Astsubaylara bir kademe verilmesi hakkında kanun teklifi (Ekim 2021)

Astsubaylara bir kademe verilmesi hakkında kanun teklifi (Ekim 2021)
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi. Teklif ile; son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası ve mahkeme kararı ile ceza almayan subay ve astsubaylara bir kademe ilerlemesinin uygulanması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. Murat BAKAN İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 
Mevcut sistemde; Subay ve astsubayların terfi için değerlendirilmelerinde, sadece son rütbede aldıkları sicil notlarının ortalaması dikkate alınmakta, personelin geçmişi ile bir bütün olduğu ana fikri sisteme tam olarak yansımamaktadır. Bu durumun; sicil notlarının genelde birbirine yakın olduğu ve bazı siniflarda 1 puan içine 40-45 kişinin sıkışmış olduğu bir sistemde, terfide kadro uygulamasına geçilmesiyle de, son rütbedeki sicil notları az farkla önde olan personelin, tüm meslek yaşamındaki performansı çok daha yüksek olan personelin önüne geçmesi ve dolayısıyla terfisinin engellenmesi gibi hakkaniyetle bağdaşmayan bir ortamın yaratılmasına neden olacağı değerlendirilmektedir. 

Subay ve astsubayların özlük haklarını düzenleyen 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda gelişen ihtiyaçlara göre gerekli değişikliklerin yapılması zarureti ortaya çıkmaktadır. Yürürlükteki hükümlere göre, üstün başarı nedeniyle, Türk Silahlı Kuvvetlerinde yılda sadece muharip subayların %8'i, yardımcı sınıfların ise %4'ü terfi edebilmekte ve bu imkan subaylardan yüzbaşı ve binbaşılara, astsubaylardan Kıdemli Üstçavuş ve Başçavuşlara tanınmış olduğundan, genç rütbelerdeki personeli motive edememektedir, Alinabilecek üstün başarı kıdemi 6722 sayılı Kanunla altıdan beşe düşürülmüştü. 

İşte tam da burada, Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası ve mahkeme kararı ile ceza almayan subay ve astsubaylara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulaması ile Türk Silahlı Kuvvetlerindeki genç personel başta olmak üzere tüm personelin motivasyonuna yeniden bir ivme kazandırılması amaçlanmaktadır. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hareket kabiliyeti yüksek, modern ve daha profesyonel bir yapıya kavuşturulması gerektiği aşikardır. Teklifimizin sicil sisteminin belirtilen zafiyetlerini giderecek mahiyette ve daha objektif bir değerlendirmeyi sağlayacak şekilde hazırlandığı ve sicil tanımlamalarının da güncelleştirilmesi amaçlanmaktadır. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinde, en hayati konuların başında disiplin gelmektedir. Bu açıdan, disiplin konusunda alınan tedbirlerin diğer kurum ve kuruluşlara göre mahiyet bakımından farklılıklar arz edeceği hususu göz önünde bulundurulmalıdır. Zira; disiplinin sağlanması, muhafazası ve devam ettirilmesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesini yerine getirebilmesi için olmazsa olmaz konulardır. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinde yerleşmiş tanıma göre, disiplinin en temel iki unsuru; itaat ve astin ve üstün hukukuna riayettir. Dolayısıyla Kanunun temel amacı, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki itaat hissini sağlamlaştırma ve hukuka uygun olarak hareket etmeye yönelik usul ve esasların belirlenmesi şeklinde de ifade edilebilir. 
Subay ve astsubayların rütbe terfi esas ve şartları 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 38 ve 85 inci maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddelerde bir üst rütbeye yükselmeye etkili olabilecek iki önemli unsura yer verilmiştir. 

Bunlardan biri; sicil notu ortalamasının bu Kanunda öngörülen limitlerin üzerinde olması, diğeri ise; yükselinecek rütbede kadro açığının bulunmasıdır. Halihazırda subay ve astsubay mevcudu kadro ihtiyacının çok altında olup, hemen hemen tüm rütbelerde kadro açığı bulunmaktadır. Teklifimizle personel açığının da kapanması amaçlanmaktadır. Ayrıca, bu görevleri üzerinden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı ile dul ve yetim aylığı alanlar için de uygulanması amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1- Madde ile; subay ve astsubayların terfi için değerlendirilmelerinde, son rütbedeki 
sicil notları yerine, personelin geçmişteki performansının da değerlendirilebilmesine imkân tanımak amacıyla, 926 sayılı Kanuna bir Ek Geçici Madde ile üstün başarı kıdeminin yanı sıra son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası ve mahkeme kararı ile ceza almayan subay ve astsubaylara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulaması sonucunda personelin disiplin kurallarına azami ölçüde uyması, devamı için de çaba ve gayret sarf etmesi amaçlanmıştır. 
Yine madde ile, bu görevleri üzerinden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı ile dul ve yetim aylığı alanlar için de uygulanması amaçlanmıştır. 
MADDE 2- Yürürlük Maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme Maddesidir.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK  YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1-27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na aşağıdaki Ek Geçici Madde eklenmiştir. 

Ek Geçici Madde 100- Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası ve mahkeme kararı ile ceza almayan subay ve astsubaylara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır. 

Bu bendin yürürlüğe girdiği tarihte halen görevde olan subaylara ve astsubaylara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır. 

Bulundukları derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar bir üst derecenin birinci kademesine yükseltilirler. 

Bu kademe ilerlemesi yükselecekleri rütbe veya rütbe kıdemliliğinin kademelerine de intikal ettirilir. Ancak bu kademe ilerlemesi rütbe bekleme sürelerini etkilemez. 

Bu Kanunun 36'nci maddesindeki kıdem ve 38 inci maddesindeki üstün başarı kıdemlerinin toplamı beş yılı geçemez. 

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu görevleri üzerinden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı ile dul ve yetim aylığı alanlar için de uygulanır. Bu madde uyarınca yapılacak intibak ve buna bağlı ödemeler üç ay içinde sonuçlandırılır. Bu kapsamda emeklilik keseneği veya kurum karşılığı veya sigorta primi (genel sağlık sigortası primi dâhil) çalışan ve işveren paylarında oluşacak fark tutarı; gecikme cezası, gecikme zammı veya faiz uygulanmaksızın, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde ilgili kurumlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenir. 
Bu maddenin uygulanması nedeniyle geriye yönelik olarak herhangi bir ödeme yapılmaz. 

MADDE 2— Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3— Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
8 Yorum