Adliye Çalışanlarına, Adalet Hizmetleri Sınıfı, Yargı Ödeneği, Fiilî Hizmet Zammı, Kadro ve Fazla Mesai TBMM Gündeminde

Adliye Çalışanlarına, Adalet Hizmetleri Sınıfı, Yargı Ödeneği, Fiilî Hizmet Zammı, Kadro ve Fazla Mesai TBMM Gündeminde
Adliye Çalışanlarına, Adalet Hizmetleri Sınıfı, Yargı Ödeneği, Fiilî Hizmet Zammı, Kadro ve Fazla Mesai TBMM Gündeminde. Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş'n adliye çalışanlarının yıpranma payı, zam, tazminat gibi mali ve özlük haklara ilişkin Meclis konuşması şöyle:

FAHRETTİN YOKUŞ (Konya) – Görüşmekte olduğumuz İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi 54 maddeden oluşmaktadır. Bu kanun yürürlüğe girdiğinde Adalet Bakanlığına bağlı adliyelerimizde çalışan hâkim, savcılarımız ile diğer adliye çalışanlarımız bunu uygulayacaklardır. Adalet Bakanlığı ve adliyelerimizde çalışan 120 bini aşkın kamu görevlisi, devlet memuru vardır. Bu kamu görevlileri gece gündüz demeden, mesai mefhumu tanımadan, büyük bir özveriyle adalet hizmetlerinin vatandaşımıza ulaşması için gece gündüz çalışmaktadırlar.

Adalet Hizmetleri Sınıfı 

Adliye memurları olmadan mahkemeler kurulamaz, adliye memurları olmadan mahkemelerden karar çıkamaz, yargının olmazsa olmazı olan yargıçlarla birlikte adliye çalışanlarının yüzlerce sorunu vardır ancak bugüne kadar adliye çalışanlarının ekonomik ve sosyal sorunları on dokuz yıllık AK PARTİ iktidarında maalesef, çözülememiş, daha da artırılmıştır. Bunların bazılarını burada bir kere daha anlatmaya çalışacağım. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36’ncı maddesinde düzenleme yapılarak adalet personeli için adalet hizmetleri sınıfı oluşturulmalıdır. 

Yüzde 10’u Yargı Ödeneği Verilmeli

Çalışanların yargılanması açısından kamudaki diğer memurlar gibi 4483 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak bu memurlarda yargılanmalıdır. Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile yüksek yargı organlarının tüm personeline hâkim ve savcılarda olduğu gibi brüt maaşlarının yüzde 10’u tutarında yargı ödeneği verilmelidir. Adliye emanet memurluğu kadrolarında çalışanların görevde yükselme sınavına girebilmelerinin önünün açılması, mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi, personele koruyucu gıda ve kıyafet takviyesinin yapılması gerekmektedir. Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyle yazı işleri ve idari işler müdürleri için getirilen rotasyon uygulaması derhâl kaldırılmalıdır.

Adalet Bakanlığı taşra teşkilatında personel müdürleri ihdas edilerek personelin özlük, nakil, izin ve bazı işlemlerinin bu müdürlüklerce yürütülmesi sağlanmalıdır. Personel tayinleriyle ilgili oluşturulan komisyonlara mutlaka ve mutlaka, sendika temsilcilerinin katılımı sağlanmalıdır. Teknik ofiste görevlendirilen personele durumlarına uygun bilgisayar işletmeni ve uzmanlık kadroları verilmelidir. 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ihdası öngörülen adalet uzmanlığı ve yeni oluşturulacak adli hizmet uzmanlığı kadrolarına, açılacak özel sınavlarla kamu personelinin alınması yani çalışan personelin alınması hususunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Fiilî Hizmet Zammı 

Adliyelerde çalışan personel günlük yaşantımızdaki tüm olumsuzluklara her gün tanıklık etmekte, bunların mağdur ve sanıklarıyla muhatap olmaktadır; bu da çalışanları ruh ve beden sağlığı yönünden, maalesef olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, Adalet çalışanları için fiilî hizmet zammı getirilmesi, ayrıca, personele kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak eğitimler ile psikolojik destek verilmelidir.

4/B’li Çalışanlar 4/A’ya Geçirilmeli

Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardaki 4688 sayılı Kanun’a göre, sendika üyesi olamayacakların önündeki engeller kaldırılmalıdır. İcra müdürlüğü ve müdür yardımcılığı sınavına müracaat şartları arasında, yaş sınırının Adalet çalışanları için aranmaması ve adalet meslek yüksek okulu ve hukuk fakültesi mezunları dışındaki diğer öğrenim alanlarından mezun olan personele de bu sınavlara girme hakkı verilmelidir.

Adalet Bakanlığı ve yargı kurumlarında çalışan 4/B’li çalışanlar mutlaka 4/A’ya geçirilmeli, adalet mutlaka sağlanmalıdır.

Fazla Mesai ve UYAP Tazminatı 

Personelin yer değiştirmeye ilişkin atama taleplerinin karşılanması için boş kadroların bulunduğu birimlerin ve illerin internet ortamında duyurulması sağlanmalı, ulaşım ödeneğinin tüm çalışanlara ödenmesi sağlanmalı, Adalet Bakanlığında fazla mesai yapan tüm personele ücretinin kısıtlamadan ödenmesi sağlanmalı, yargı hizmetlerinde çalışan ve bilgisayar kullanan tüm personele UYAP tazminatı ödenmelidir ve bunun gibi ekonomik ve sosyal hakları verilmelidir.

Unutulmamalıdır ki adliye çalışanlarının sorunları çözülemezse adalet hizmetleri sağlıklı yapılamaz, nitelikli yapılamaz.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum