4CB'li kamu çalışanları kimdir? Talepleri nelerdir?

4CB'li kamu çalışanları kimdir? Talepleri nelerdir?
Bilindiği üzere 05/12/2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve kamuoyunda taşeron yasası olarak bilinen 696 sayılı KHK'da biz 4C'lilerin 4B'ye geçişini de belirten düzenleme yasalaşmıştır. Ne var ki, 696 KHK'da belirtildiği gibi 90 gün içinde geçiş yapılır ibaresi 90. günün sınırı olan ve hafta sonu öncesine denk getirilen 30/03/2018 Cuma günü açıklanarak 15 bin 4C'li üzerinde şok etkisi oluşturmuştur. Oluşturulan algı birçok kurumda bile karmaşaya sebep olmuş, devlet bürokra

Öncelikle maddeler halinde 4C nedir? Sorunları nelerdir? Neden 4B’ye geçirilme ihtiyacı hissedilmiştir? 696 sayılı KHK ne getirip ne götürmüştür? Toplum nezdinde ve maalesef birçok bürokrat gözünde nasıl algılanmıştır? Bunların artık tek tek açıklanması 23000 4C'li için zorunluluk haline gelmiştir.
1) 4C Nedir?
4C, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda istihdam şekilleri 4. Maddesinde belirtilmiş olup, buna göre;
657 DMK 4/A Fıkrası : Memur
657 DMK 4/B Fıkrası : Sözleşmeli Personel
657 DMK 4/C Fıkrası : Geçici Personel
657 DMK 4/D Fıkrası : İşçi
olarak geçmektedir. Bu istihdam şekillerinin atanma kriterleri de şu şekilde belirlenmiştir.
657/4A: KPSS
657/4B: KPSS + Mülakat
657/4C: Özelleştirme Uygulamaları Sonucu İşsiz Bırakılan 4D Kamu İşçilerinden Oluşur
657/4D: KPSS + Mesleki Yeterlilik + Mülakat

2)  Sorunları nelerdir?
4C’lilerin kamuya ilk girişleri, yukarıda belirtildiği üzere tüm koşulları sağlayarak 4D kadrosu ile teknik personeller olarak “Teknisyen”, ”Tekniker”, ”Mühendis” ünvanları ile atanmışlardır.  Özelleştirmeler kamuya ait KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsü) olarak bilinen Çimento Fabrikaları, TÜPRAŞ, SEKA,TEKEL, Seydişehir Alüminyum,  Türban Otelleri, Liman İşletmeleri, Termik Santraller, Linyit İşletmeleri, Şeker Fabrikaları,Türkiye Zirai Donatım Kurumu Elektrik Üretim, İletim ve Dağıtım şirketlerinde meydana gelmiştir. Bu işletmelerin idari bölümlerinde çalışan memurlar diğer devlet kurumlarına sosyal ve mali haklarında herhangi bir kayıp yaşamadan nakil hakkı bulunurken, bu işletmelerin üretim ve proses bölümlerinde çalışan teknik ünvanlı 4D kamu işçilerine 2 seçenek sunulmaktadır. Bunlardan birincisi “Özelleştirme sonucu satın alan firmada çalışmaya devam edeceksin [ki bunu alan hiçbir firma istemez, en azından sistemi öğrenene kadar ses çıkarmaz]” ikinci seçenek ise devlet “Ben sizi diğer kurumlarımda istihdam ederim ama 657/4C statüsüne tabii çalışırsın” der.
İşte sorunlar da bundan sonra başlar. Çünkü eski iş yerlerinde teknik olarak çalışan işçiler artık 4C ile birlikte “Geçici Personel” ünvanı ile çalışmaya başlarlar. Yıllarca teknik olarak yetişen ve çalışan bu işçiler diğer kurumlarda adeta özelleştirildikleri kurumlar gibi birer artık olarak görülürler. Ne işçidirler ne memur. Ayrıca tüm sosyal hakları da sıfırlanıp kamu istihdamının en alt diliminden de aşağıda maaş alarak adeta sosyal ve mali bir buhrana sokulurlar. Getir götür işlerine verilerek mesleki becerileri köreltilir, hayata küstürülür. Şanslı olanlar ise teknik birimlerde en azından eski işini yapma fırsatı bulsa da emsal diğer [ 4A, 4B ve 4D statüsündeki] bir çalışanın aldığı ücretin ancak yarısını alabilir. Netice itibari ile 4C’li bir çalışan modern köle yada kürek mahkumu sıfatıyla emekliliğe kadar boyun bükerek çalışmak zorunda bırakılır.

