Ali Yalçın'dan Memurları İlgilendiren Açıklamalar

Ali Yalçın'dan Memurları İlgilendiren Açıklamalar
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TVNet kanalına konuk olduğu canlı yayında salgınla ve salgının etkileriyle mücadele eden kamu görevlilerinin gündemini konuştu.

Genel Başkan Ali Yalçın, yüz yüze eğitimin başlamasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, öğrencilerin karardan son derece memnun kaldıklarını ve oldukça heyecanlandıklarını aktardı. Online eğitimin, yüz yüze eğitimin yerini tutmadığını ve tutamayacağını aktaran Yalçın, “Yaşanan tablolar bunu çok net bir şekilde göstermektedir. Öğretmenlerimiz de öğrencilerini ve okullarını çok özlediler. Şu an da eğitim camiasında büyük bir heyecan yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Yalçın bu süreçte okulların temizlik malzemeleriyle desteklenmesi gerektiğini de ifade ederek “Maske konusunda da destekleme tam bir şekilde yapmak gerekir. Bu konuya ısrarla dikkat çekmek istiyorum. Ben öğrencilerimizin konuya ilişkin dikkat gösterdiklerini, hassasiyetli davrandıklarını düşünüyorum. Bu konuda da öğretmen arkadaşlarımızın büyük emekleri var. Bu emekler görülmeli. Ben hepsine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Herkesin bu süreçte kaygı hissettiğini aktaran Yalçın, “Evet kaygılarımız var, herkesin kaygıları var. Ancak bizim umudumuz, kaygılarımızdan büyük, biz yüz yüze eğitimi devam ettirmek durumundayız” dedi.

“Sağlıkçıya Şiddet Daha Ağır Bir Şekilde Cezalandırılmalı”

Yalçın konuşmasında sağlık çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarına da değindi. Yalçın, sağlık çalışanlarının beklentilerini şöyle sıraladı:

“Ek ödeme, tek ödeme olsun, eşi sağlık çalışanı olanların kreş ihtiyacı, sağlıkta iş yükünün hafiflemesi için yeni sağlık çalışanı istihdamı ihtiyacı giderilsin. Salgında sağlık çalışanı ihtiyacı nedeniyle kamu hizmeti vatan borcundan sayılsın, sağlıkçılar askerliğini görevi başında yapsın. Sağlıkçıların izinleri yanmasın, müktesep kalsın. Şiddet en fazla can sıkan ve can yakan konu; şiddet uygulayan gerekirse [GSS] Genel Sağlık Sigortası kapsamının dışına çıkarılsın, sağlık hizmetinin bedelini, sağlıkçının önemini anlasın.”

Yardımcı Hizmetler Sınıfına Fazla Mesai Ücreti Verilmeli

Yayında Yalçın, okullarda bu süreçte hijyen konusunun sağlanması noktasında okullarda tek dayanaklarının ‘Yardımcı Hizmetler Sınıfı’ndaki çalışanların olduğunu ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu arkadaşlarımız gün aşırı çalışıyor şu an. Okul başlamadan, okul esnasında, okul bittikten sonra da bu arkadaşlarımız çalışıyorlar. Toplu Sözleşme sürecinde Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki arkadaşlarımıza ilişkin, biz fazla mesai uygulamasını ısrarla istemiştik. Ancak fazla mesai yerine izin kullandırmak gibi bir yönteme gidilmişti. Bu süreçte net olarak söylüyorum bu arkadaşlarımızın mesaileri oldukça fazla ve bu arkadaşlarımızın izne gidecek halleri yok. Bu arkadaşlarımızın çalıştıkları süre içinde mesaileri mutlak surette verilmeli.”

“Ek Tazminat Uygulanmalıdır”

Zorunlu hizmet muafiyetine ilişkin soruları da cevaplandıran Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, ek tazminat uygulanması gerektiğini söyledi. Yalçın, “Zorunlu hizmet konusu eğitimciler tarafından tartışılıyor. 2010’da uygulanan bir zorunlu hizmet muafiyeti konusu vardı o konu emsal gösterilerek şimdi de benzer talepler geliyor. Buradaki çözüm aslında hem ikinci il dışı taleplerinde hem zorunlu hizmet muafiyetlerinde, hem eş durumundan atamalarda sorun olan bir konu var esasen oraya vurgu yapmamız lazım. Temel sorun şu biz toplu sözleşmelerde istihdamlarda güçlük çeken yerde çalışan personele ilişkin ek tazminat uygulansın istiyoruz. Ek tazminat olmadığında siz oraya cezbi yöntemleri getirmediğinizde cebri yöntemlerle personel gönderdiğinizde bunun semptomları işte bunlar. Bütün talepler buradan kaynaklanıyor. Çünkü oraya personeli isteğe bağlı göndermek gerekiyor. Bunun yolu da ek tazminat uygulamaktır” ifadelerini kullandı.

