Astsubayları ilgilendiren 2 yazılı önerge Meclis'e sunuldu

Astsubayları ilgilendiren 2 yazılı önerge Meclis'e sunuldu
Türk Silahlı Kuvvetlerinde tecrübeli ve liyakat sahibi astsubaylar var iken sivil kaynaktan binlerce kişi 6 aylık bir kurs sonrası subay yapılmaktadır. Sivil kaynaktan alımlar ile TSK'dan yapılan alımlar arasından büyük bir eşitsizlik bulunmaktadır. TSK gibi ülkemiz için hayati öneme sahip bir kurumun kendi içinde yetişmiş personeli yerine dışarıdan alımlarla doldurulması, TSK'ya zarar verecektir. Ayrıca birçok kurumda bulunan kurum içi geçiş ve yükselme hakkı TSK personeli içinde adaletli bir şekilde uygul

Astsubaylıktan subaylığa geçiş için açılan kontenjan miktarının artırılması talebine ilişkin 2 yazılı soru önerge TBMM Başkanlığına sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Milli Savunma Bakanı Sayın Hulusi AKAR tarafından Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 05.01.2021 AbdulHadir KARADUMAN /Konya Milletvekili 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na her yıl statüler arası geçişler yapılmaktadır. Yapılan astsubaylıktan subaylığa geçiş sınavlarında tüm sınıflar için 2018 yılında 300, 2019 yılında 400 kontenjan ayrılmıştır. 2020 yılında ise bu kontenjan 46 kişiye kadar düşürülmüştür. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinde tecrübeli ve liyakat sahibi astsubaylar var iken sivil kaynaktan binlerce kişi 6 aylık bir kurs sonrası subay yapılmaktadır. Sivil kaynaktan alımlar ile TSK'dan yapılan alımlar arasından büyük bir eşitsizlik bulunmaktadır. TSK gibi ülkemiz için hayati öneme sahip bir kurumun kendi içinde yetişmiş personeli yerine dışarıdan alımlarla doldurulması, TSK'ya zarar verecektir. Ayrıca birçok kurumda bulunan kurum içi geçiş ve yükselme hakkı TSK personeli içinde adaletli bir şekilde uygulanmalıdır. Nitekim yüzlerce TSK personeli ve vatandaşımız bu durum sonucu mağduriyetler yaşamaktadır. 

Bu bağlamda; 

1. 2020 yılında tüm sınıflar için kontenjan sayısının önceki yıllara göre büyük bir farkla 46'ya düşürülmesinin gerekçesi nedir? 

2. Uzman Çavuşluktan Astsubaylığa geçiş sayısı 400 iken, astsubaylıktan subaylığa geçiş sayısı 46'dır. Burada bir tezat ve dengesizlik bulunmamakta midir? Bu dengesizlik askerimizi olumsuz anlamda etkilemeyecek midir? 

3. Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifiyle, ihtiyaç olduğu gerekçesiyle, TBMM tarafından 16.07.2020 tarihinde 7250 sayılı kanun ile 2006-2013 yılları mezunu Astsubaylara statü geçişi için ek sınav hakkı verilmesine rağmen kontenjanların düşük seviyede tutulmasının gerekçesi nedir? 

4. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde tecrübeli, liyakat sahibi subay açığının hat safhaya ulaştığı bir dönemde mevcut bulunan Astsubaylardan bu açığın kapatılması yoluna neden gidilmemektedir? Bunun yerine dışarıdan alımlar yapılmasının sebebi nedir? 

5. Sivil kaynaktan yapılan alımlar ve TSK personeli arasından yapılan geçişlerde eşit kriterlerin uygulanmasına yönelik bir çalışma yapılacak mıdır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Milli Savunma Bakanı Sayın Hulusi Akar tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. (19.11.2020) Av. Murat BAKAN İzmir Milletvekili 
 
1- 2018 yılında astsubaylıktan, subaylığa geçiş sınavında tüm sınıflar için 300 kontenjan ayrılmıştır. 2020 yılında tüm siniflar için kontenjan sayısının 46'ya düşürülmesinin gerekçesi nedir? 

2- 2020 yılı için piyade sinifi için 23, tank sinifi için 4, topçu sinifi için 6, hava savunma sinifi için 2, istihkam sınıfı için 2, muhabere sınıfı için 3, ulaştırma sınıfı için 1, ikmal sinifi için 1, bakım sınıfı için 1, mühimmat sinifi için 1 ve personel sınıfı için 2 kontenjan ayrılması yeterli midir? Kararın gözden geçirilerek, belirlenen kontenjan sayısının artırılması düşünülmekte midir? 

3- Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifiyle, ihtiyaç olduğu gerekçesiyle, TBMM tarafından 2006 2013 yılları mezunu Astsubaylara ek sınav hakkı verilmesine rağmen kontenjanların düşük seviyede tutulmasının gerekçesi nedir? Bu tezatlığa neden olanlar kimlerdir? 

4- Türk Silahlı Kuvvetleri'nde tecrübeli, liyakat sahibi subay açığının hat safhaya ulaştığı bir dönemde mevcut bulunan Astsubaylardan bu açığın kapatılması yoluna neden gidilmemektedir? 

5- Askerlik mesleğinin sıradan bir iş olmadığı ve vatan savunmasında önemli mihenk taşı olduğu ortadadır. İyi yetişmiş, tecrübeli, liyakatli personelimiz mevcutken, tüm kurumlarda uygulan liyakat ve yükselme neden Kara Kuvvetleri'nde uygulanmayıp sürekli dışardan alım tercih edilmektedir? 

6- Uzman Çavuşluktan Astsubaylığa geçiş sayısı 400 kişi iken, astsubaylıktan subaylığa geçiş sayısı neden sadece toplam 46 kişi olarak belirlenmiştir? Geçişler arası orandaki dengesizliğin ilgili askerin moral motivasyonuna olan olumsuz etkilerine ilişkin Bakanlığınızın görüşü nedir? 

Kamubiz.com ÖZEL /ANKARA
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum