696 KHK'lı daimi işçiler, memur kadrosuna mı alınıyor?

696 KHK'lı daimi işçiler, memur kadrosuna mı alınıyor?
Ajanskamu.net de yer alan haberde, 2017 Aralık ayında çıkarılan 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya alınan işçilerin memur kadrosuna geçirilmesi yönündeki iddialar değerlendirdi. 696 sürekli işçi kadrosundan memurluğa geçiş mümkün mü? 4/D li daimi işçiler memur mu oluyor? Peki gerçekten sürekli kamu işçilere memur kadrosu verilmesi gibi bir durum mümkün mü? İşçilere memurluk hakkı söylentilerinde gerçeklik payı var mı?

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşerondan kadroya geçen ve 4 Dli olarak istihdam edilen yüz binlerce işçi için son günlerde çok önemli bir iddia sosyal medyanın gündeminde gittikçe yayılıyor.  4 Dli olarak kamuda işçi statüsünde çalışan yaklaşık 700 bin işçinin 4 B veya 4 C kadrosunda, memuriyete geçirileceği iddia ediliyor. 

Yıllarca kamu kurumlarında cefakarca çalışan ve asgari ücretle adeta 2. sınıf insan muamelesine tabi tutulan taşeron işçiler, 2018 yılı itibariyle kadroya geçtiği halde yine 2 yıl boyunca Türkiye tarihinde bir ilk olan Asgari Ücretli Kadrolu İşçi olarak, tam 2 yıl boyunca kadrodayken asgari ücretle çalıştırıldılar. Son olarak 4 Dli işçilerin toplu iş sözleşmesi (TİS)in sonuçlanması, sosyal ve sendikal haklarına kavuşmaları, birileri aşırı derecede rahatsız etti.

Yıllarca asgari ücret alırken, kimsenin sesi çıkmıyordu, şimdi ise alınan ilave tediye, ikramiye ve ek ödeme gibi kazanımlar, haliyle bazı kesimleri rahatsız etti. Bu minvalde Sağlık Bakanlığında bazı üst düzey yöneticileri harekete geçiren bu güruh, öncelikle çalışma saatleri ve gece mesailerine ve fazla çalışma konularına değinen bir yazı yayımlayarak, çalışanların emeğine kast eden bir yazı yayımladı. Akabinde yetkili sendika Öz Sağlık-İşin baskıları üzerine yayımlanan bu yazıyı geri çektiğini ifade eder tarzda bir yazı daha yayımlandı fakat bu yazıdaki muğlak ifadeler de ne yazık ki işçilerin menfaatine olmadı. Bu yazılar neticesinde bir çok hastanede, idareciler, özellikle pandeminin zorlu sürecinde kahramanca çalışan bu işçiler için, bir takım zorluklar çıkartmaya başladı. Çalışma saatleri üzerinden insiyatif kullanmayı reddeden tavırlar sergileyen idareciler, haftalık çalışma saatlerinin en fazla 45 saat olabileceği yönünde ki iş kanununun ilgili maddesini baz alarak, gündüz çalışanları akşam 18.00lere kadar çalıştırırken, gece nöbete gelen ve acil servislerde çalışan işçileri de, mesai tamamlaması adı altında nöbet harici hafta sonları çalıştırmaya mecbur ediyorlar. Hal böyle olunca, sanki ortada bir özveri yokmuş, ortada sanki bir pandemi yokmuşçasına, işçinin üzerine çullanan bu anlayış, adeta çalışanları hayattan bezdirmeye yetti. 

Geldiğimiz noktada ateş olmayan yerden duman çıkmaz diyerek kaleme aldığımız bu haberde, 696 KHKlı taşerondan kadroya geçen işçilerin aldığı ücretler, birilerini rahatsız ediyor, birileri ne yapsakta bu işçileri huzursuz etsek, ne yapsakta bunları sıkıntıya soksak, aile huzurunu kaçırsak, ağızlarının tadını bozsak, sosyal hayatını alt üst etsek diyerek bir takım çalışmalar yürütüyor.  

Şimdilik sosyal medyada çalkalanan bu haberlerle ilgili, 696 KHKlılar memur olarak 4 C ya da 4 B kadrosuna mı alınacak! Yoksa mevcut 4 Dli olarak çalışmaya devam mı edecekler, hep beraber göreceğiz. 

Şayet memur kadrosuna alınsalar daha mı az maaş alacaklar! Tabiki hayır ama işte dediğimiz gibi, birileri bir takım çalışmalar yürütüyor. Bekleyip, hep beraber göreceğiz..

ajanskamu

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
9 Yorum