4/D Kamu İşçilerini İlgilendiren Önerge TBMM'de

4/D Kamu İşçilerini İlgilendiren Önerge TBMM'de
Önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bütçesi görüşüldü. 2021 yılı bütçe görüşmeleri sırasında taşeron önergesi sık sık dile getirildi. Milletvekilleri, kadro almayan taşeron işçilerin sorunlarını ve kadroya geçen işçilerin maaş sorununu gündeme getirdi.

KADRO ALAMAYAN İŞÇİLER

Milletvekilleri, Bakan Selçuk'a taşeron ve kamu işçilerinin sorunlarını şu şekilde iletti:

Erhan Usta yaptığı açıklamada, "Hükûmetinize teşekkür ediyoruz, güzel bir iş yapıldı, yapılması gereken yapıldı. Keşke bu kadar taşeron meselesi bu ülkede olmasaydı. O zaman zamanında biz onlara itiraz ettik ama yapıldı, en azından bu sorunun bir kısmı çözüldü. Fakat bu hastane bilgi sisteminde çalışanlar ve kiralık araç şoförlerinde bu sorun çözülmedi, bir de KİT’lerde bu sorun çözülmedi. Özellikle o ikisinde yüzde 70’lik bir baraj var. Sayın Bakanım, bu, insanın suçu değil ki. Devlet Audi kiralamaya meraklı ya, Audi kiralarken orada vatandaşı niye içine koyuyorsunuz? Yani oradaki şoförün güvenlik görevlisinden ne farkı var ? Bu ondan ayıramayacağımız bir şey olsa onu ben anlayabilirim. Dersiniz ki: “Ayıramıyoruz biz bu ikisini birbirinden.” Yani dolayısıyla bu şoförlerin bu kapsama alınmaması… Veya bilgi işlem sistemi almışsınız, yanında eleman almışsınız. Bakın, bunlarla ilgili delilleri biz aşağıda çok söyledik, vaktim olmadığı için teferruatına girmiyorum. Taşeron firmasından 2 çalışan var, farklı statüler vermişsiniz, adam o statünün bile farkında değil. Birine kadro verdik, diğerine vermedik. Lütfen, bu hastane bilgi sis temlerindeki taşeron meselesini çözelim." dedi.

Kaml Okyay Sındır yaptığı açıklamada, "Sayın Bakanım, işsizlik sigortasından yararlanma koşulları ve ödenek miktarını iyileştiriniz. İşsizlik sigortası fonunun amaç dışı kullanımına da lütfen son veriniz. Uluslararası çalışma normları doğrultusunda herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkını mutlaka tanıyınız. Güvencesiz çalışma biçimlerine son veriniz. Tüm taşeron işçilerine kadro veriniz, kamu taşeron işçileri kamu işçisi olarak kadroya alınmalı." dedi.

Baki Şimşek, açıklamasında, "Tabii, taşerondan kadroya geçen işçilerimiz, özellikle belediyelerde çalışanlar yasal güvence istiyorlar. Maalesef siyasi sebeplerle, sürgünler, kıyımlar, işçi çıkarmalar devam ediyor. Mahkeme kararıyla işe iadeler veriliyor ama belediye başkanları işe iadeleri de yerine getirmiyor, tazminatını veriyor, çıkarıyor. Bunlarla ilgili ve yine, kamuda çalışan sözleşmeli personellerle ilgili her yıl sözleşme imzalamaları gerekiyor. Sağlık Bakanlığında, Millî Eğitim Bakanlığında, diğer kurumlarda, devlette çalışanlarda çok bir sorun yaşanmıyor ama yine belediyede çalışan sözleşmeli personellerin kaderi belediye başkanının ağzından çıkacak olan iki kelimeye bağlı. Bunların uykuları kaçıyor, yılbaşında sözleşmeleri yenilenmezse işlerinden olacaklar. Bunu da gündeminize almanızı bekliyorum." dedi.

Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamasında, "Millî Eğitim Bakanlığında on ay çalıştırılıp iki ay işsiz bırakılan hizmetliler ve güvenlik görevlileri sürekli, asıl kadroya alınmalıdır. Kamuda kiralık araç şoförleri asıl kadroya alınmalıdır. Hastane bilgi işlemcileri, görüntüleme merkezi çalışanları, sosyal tesis çalışanları, yemekhane çalışanları taşeron firmalarda kalmıştır. Bunlar, asıl yaptıkları işin kadrosuna, bakanlık kadrolarına bir an önce alınmalıdır. Yardımcı hizmetlilerin kadroları verilmelidir. Karayolları, Demiryolları, PTT, Orman, Millî Eğitim, Sağlık ve kamu iktisadi teşekküllerinde binlerce işçi yaptıkları işin asıl kadrosuna alınmayıp taşeron bırakılmıştır. Bunlar için de bir an önce kadro düzenlemesi sağlanmalıdır. Belediye il özel idarede beş ay yirmi dokuz gün çalıştırılan işçiler sürekli kadroya alınmalıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisinde dahi taşeron çalışan işçinin olması, bu anlamda bir ayıptır; bundan da bir an önce kadroları verilerek kurtulunmalıdır. 400 bin taşeron işçisi belediye şirketine alınmış, asıl kadrosu verilmemiştir. İki yıldır taşeronda geçen hakla çalışmaktadırlar. Şirket işçileri belediye kadrosuna alınmalıdır." dedi.

Garo Paylan yaptığı açıklamada, "Anayasamıza göre sosyal bir devletiz ama sosyal devlet olmanın sınırından geçemiyoruz. Şurada çalışan arkadaşlarımız 2.300 liraya çalışıyorlar, 4/D’li arkadaşlarımız, utanç duyuyo rum. Bu eşit işe eşit ücret konusunda adımlar atamadık. Bu konuda mutlaka adımlar atmalıyız. Sayın Başkan, bir haftada altmış saat burada çalışıyorlar işçilerimiz. Bu anlamda da 2.300 liraya çalışıyorlar arkadaşlar. Bu, bu Meclisin utancıdır, Türkiye’nin utancıdır. Bizler 25 bin lira maaş alırken 2300 liraya insanımızı çalıştırmak bizler için utançtır" dedi.

"Sayın Bakan, kamu kurumlarında engelli kadrolar için bu yıl neden atama yapmadı nız? Sayın Bakan, size çay getiren 4D’li işçiler 2.300 lira maaşa talim ediyorlar. Onlar, inanın kadroyu aldıklarına neredeyse pişman durumdalar. Onlarla ilgili bir düzenleme yapmayı ne zaman düşünüyorsunuz?"

BAKAN SELÇUK NOTLARINA ALDI

Komisyon akşam saatlerinde çalışmasını sonlandırdı. Bakan Selçuk, taşeron konusunda gelen soruları, talepleri notlarına aldı ve bu konularda çalışma yapılacağını aktardı.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.