AFAD çalışanlarına fiilî hizmet zammı teklifi Meclis'te

AFAD çalışanlarına fiilî hizmet zammı teklifi Meclis'te
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi Meclise sunuldu. Teklif ile, AFAD çalışanlarına fiilî hizmet zammı verilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. Mehmet Ali Çelebi Memleket Partisi Gnl.Bşk.Yrd. İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 
AFAD Arama ve Kurtarma Teknisyenleri, 2 senelik zorlu eğitim sonrası sahada fedakârca çalışmaktadırlar. Ayrıca korona önlemleri kapsamında yurtlarin koordinesi, yurt dışında kamp yöneticiliği gibi görevler de almaktadırlar. 1700 saha çalışanı yetersiz olup 11 ildeki birlik kadroları vaka sayısı ve yoğunluğa göre doldurulmalıdır. Riskli çalışma koşulları nedeniyle 3600 ek gösterge verilmelidir. Yükselmeleri sınavla olmalıdır. 12 saat çalışma 36 saat dinlenme olan mesai-izin süreleri 24-72 olarak düzenlenmelidir. Yıpranma tazminatı verilmelidir. Benzer görevi yapan Jandarma Arama Kurtarma gibi göçük altında kalındığında şehitlik, gazilik haklarından faydalanmaları gerekmektedir. Bazı eğitimleri bizzat AFAD personeli vermesine rağmen, eğittikleri kurumlardaki çalışanlar çeşitli tazminatlar alırken (dalgıçlık vb..) kendileri alamamaktadırlar. Eğitilen tazminat alırken eğitenin alamaması trajik bir durumdur. 

Kanun teklifimizle risk altında ve ağır koşullarda çalışan AFAD çalışanlarına fiili hizmet süresi zammi verilmesi amaçlanmıştır. 

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1- 31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40'inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tabloya 21 numaralı bölüm eklenmiştir: 

21   Arama veKurtarma     AFAD çalışanları   90

MADDE 2-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.