“Gelir Adaletini Sağlamak İçin Ek Ödeme Miktarı Yükseltilmeli”
Sağlık konusunun şu anda Türkiye’nin en önemli konusu olduğunu belirten Yalçın, sağlık altyapısı güçlüyse diğer alanların kıymetli olduğunu ifade ederek “Sağlığı taşıyan arkadaşlarımız sağlıkçı arkadaşlarımız. Oradaki sorunu görmezsek yarın öbür gün yorgun düşeriz. 6 aydır evine gidemeyen sağlıkçı arkadaşlarımız var. Sağlık çalışanlarının sorunlarını görmek gerekiyor” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının döner sermaye konusunda beklentileri olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Sağlıkta arkadaşlarımızın döner sermayeden kaynaklı olarak çok ciddi içermeleri, sıkıntıları var. Burada ücret adaletinin sağlanamaması o arkadaşlarımızı germiş durumda. Seslerini duyurmak için zorluyorlar. Sağlık-Sen’imiz çeşitli vesilelerle bunu toplumun gündemine taşıdı. Araçlara maske takarak, mikrofonla, hastane önlerinde açıklama yaparak Genel Sekreterimiz Semih Bey’in başkanlığında teşkilatımız seslerini duyurmaya çalışıyor. Onun için diyorum ki gelin gelir adaletini sağlamak için ek ödeme miktarını yükseltelim, ek ödemeyi tek ödeme yaparak gelir adaletsizliğini sağlık çalışanlarında oluşan stresi yok edelim kaldıralım. Genel bütçeden burayı biraz onaralım” şeklinde konuştu

“Kamu Görevlilerinin Çocukları İçin Kreşler Yaygınlaştırılmalı”

Eşi sağlık çalışanı olan veya çocuk sahibi olan sağlık çalışanlarının çok ciddi sorunlar yaşadığını vurgulayan Yalçın, kreşlerin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Çocuk sahibi kamu çalışanlarının ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Yalçın, “Çorum Bayat’ta bir hemşire arkadaşımız çocuğunu komşuya teslim ederek sağlık görevine gitmek zorunda kaldı ve ev yandı 2 çocuğu hayatını kaybetti. Aynı durum eğitimcilerde yaşandı. Konya’da Çumra’da 2 hocamız çocuklarını uzaktan eğitim verirken balkondan düşerek hayatını kaybettiler. Sağlık çalışanlarının yaşadığı travmatik durumları görmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

“Sağlık Çalışanları Askerlik Görevini Yapmış Sayılsın”

Personel istihdamının da bu süreçte düşünülebileceğini belirten Yalçın, öte yandan askerlik görevini yerine getirmek zorunda olan sağlık çalışanları için de yeni bir öneride bulundu. “Sağlık çalışanı arkadaşların yaptığı kamu hizmeti şu anda askerlik görevinden daha aşağıda değil” diyen Yalçın, “Askere götürülen sağlık çalışanı var şu anda. Neden askere götürüyoruz? Kamu görevi askerlik hizmeti sayılsın sağlık çalışanları için. Şu an yaşadığımız durum sıradan bir durum mu? Arkadaşlarımız gün aşırı çalışıyorlar. Bir sağlık çalışanına bile ihtiyacımızın olduğu bir yerde, filyasyon görevini diğer kamu görevlilerinden tamamlamaya çalıştığımız bir yerde sağlık çalışanı kısa dönem askere gönderiyoruz” dedi.

“Sağlıkçıların Yıllık İzin Hakları Yanmasın”

Sağlık çalışanlarının yıllık izin konusunda kaygılı olduğunu belirten Yalçın, “Yıllık izinlerimiz yanacak diye arkadaşlarımız kaygı duyuyorlar. Bu yıl izin kullanamadılar. Bu arkadaşların yıllık izinlerinin yanmayacağı konusunda arkadaşların yüreği rahatlatılsın. Bunların da dinlenmeye ihtiyacı var. Bu süreç geçtiğinde dinlenmeye en çok ihtiyacı olan, 6 aydır evine gidemediği için aile ilişkileri yıpranan arkadaşlardan bahsediyorum. Bu nedenle sağlıkçıların yıllık izin konusundaki kaygıları giderilmelidir” diye konuştu.

“Sağlık Çalışanına Şiddet Uygulayan Kişinin Genel Sağlık Sigortası İptal Edilsin”

Sağlıkçılara yönelik şiddet konusuna da değinen Yalçın, şiddetle mücadele noktasında caydırışı olabilecek bir öneride bulundu. Doktor ve hemşirelerin şiddet nedeniyle bunaldığını belirten Yalçın, “Bakın çok net söylüyorum; sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan vatandaşlar genel sağlık sigortası kapsamından çıkarılsın. Kendi parasıyla cebinden gidip sağlık hizmeti alsın. Bu tip konularda yaptırımlar daha kapsamlı düşünülmeli. Şiddet uygulayanı genel sağlık sigortası kapsamından çıkarın. Gidip kendi parasıyla hizmet alsın ve sağlık çalışanlarının kıymetini anlasın” ifadelerini kullandı.
ajanskamu
 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
7 Yorum