiye Sendikal tarihinde ilk olması adına bir yeniliktir.

2019 Toplu Sözleşme sürecinin çok hareketli geçeçeğini şimdiden görüyor, milletimize ve kamuda istihdam edilen 4 milyon’a yakın memur ve aileleri için verimli geçmesini temenni ediyorum.

Özel bir teşekkürü de buradan sesimizi sizlere özgürce duyurmamızı sağlayan ve Kocaeli Şube Başkanımız  Sn. Şahin YAŞLIK ve Kocaeli Teşkilatı ile ilgili yaptığı haberle bizlere alanda çalışma azmi veren, yüreklendiren  “Ajans Kamu” ailesine etmek istiyorum.

 Gökhan DUMRUL
Eğitim Bir Sen Kocaeli 1 No’lu Şube Başkan Yardımcısı

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
14 Yorum