4/D'li kamu işçilere sürekli kadro, maaş zammı, tayin hakkı ve memurluk TBMM'de

4/D'li kamu işçilere sürekli kadro, maaş zammı, tayin hakkı ve memurluk TBMM'de
696 sayılı kanun hükmünde kararnameye dayanarak kamuda taşeron olarak çalışan işçiler kadroya alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde okullarda hizmetli statüsünde çalışan taşeron işçiler; bu kanun kapsamında görülüp kadroya alınmışlardır. 2018 yılında 12 ay çalışan işçilerinin sonraki yıllarda Hazine ve Maliye Bakanlığı görüşü doğrultusunda 10 ay geçici işçi statüsünde çalıştırılması uygun görülmüştür.

Okullarda hizmetli statüsünde çalışan işçilerin mali ve özlük haklarında iyileştirme yapılmasına ilişkin Meclis Başkanlığına soru önergesi verildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 5/1/2021 /İsmail KONCUK Adana Milletvekili 

24 Aralık 2017 tarihinde resmî gazetede yayınlanan; 696 sayılı kanun hükmünde kararnameye dayanarak kamuda taşeron olarak çalışan işçiler kadroya alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde okullarda hizmetli statüsünde çalışan taşeron işçiler; bu kanun kapsamında görülüp kadroya alınmışlardır. 2018 yılında 12 ay çalışan işçilerinin sonraki yıllarda Hazine ve Maliye Bakanlığı görüşü doğrultusunda 10 ay geçici işçi statüsünde çalıştırılması uygun görülmüştür. 

2018 yılında 12 ay çalışan işçilerin çalışma süresi daha sonra 10 aya düşürülmüş, kurumda birlikte çalıştığı personeller ile büyük maaş farkları oluşmuştur. Taşerondan kadroya geçti denilen Milli Eğitim Bakanlığı işçilerinin; 15 Haziran - 15 Ağustos tarihleri arasında sözleşmesi askıya alınmış, işçilere maaş ödenmemiştir. 
Bakanlığınızın bünyesinde okullarda çalışan işçilerin işten çıktıkları 2 ay süresince farklı bir işte çalışması mümkün olamamaktadır. Maaş alamadıkları 2 ay zarfında işçiler ağır geçim sıkıntısı altında ezilmektedir. 

Bu bağlamda; 

1. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde, 32.000 işçinin bulunduğu açık kaynaklarca belirtilmekte; borçlu olan, kredi ödemeleri devam eden bu işçilerin 2 ay işsiz kalınca sıkıntıları daha da artmaktadır. 696 KHK kapsamında, bu işçilerin çalışma sürelerinin 12 aya çıkarılması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır? 

2. 696 KHK kapsamında olan bahsettiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki işçiler Yüksek Hakem Kurulu'nun toplu iş sözleşmesi hükümlerince; 2 yıl asgari ücretin üzerine %4 + %4 maaş zammı almıştır. Eşit işe eşit ücret prensibiyle; birlikte çalışıp aynı işi yaptıkları diğer personeller ile aynı ücreti talep eden işçilere maaş iyileştirmesi yapmayı düşünüyor musunuz? 

3. Bakanlık bünyesinde okullarda hizmetli statüsünde çalışan taşeron işçilerin tayin hakkı bulunmamaktadır. İşçilerin tayin hakları ile ilgili bir düzenlemeniz olacak mıdır? 

4. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ve diğer kurumlarda 696 KHK kapsamında işçi olarak çalışan personelden bazıları; ön lisans, lisans, yüksek lisans mezunudur. Personelin devletin farklı kadrolarında değerlendirilmesi; hem devlet adına hem de işçiler adına daha karlı olacaktır. Kurumlar arası geçiş hakkı vermeyi düşünüyor musunuz? 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum