3600 ek gösterge, yardımcı hizmetler sınıfı ve öğretmenlik meslek kanunu açıklaması

3600 ek gösterge, yardımcı hizmetler sınıfı ve öğretmenlik meslek kanunu açıklaması
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 'Bildiğiniz gibi Ak Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, ek göstergenin Nisan-Mayıs ayı gibi çıkarılacağını söyledi. Bu bir taahhüttür. TBMM, 9 Nisan tarihinde çalışmalarına başlayacak. İlk gündem maddesi ek gösterge düzenlemesini olmalıdır. Ek gösterge düzenlemesinin beklentimiz doğrultusunda gündeme getirilmesini istiyoruz.' dedi.

"Mart ayı enflasyon oranı yüzde 19.71, kamu çalışanlarının 2019 yılında alacağı zam ise yüzde 9"

Türkiye'de tüm kamu çalışanlarının ciddi ekonomik sorunları bulunduğunu bildiren Geylan, eğitim çalışanlarının mali durumlarına dikkat çekti. Türk Eğitim-Sen'in 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde yaptığı anketi hatırlatan Geylan, bazı çarpıcı sonuçları paylaştı. Geylan, "Ankete katılanların yüzde 72.3'ünün kredi kartı borcu var. Yüzde 26.2'si ek iş yapıyor. Ankete katılanların yüzde 16'sı 3 bin 300-3 bin 500 TL, yüzde 37'si 3 bin 501-4 bin TL, yüzde 30'u 4 bin 1-4 bin 500 TL, yüzde 17'si de 4 bin 501 TL ve üzerinde aylık kazancı olduğunu belirtmiştir. Biz bu anketi açıkladığımız dönümde Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge birimi Kasım ayı asgari geçim araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Araştırmaya göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 133 TL, 4 kişilik ailenin asgari geçim haddi ise 6 bin 521 TL idi. Bu, eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının altında ücret aldığını göstermektedir. Biliyorsunuz Mart ayı enflasyon oranı yüzde 19.71 olarak açıklandı. Kamu çalışanlarının 2019 yılında alacağı zam ise yüzde 9. Dolayısıyla bu tabloda hangi ekonomik sorunu konuşacağız?" ifadesini kullandı.

"İş güvencemizi riske eden bir kanunla karşı karşıya kalırsak her türlü demokratik ve hukuki hakkımızı kullanırız"

Öğretmenlik Meslek Kanunu'na değinen Geylan, taslağın ekonomik hususları ihtiva ettiği için Maliye Bakanlığına gönderildiğini, daha sonra paydaşların görüşlerine açılacağını bildirdi. "Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım" diyen Geylan, tasarıyı eğitim çalışanlarının 657 Sayılı Kanun'dan kaynaklanan kazanımlarının baki kalması kaydıyla onaylayacaklarını kaydetti. "İş güvencemizi riske eden bir kanunla karşı karşıya kalırsak, her türlü demokratik ve hukuki hakkımızı kullanırız" diyen Geylan, meslek kanununda olması gerekenleri sıraladı. Adil, liyakate dayalı bir kariyer planlamasının kanunda yer alması gerektiğini söyleyen Geylan, öğretmenlerin kariyer basamakları belirlenirken sınava tabi tutulmamasını istedi. 10 yılını dolduran öğretmenlere uzman, 20 yılını dolduran öğretmenlere baş öğretmen unvanı verilmesi gerektiğini söyleyen Geylan, "Öğretmenlik bildiğini aktarma mesleğidir. Bu da tecrübe ile orantılıdır. Öğretmenlerin sınava tabi tutulmasını doğru bulmuyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Mahrumiyet bölgelerinde görev yapan öğretmenlere teşvik getirilmesi ve ek gösterge uygulamasının da kanunda yer alması gerektiğini bildiren Geylan, ek gösterge ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Türkiye Kamu-Sen'in tüm meslek gruplarının ek göstergelerinin düzenlenmesi ve ek göstergeden yararlanamayan yardımcı hizmetler sınıfının ek göstergeden yararlanmasını sağlanması konularını içeren kanuni düzenlemeyi Mustafa Kalaycı marifetiyle TBMM'ye sunduklarını ifade eden Geylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tasarı Plan ve Bütçe Komisyonunda sıraya alındı. Umuyorum ki tüm siyasi partiler gerek komisyon, gerekse genel kurul aşamasında tasarıya sahip çıkarlar ve kamu çalışanlarının tamamını memnun eden bir düzenleme hayata geçer. Öğretmenlere ek gösterge sözü ikinci 100 günlük eylem planında yer almıştı. Hükümetin seçimden önce sadece 4 meslek grubunun ek göstergesini yükseltip, diğerlerini kapsam dışı bırakmasının siyasi faturası olacağı düşüncesiyle bu sözü gerçekleştirmediğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Ak Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, ek göstergenin Nisan-Mayıs ayı gibi çıkarılacağını söyledi. Bu bir taahhüttür. TBMM, 9 Nisan tarihinde çalışmalarına başlayacak. İlk gündem maddesi ek gösterge düzenlemesini olmalıdır. Ek gösterge düzenlemesinin beklentimiz doğrultusunda gündeme getirilmesini istiyoruz."
İHA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
10 Yorum