4/D'li sürekli işçiler hakkındaki önerge Bakan'a sunuldu

4/D'li sürekli işçiler hakkındaki önerge Bakan'a sunuldu
4/D'li sürekli işçilerin sorunları Bakana soruldu. Sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin prim günleri dolunca zorunlu emekliliğe sevk edilmesine ilişkin önerge Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN tarafından yazılı cevaplanmak üzere TBMM'ye sunuldu. Önergede 2018 yılında taşerondan kadroya geçirilen sürekli işçilerin özlük hakları ve zorunlu emeklilik konuları yer alıyor.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat BİLGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. (26.10.2021) Hüseyin ÖRS/ Trabzon Milletvekili 

696 Sayılı KHK ile 2018 yılında sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçiler asgari prim günlerini ve gerekli koşulları sağladıklarında yaşa bakılmaksızın zorunlu olarak emekli edilmektedirler. Bunun yanında aynı işi yaptıkları normal kadrolardaki diğer işçilerde bu zorunluluk yoktur. Bu çalışanlarımız, bağlı oldukları kurumlarda birçoğu uzun yıllar taşeron işçi olarak çalıştıktan sonra kadroya geçirilmiştir. Hatta kadroya geçirilirken asgari ücretin üzerinde fark alan çalışanların bu hakları dondurulmuştur. Maaşları enflasyon karşısında eriyen bu çalışanların zorunlu emekliliğe sevk edilmeleri halinde telafisi güç ve hatta imkânsız kayıplar yaşayacakları ortadadır. 

Özel şirketlerde yaşadıkları sıkıntılardan sonra sürekli işçi kadrosuna geçtiğine sevinen işçiler, tam rahat ettiklerini düşünürken zorunlu emekli edilip çok düşük emekli aylığına mahkûm edilmektedirler. Artan enflasyon, geçim sıkıntısı ve yaşanan pahalılıkta bu vatandaşlarımız bu düşük ücretle geçim sıkıntısı yaşayacaklardır. 

Bu çerçevede; 

1- Yürürlükte olan bu zorunlu emeklilik uygulamasının sona erdirilmesi için bir yasal düzenleme çalışmanız var mıdır?

2- Yasal düzenleme çalışmanız yoksa bu uygulamanın Anayasamızın sosyal güvenlik hakkı ve eşitlik ilkesi ile çeliştiğini düşünüyor musunuz?

3- Zorunlu emeklilik dolayısıyla düşük maaş alan ve alacak olan çalışanların sorunlarının çözümü için Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Yoksa ilgili Bakanlık ve kurumlarla ortaklaşa bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

4- Taşerondan kadroya geçirilen çalışanlarımızın özlük hakları ve zorunlu emeklilik konularında yaşadıkları mağduriyetin giderilmesine dönük bir yasal düzenleme çalışmanız var ise ne zaman kamuoyuna açıklanacaktır? TBMM'ye ne zaman sevk edilmesi planlanmaktadır? Nihayet ne zaman TBMM'de kabul edilerek yasalaşacaktır?

5- Sosyal güvenlik düzenlemesi çalışanların geç emekli edilmesi gerektiği mantığı üzerine kurulu iken 4/D'li çalışanların erken emekli edilmesinin gerekçesi nedir?

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum