Astsubaylara yıpranmışlık tazminatı ödenmesi hakkında kanun teklifi Aralık 2020

Astsubaylara yıpranmışlık tazminatı ödenmesi hakkında kanun teklifi Aralık 2020
926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa Ek Bir Madde Eklenmesine İlişkin Kanun Teklifi Meclise Sunuldu. Teklif ile, hizmete devam eden 55 yaş ve üzeri kademeli kıdemli başçavuşlardan kendi isteğiyle emekliye ayrılanlara, bir sonraki aydan başlamak üzere 65 yaşına kadar yıpranmışlık tazminatı ödenmesi amaçlanmaktadır

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. Av. Murat BAKAN İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 
926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 49 uncu maddesi uyarınca, kadrosuzluk nedeniyle yaş haddinden önce emekliye sevk edilen subaylara, orgeneral brüt aylığının belli oranlarındaki tutar 65 yaşına kadar kadrosuzluk tazminatı olarak ödenmektedir. Emekliliğine yansıyan hiçbir tazminat alamayan astsubaylar hakkında 16/7/2020 tarih ve 7250 sayılı Kanun'un 7'nci maddesine eklenen Ek Madde-37 ile; istekli astsubay kıdemli başçavuşların yaş haddi, ilgili kuvvet komutanlığının teklifi üzerine veya resen Milli Savunma Bakanı tarafından, ilk olarak iki yıl ve müteakip yıllarda da aynı esaslarla 60 yaşına kadar uzatılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin dinamik yapısını muhafaza etmek, kadro teşkilât yapısı ile hizmet ihtiyacı uyumunu sağlayarak her rütbede yeteri kadar personeli bünyesinde bulundurmak maksadıyla kurulan bu sisteme astsubaylar da dahil edilmiştir. 

Bilimsel ve teknik alanda yetişmiş ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin profesyonel insan gücünün önemli bir kısmını oluşturan astsubayların askerlik mesleğinin en yıpratıcı işlerinde görev aldığı aşikardır. Bu yıpranmışlığın hiçbir karşılığını alamadan emekli olan astsubaylar muvazzaflık hizmetini 60 yaşına kadar sürdürüp emekli olduklarında “Yıpranmışlık Tazminatından” da mahrum bırakılmaları halinde aidiyet duyguları iyiden iyiye zedelenecek ve onarılmaz bir hale gelecektir. Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve 60 yaşına kadar aynı rütbede hizmete devam eden astsubaylara “Yıpranmışlık Tazminatı” tahakkuk ettirilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1- Emekliliğine yansıyan hiçbir tazminat alamayan astsubaylar hakkında 16/7/2020 tarih ve 7250 sayılı Kanun'un 7'nci maddesine eklenen Ek Madde-37 ile; istekli 
kıdemli başçavuşların yaş haddi, ilgili kuvvet komutanlığının teklifi üzerine veya resen Milli Savunma Bakanı tarafından, ilk olarak iki yıl ve müteakip yıllarda da aynı esaslarla 60 yaşına kadar uzatılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin dinamik yapısını muhafaza etmek, kadro teşkilât yapısı ile hizmet ihtiyacı uyumunu sağlayarak her rütbede yeteri kadar personeli bünyesinde bulundurmak maksadıyla kurulan bu sisteme astsubaylar da dahil edilmiştir. Askerlik mesleğinin en yıpratıcı işlerinde görev alan ve 60 yaşına kadar aynı rütbede hizmete devam eden astsubaylara Yıpranmışlık Tazminatı tahakkuk ettirilmesi amaçlanmaktadır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

926 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNA BİR EK MADDE EKLENMESİNE İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 27/7/1967 tarih ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na aşağıdaki madde eklenmiştir. 
“EK MADDE 38- Aynı rütbede hizmete devam ettirilen 55 yaş (dahil) ve üzerindeki Kademeli Kıdemli Başçavuşlardan kendi isteği üzerine emekliye ayrılanlara emekliye sevk edildikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren 6.000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda 65 yaşına kadar yıpranmışlık tazminatı ödenir. 
T.C. Emekli Sandığı bu ödemeleri üç aylık devreler halinde faturası karşılığında Hazineden tahsil eder.  
Yıpranmışlık tazminatı damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve yaş haddinden önce ölenlerin varislerine intikal etmez." 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.