4/D'li kamu işçilerinin özlük sorunları Meclis gündeminde

4/D'li kamu işçilerinin özlük sorunları Meclis gündeminde
696 sayılı KHK ile 4/D'li olarak kadroya geçirilen personelin çeşitli sorunlarına ilişkin önerge Meclise sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. (17.03.2021) Hüseyin ÖRS /Trabzon Milletvekili 

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamuda sürekli işçi kadrosuna geçirilen taşeron işçiler özlük hakki, maaş, tayin gibi sorunlarının yanında bir de zorunlu emeklilik sorunuyla karşı karşıyadır. Sorunun kaynağını teşkil eden 696 sayılı KHK'nin 127. maddesi ile 375 sayılı KHK'ye eklenen geçici 23. maddenin 1. fikrasının 5. alt bendinde belirtilen "Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez." şeklindeki hüküm ile 1 Nisan 2018 tarihinden sonra kadroya alınan işçiler zorunlu olarak emekli edilmektedirler. Bu durum özellikle okul çağında çocuğu bulunan ve çalışmaya ihtiyacı olan vatandaşlarımızın mağduriyetini katbekat artırmaktadır. 

Taşerondan 696 sayılı KHK ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/D maddesine göre kadroya geçen ve kamuoyunda 4/D olarak bilinen işçiler dışında kalan ve sürekli işçi kadrosundadaki diğer işçiler emeklilik koşullarını yerine getirdikten sonra da çalışmaya devam edebilmektedirler. Ancak 696 sayılı KHK ile getirilen hüküm dolayısıyla taşerondan kadroya geçen işçiler istemedikleri hâlde resen emekli edilmektedirler. Özel şirketlerde yaşadıkları sıkıntılardan sonra sürekli işçi kadrosuna geçtiğine sevinen işçiler, tam rahat ettiklerini düşünürken zorunlu emekli edilip 1.500 TL emekli aylığına mahkûm edilmektedirler. Artan enflasyon, geçim sıkıntısı ve yaşanan pahalılıkta bu vatandaşlarımız bu düşük ücretle geçim sıkıntısı yaşayacaklardır. 

Bu çerçevede; 

1- 696 sayılı KHK ile 4/D kadrosuna geçirilen çalışanların zorunlu emeklilik sorunu ne zaman çözülecektir? 

2- Sosyal güvenlik düzenlemesi çalışanların geç emekli edilmesi gerektiği mantığı üzerine kurulu iken 4/D'li çalışanların erken emekli edilmesinin gerekçesi nedir? 

3- 4/D'li çalışanların da diğer çalışanlar ve sürekli işçiler gibi emeklilik, maaş, tayin ve özlük haklarına kavuşması için Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Yoksa bu eşitsizlik ve adaletsizliği düzeltmeyi düşünmüyor musunuz? 

4- Zorunlu emeklilik dolayısıyla düşük maaş alan ve alacak olan çalışanların sorunlarının çözümü için Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Yoksa ilgili Bakanlık ve kurumlarla ortaklaşa bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum