2023’te asgari ücret, emekli ve memur maaşları sil baştan!

2023’te asgari ücret, emekli ve memur maaşları sil baştan!
2023’te maaşlar ve devlet yardımları yeniden belirlenecek. Yeni yılda 20 milyonu aşkın vatandaşı etkileyecek gelir tablosu sil baştan değişecek. Asgari ücrete, emekli ve memurlara verilecek zamla birlikte maaşlar tekrar hesaplanacak. Evde bakım, 65 yaş aylığı, işsizlik maaşı gibi maaşlar da bu zamlardan etkilenecek. Çalışma hayatını, emekli maaşlarını ve sosyal yardımları etkileyecek yeni maaş tablosunda dikkat çekenler…

Milyonların gözü kulağı yeni yılda yapılacak zamlara çevrildi. Yaklaşık 14 milyon emeklinin maaşları enflasyona göre yeniden hesaplanacak. Emeklilerin gelirini artırmak amacıyla refah payının verilmesi de gündemde. Sayısı yaklaşık 9 milyon olan asgari ücretli çalışanların da maaşı yükselecek. Bu durumda devletten yardım alan kişilerin gelirlerinde de artış yaşanacak.

Yıl sonu enflasyon tahminlerine göre; SSK Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15.91 ile 21.61 oranında zam yapılacak. Memur ve memur emeklilerinin zammı ise yüzde 16.99 ile 22.75 arasında olabilir. Emeklilere yüzde 10 puana kadar refah payı gündemde. Şu anda 3.500 TL olan en düşük emeki maaşı da böylelikle artacak.

EMEKLİLERDE 4 AYLIK ZAM BELLİ OLDU

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

Açıklanan son enflasyon oranıyla 4 aylık enflasyon belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 10.84, memur ve memur emeklileri de yüzde 11.88 zam alması kesinleşti. Emekli ve memurlara Ocak ayında belli olacak 6 aylık enflasyon oranında artış yapılacak.

6 aylık enflasyonun yanı sıra 5-10 puan arasında bir refah payının gündeme gelebileceği tahminler arasında. Refah payı maaşa eklenirse emekli maaş artışları enflasyon üzerine çıkacak. Yıl sonu enflasyon tahminleri düşünüldüğünde emeklilere yüzde 30’un üzerinde bir zam verilebilir.

Enflasyon düşünülerek emekli taban maaşlarda da bir iyileştirme söz konusu olabilir. Taban maaşın asgari ücret ile eşitlenmesi yönünde yoğun talepler gündeme gelmişti.

MEMURLARA EK FARK

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı da enflasyona göre belirleniyor. Ek olarak enflasyon farkı veriliyor. Yüzde 7’nin üzerinde oluşan enflasyon farkının verilecek. Şu anda toplam oran yüzde 11.88’e ulaşmış durumda. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine refah payı verilirse, memur ve memur emeklilerine de refah payı verilmesi gündeme gelebilir.

Memurlara bir diğer ek ödeme 3600 ek gösterge ile olacak. 3600 ek gösterge düzenlemesinin Ocak 2023’te çıkması bekleniyor. Bu durumda 3600 ek gösterge artışı da maaşlara katkı sağlayacak.

SOSYAL YARDIMLAR ARTACAK

Engelli, 65 yaş aylığı, evde bakım maaşı gibi devlet tarafından verilen sosyal yardım ödemelerinde de artış yaşanacak.

Sosyal yardımlar her yıl Ocak ve Temmuz’da yapılan enflasyon zammıyla aynı oranda yükseliyor. Memur ve memur emeklilerine yapılacak refah payı artışı etkisini sosyal yardım ödemelerinde de gösterecek.

ASGARİ ÜCRETTE ROTA 8.000

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile belirlenecek 2023 asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon önemli bir unsur olabilecek. 

Asgari ücret artışlarına bakıldığında enflasyon üzerinde artışlar yapıldığı dikkat çekiyor. Tahminlere göre asgari ücretin 7.000 TL üzerine çıkabileceği hatta 8.000 TL’yi geçebileceği iddia ediliyor. Asgari ücret artışıyla işverenlere de teşvikler verilmesi söz konusu olabilecek. 

Türkiye Gazetesi

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.