Başmühendis ile Mühendisin özlük haklarının karşılaştırılması

Başmühendis ile Mühendisin özlük haklarının karşılaştırılması
Kamuda teknik hizmetler sınıfı kapsamında mühendis olarak görev yapmakta iken başmühendis olarak atanan memurun özlük hakları nasıl değişir? İşte Başmühendis ile Mühendis arasındaki maaş, ek gösterge, yan ödeme, ek ödeme ve tazminat açısından farklar...

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak kamu kurum ve kuruluşlarına ait Mühendis unvanlı kadrolarda (yüksek mühendis veya mühendis olarak) görev yapanlar, Başmühendis kadrosuna atandıklarında özlük haklarında bazı değişiklikler de olur.

BAŞMÜHENDİS OLAN MÜHENDİSİN ÖZLÜK HAKLARI NASIL DEĞİŞİYOR?

Kamu kurum ve kuruluşlarında teknik hizmetler sınıfına ait mühendis unvanlı kadroda görev yapan Yüksek Mühendis ve Mühendislerin aylık maaşları (aynı derece ve hizmet yılında)  aynı miktarda olurken, Başmühendis kadrosuna atanmaları halinde ise maaşları değişmektedir.

Mühendis ve yüksek mühendislerin, Devlet memuru olarak Mühendis ya da Başmühendis kadrosunda görev almaları durumunda maaş unsurları ve aylık ücretlerinin nasıl olacağıyla ilgili olarak hazırladığımız tabloya aşağıda yer verilmiştir.

Her iki kadroyu karşılaştırıldığında; 1 inci derecede ek göstergelerinin ve ek ödeme oranlarının aynı olduğunu, başmühendis kadrosunun özel hizmet tazminatı oranının mühendis kadrosuna göre 8 puan ve yan ödeme toplam puanının ise 225 puan daha fazla olduğunu, 2020 yılının ikinci yarısında geçerli olan katsayılara göre Başmühendis kadrosunda olanların aylık net maaşının aynı koşullardaki Mühendis kadrosunda görev yapanlara göre 88 TL daha fazla olduğu görülmektedir.

Öte yandan, kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapan teknik personele, kalkınmada öncelik derecesine göre değişen miktarlarda ödenen ek özel hizmet tazminatının aylık miktarı, Başmühendis ve Mühendis kadroları için aynı tutarda belirlenmiştir.

Başmühendis ve Mühendis (yüksek mühendis dahil) kadrosunun maaş unsurları

Kadro Unvanı

D/K

Kıdem Yılı

Ek Gösterge

Yan Ödeme Puanları

Ek Ödeme Oranı

Özel Hizmet Tazminatı Oranı

Aylık Net Maaş

Başmühendis

1/4

25 ve üstü

3600

2425

%150

%168

6.981 TL

Mühendis

1/4

25 ve üstü

3600

2200

%150

%160

6.855 TL

Aylık Net Maaş Farkı

126 TL

NOT:

-Aile yardımı ve asgari geçim indirimi bakımından, bekar (veya eşi çalışan) ve çocuksuz personele göre değerlendirme yapılmıştır.

-Çalışılan bölge ve kurumdan kaynaklı ödeme farklılıkları (ek özel hizmet tazminatı, sosyal denge tazminatı gibi) dikkate alınmamıştır.

-Sendika aidatı ve toplu sözleşme ikramiyesi ödemesi dikkate alınmamıştır.

-Yabancı dil tazminatı ile bireysel emeklilik sigortası primi dikkate alınmamıştır.

-Gelir Vergisi oranı %15 uygulanmıştır.
memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.