3- Neden 4B’ye Geçirilme İhtiyacı Hissedilmiştir?
Yukarıda açıklanan sebeplerden ötürü 4C statüsü sendikalar tarafından istismar aracı olarak kullanılmış, her toplu sözleşme dönemi bu insanların umutları yeşertilip maalesef bir sonraki toplu sözleşmeye yada ileri tarihlere atılarak adeta insan onuruna yakışmayacak söylem ve icraatlar ile ötelenip durmuşlardır. Ve işin acı tarafı bu insanlar bu ülkenin teknik okullarında okuyup yetişmiş ve gerekli şartları sağladıktan sonra kamu işletmelerinde çalışarak, emek vererek hazineye ve dolayısıyla bu ülkeye katkı sağlamış bireylerdir.
Bu sebepledir ki 2015-2017 memur toplu iş sözleşmesinin 36. Maddesinin 2. Paragrafı “657 sayılı kanunun  4’üncü maddesinin (C) fıkrası kapsamında tam zamanlı çalışan personelin sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilebilmeleri konusunda çalışma yapılacaktır.” ibaresi konmuştur.

4- 696 sayılı KHK ne getirip ne götürmüştür?
Bilindiği üzere 05/12/2017 tarihinde Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan kamuoyunda “Taşeron Yasası” olarak bilinen ve kamuda istihdam şekillerini değiştiren maddeleri sıralarken “Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna  alınıyor.” beyanında bulunmuş, akabinde 24/12/2017 tarihinde de bu düzenlemeleri içeren 696 sayılı KHK yayınlanmıştır. Bu KHK diğer çalışanlar gibi 4C’li personel tarafından da sevinçle karşılanmış,  KHK usul ve esaslarına göre 02/01/2018 tarihinden itibaren 4B statüsüne geçeceğini hayal ederek geride bıraktığı yılların yorgunluğu bir nebze hafiflemiştir.
Ne var ki “kamuda hizmet alımı yöntemi ile çalışan taşeronların” geçiş işlemleri en ince ayrıntısına kadar ilerlerken, 02/01/2018 itibari ile geçiş sürecini bekleyen 4C’liler ne yetkili sendikadan ne de devletin diğer yetkili organlarından süreç ile ilgili herhangi bir açıklama duyamamış aksine 4C’den 4B’ye geçiş adeta bir gizem kazanmış, sır küpüne dönmüştür.
Yıllarca örselenmiş ve umutları ile oynanmış 4C’liler maalesef 30/03/2018 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile özelleştirme sonrası yaşadıkları travmanın bir benzerini daha yaşamışlardır. Çünkü bu geçiş işlemi daha önce 2007 yılında 5620 sayılı kanun ile uygulanan, kamu ile bir bağı bulunmayan yaklaşık 200 bin “mevsimlik” ve “geçici işçilerin” 4B’ye geçişlerinden çok farklı yönergeler sunmuştur. 2007 yılındaki geçişlerde çalışanlar görev yaptığı birime ve yaptığı işe göre ünvanlarını almıştır. Ayrıca 657 sayılı DMK 4B’nin orjinalliği bozulmadan tüm sosyal ve mali haklarından yararlandırılmışlardır.
 30/03/2018 tarihinde yaklaşık 23 bin [2007’e kıyasla %10’a tekabül eden] çalışana mevcut 4B statüsünün içine aklın sınırlarını zorlayıcı ucube maddeler eklenerek çalışanlar ile adeta  dalga geçilmiştir. Mevcut 4B’nin içeriğine parantezler ve eklemeler yapılarak 4C’nin sadece adı değiştirilmiş içeriği korunmuştur. Bu bağlamda mevcut 4B’den farklı olarak;
+ Mevcut 4B’de her çalışan mesleğine göre unvan karşılığı alırken “Şoför, Teknisyen, Mühendis”,
- 4C’lilere, teknik diplomalarına ve yaptığı işlere, çalıştığı birimlere bakılmaksızın lisans ve önlisans mezunları “idari büro görevlisi”,  lise ve altı çalışanlar “idari destek görevlisi” ünvanı oluşturularak yeni ünvanlara layık görülmüştür.
+ Mevcut 4B’de unvan karşılığı ve kıdemı esas alan ücret skalaları mevcut memur maaşları ile eşdeğer iken,
- 4C’lilere özel yaptığı iş ve kideminin esas  alinmadigi ücret skalaları oluşturarak normal 4B’li çalışanlardan daha da aşağıya çekilmiş, yıllardır kamuda en az ücreti alan 4C ücret uçurumu kapatılmamıştır.
+ Mevcut 4B’de 65 yaşına kadar çalışabiliyorken,
- 4CB’liler SGK kapsamında emeklilik kriteri dolduğu an emekliliğe sevk edilecektir.
-Ek ödeme oranları diğer statulerde en düşük %70 iken biz 4/C den geçenlerde % 20 olarak belirlenmiş olup son toplu sözleşmede cüzi bir artışla %30 a çıkarılmıştır 
Belediyedeki istihdam fazlası işçiler ve son olarak Makina Kimya Endüstrisi iscileri özlük haklarıyla başka kurumlara atanmış/ atanmaktadir.

Biz 4CB liler kadrolu işçi statümüzü kaybederken taşeron işçilerinin kadroya alınması ironi kelimesinin anlam bulduğu yerdir.

Sonuç olarak yıllardır uygulanan mevcut 4B’den farklı olarak ucube bir 4B oluşturulmuştur. Aradan 3.5 yıl geçmesine rağmen soruna bir çözüm bulunmamıştır

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
15 Yorum