4/B, 4/C ve 4/D çalışanlarına kadro hakkında soru önergesi 25 Temmuz 2019

4/B, 4/C ve 4/D çalışanlarına kadro hakkında soru önergesi 25 Temmuz 2019
Kamuda farklı kadrolarda (4/B, 4/C, 4/D gibi) istihdam edilen çalışanların 4/A'ya geçirilmesi için yaptığınız çalışmalar nelerdir? Çalışanlar açısından kabul edilemez bir çalışma statüsü olan 4/B ile ilgili bakanlık olarak hangi düzenlemeleri yapacaksınız?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularimin Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğü'nün 96. Maddeleri gereğince Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yanıtlanması hususunda gereğini arz ederim. ; Saygılarımla, 
Murat BAKAN/ İzmir Milletvekili 

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak çalışanlar 'Sürekli İşçi' statüsüyle kadroya alınmıştır. 900 bin taşeron işçisi 4/B ve 4/D statülerinde devlet kadrolarında çalışmaya başlamış ancak 2020 yılına kadar uygulanacak olan 375 sayılı KHK'nin geçici 23. ve 24 maddeleri ile toplu iş sözleşmesi hükümleri ile mevcut kadrolu işçiler arasındaki hak ve ücret eşitliği sağlanmamıştır. Üstelik taşeron işçinin, kadrolu işçilerin toplu iş sözleşmesinden yararlanması da engellenmiştir. Taşeron işçiler ise, geçmiş haklarından feragat ettikleriyle kalmıştır. 
Ayni sorun kamuda çalışan güvenlik görevlilerinin 4/D ile 'sürekli işçi' statüsüne geçirilmesiyle de yaşanmıştır. Kamuda çalışan güvenlik görevlileri sürekli işçi pozisyonunda kadroya geçirildikten sonra maddi zarara uğramış ve mağdur olmuşlardır. Aynı işi yapan çalışanlar arasında maaş ve özlük hakları konusunda adaletsizlik yaratılmıştır. 

Taşerondan 4/D kadrosuyla “sürekli işçi' statüsüne geçirilen çalışanlar; maaşlarındaki yüzde 25'lik farkın verilmemesi ve maaşların da yapılan vergi kesintisi dilimlerinin sabit orana çekilmemesiyle de mağdur edilmektedir. Kamuda çalışan 4/D'li 'sürekli işçi' statüsündeki güvenlik görevlilerinin; fiili. hizmet zammi alması, ücretlerinin eğitim ve medeni duruma göre yeniden düzenlenmesi, yıllık enflasyon farkı ile maaş zammından faydalanmaları ve kadrolarının 4/A'ya geçirilerek mağduriyetlerinin giderilmesi de gerekmektedir. 
Basında, güvenlik görevlilerinin 4/B'ye geçirilmesine dair çalışmalar yapıldığına yönelik haberler yer almaktadır. Ancak 4/B’li personel memur gibi gözükse de aslında memurlara sağlanan iş güvencesinden faydalanamamaktadır. Sosyal Güvenlik primlerinin SGK ile ilişkilendirilmesine rağmen işçi sayılmamakta, sendikalı olma ve toplu iş sözleşmesi yapma hakları bulunmamaktadır. Belirli sürelerle sözleşmeleri yenilenmektedir. Ancak sözleşmelerinin bir dönem sonra yenilenmeme ihtimali de bulunmaktadır. Ücretleri ve yasal hakları yürütme tarafından belirlenmektedir. İşte tüm bu nedenlerle, 4/B kabul edilemez bir çalışma statüsüdür. 
Taşeron belirsizliğinden kurtularak devletin asli işlerinde kadrolu işçi olarak istihdamı sağlanan özel güvenlik görevlileri bu şekilde çalışmayı kabul etmemektedir.

Bu bağlamda; 
1 -
Taşerondan 4/D ile 'sürekli işçi' statüsüne geçirilen güvenlik görevlilerinin; maaşlarındaki yüzde 25'lik farkın verilmesi, maaşlarında yapılan vergi kesintisi dilimlerinin sabit orana çekilmesi, fiili hizmet zammı, ücretlerinin eğitim ve medeni duruma göre yeniden düzenlenmesi ve yıllık enflasyon farkı ile maaş zammından faydalanmalarına yönelik hangi düzenlemeler yapılacaktir? 
2 – Taşerondan 'sürekli işçi' statüsüne geçiş sonrasında kamuda aynı işi yapan çalışanlar arasında maaş ve özlük hakları konusunda eşitsizlik ve adaletsizlik ortaya çıkmıştır. Bakanlık olarak, kamuda farklı kadrolarda (4/B, 4/C, 4/D gibi) istihdam edilen çalışanların 4/A'ya geçirilmesi için yaptığınız çalışmalar nelerdir? 

3 – Bakanlığınızın 'sürekli işçi' statüsüne geçirdiği güvenlik görevlilerini 4/B statüsüne geçirmeye yönelik yaptığı çalışmalar basında da yer almıştır. Ancak 4/B’li çalışanlar 4/A ile çalışanlara sağlanan iş güvencesinden faydalanamamaktadir. Sendikalı olma ve toplu iş sözleşmesi yapma hakları bulunmamaktadır. Belirli sürelerle sözleşmeleri yenilenen bu çalışanların sözleşmelerinin yenilenmeme ihtimali de bulunmaktadır. Çalışanlar açısından kabul edilemez bir çalışma statüsü olan 4/B ile ilgili bakanlık olarak hangi düzenlemeleri yapacaksınız?

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum