Bu hakkın verilmemesinin nedeni MEMUR-SEN’in geleceği kaygısı mı?

Bu hakkın verilmemesinin nedeni MEMUR-SEN’in geleceği kaygısı mı?
Mil-Enerji Sen Genel Başkanı Ali Yücel, kararın alınması üzerinden 5 ay geçmesine rağmen somut bir adım atılmadığına işaret ederek, “E-devlet üzerinden sendika istifa ve üyelik işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılması talebimizi yineliyoruz” dedi

Mil-Sen Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Mil-Enerji Sen Genel Başkanı Ali Yücel, “05 Temmuz 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Fuat Oktay tarafından yapılan açıklamada  “E-Devlet hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca memurların sendika üyelik ve istifa işlemlerinin E-Devlete entegre edilmesi için çalışma başlatılmıştır. E-Devlet www.turkiye.gov.tr adresinden “Çalışma Hayatım” başlığında vatandaşların iş arama, çalışmaya başlama, sigorta, emeklilik, sendika, mesleki yeterlilik gibi çalışma hayatını oluşturan tüm iş ve işlemlerin bütünleşik bir yapıda sunulmasının planladığına” dair yazılı ve görsel medyada yer alan ve mobinglerden bıkmış olan kamu görevlilerini umutlandıran açıklamasının üzerinden yaklaşık olarak 5 ay gibi bir süre geçmesine rağmen halen e-devlete entegrasyon sağlanamamış olması şu soruyu akıllara getirmektedir;
bu hakkın verilmesi bu kadar mı zor?” dedi.

Din değiştirme bile e-devletten yapılırken..

Tüm resmi işlemler e-devlet üzerinden yürütülürken memur sendikalarına üyelik veya istifa işlemlerinin hala ilkel yöntemlerle kağıt israfına neden olacak şekilde yapılabildiğine dikkat çeken Ali Yücel, şunları söyledi:

 Günümüz Türkiye’sinde vatandaşlarımızı ilgilendiren resmi tüm iş ve işlemlerin e-Devlet üzerinden yürütüldüğü, ‘din değiştirme’ gibi en hassas ve önemli işlemin dahi e-Devlet üzerinden yapıldığı, işçi sendikalara üye işçilerimizin istifa ve üyelik işlemlerinin yine e-Devlet üzerinden gerçekleştirildiği, siyasi partilere üyelik ve iptal işlemlerinin de e-Devlet üzerinden sağlandığı bir ortamda, memur sendikalarına üyelik veya istifa işlemlerinin hala ilkel yöntemlerle ve milyonlarca kağıt israfına neden olacak bir şekilde (3 nüsha istifa ve 3 nüsha üyelik formu + bu işlemler için sendikalar ve kurumlar tarafından yapılan yazışmalar için kullanılan kağıtlar)  yapılıyor olması bizleri derinden üzmektedir.

Güç zehirlenmesi yaşayan sendikaların oluşturdukları baskı vb. uygulamalar nedeniyle çalıştığı kuruma giderek istifa etmekten çekinen kamu görevlilerimiz, istifa ve üyelik işlemlerini e-Devlet üzerinden gerçekleştirmek istemektedirler. Artık tüm resmi işlemlerin e-İmza şekline dönüştüğü, kağıt israfının %50 azaltıldığı ülkemizde, kamu görevlilerimizi altı adet form doldurmaya mecbur bırakmanın doğru olmadığı kanaatindeyiz.

‘Kamu, özel sektör ve toplumsal hayatın her aşamasında dijitalleşmenin sağlanabilmesinin öncelikli hedef olduğunu, bürokrasinin azaltılmasını ve kamuda işlerin şeffaf hale getirilmesini sağlayacak e-Devlet sistemini iyi bir noktaya taşındığını, 511 kurumun 4 bin 261 işlemi e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirdiğini, elektrik, su, doğal gaz ve telefon abonelikleri gibi tüm abonelik işlemlerinin e-Devlet üzerinden sunulduğunu, kamu hizmetleri sisteminin bütününü akıllılaştırmaya, yani kamuda dijital dönüşüm için, dijital Türkiye'yi tüm boyutlarıyla gerçekleştirmeye yönelik adımlar atılması dijitalleşme ve e-Devlet uygulamasının öneminin en bariz göstermektedir.

Manevi İlkeli ve Liyakatli Enerji Sanayi ve Madencilik Hizmetleri Çalışanları Sendikası 
Mil-ENERJİ SEN olarak kuruluşumuzdan bu gündeme getirdiğimiz e-devlet üzerinden sendika istifa ve üyelik işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılması talebimizi bir kez yineliyoruz.

Geciktirilmenin nedeni MEMUR-SEN’in geleceği kaygısı mı?

Ali Yücel sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle pandemi sürecini yaşadığımız bu dönemde, bakkal-market alışverişlerinin dahi internetten gerçekleştiği, HES kodu gibi hayati tüm işlemlerin e-Devlet üzerinden sağlandığı bir ortamda, yüzbinlerce kamu görevlisinin uzaktan/esnek çalışma kapsamında hizmet vermeye çalıştıkları bu dönemde, memnun olmadıkları sendikalarından istifa edebilmek kurumlarına giderek sendika istifa ve üyelik işlemlerini kağıt üzerinden yapmak zorunda bırakılmaları bu zorlu süreçte alınan tedbirler ve uygulamalarla çelişmektedir. 

Bu hakkın verilmesini 5 aydır verilememiş olması son 4 toplu sözleşmede yetkili sendika sıfatıyla masaya oturan etkisiz memur-sen den istifa edecek olan on binlerce üyesinin istifa etmelerini de engellemekte olduğundan her gecikme MEMUR-SEN'in işine gelmektedir.

Ayrıca her fırsatta eşitlik, hakkaniyet değerler sendikacılığı kavramlarını dillerinden düşürmeyen memur-sen  yöneticilerinin bu güne kadar bu konuda olumlu bir açıklama yapmayıp bu konuyla ilgili bir talepte bulunmaması MEMUR-SEN'in, memurlara  e-Devlet uygulaması üzerinden sendikalara üyelik ve istifa işlemlerini yapabilmelerine imkan sağlayacak bu uygulamanın bırakın hayata geçirilmesini  engellemeye yönelik girişimlerde bulundukları dair zihinlerde olumsuz düşünceler oluşturmaktadır.
Son 4 toplu sözleşmedeki becerisizliklerini örtmeye çalışan yetkili ama etkisiz sendikanın yöneticilerinin; Maaşların enflasyon karşısında eriyip gittiği bu dönemde bir dip dalga halinde gelecek olan istifa furyasının önüne geçmek için e-devlet üzerinden sendikalara üyelik ve istifa işlemlerinin yapılabilmesine yönelik çalışmaların sonlandırılması yada en azından geciktirilmesi için bazı kapıları aşındırdıklarına dair duyumlar almaktayız. 
Çünkü onlarda çok iyi biliyorlar ki bu uygulamanın hayata geçirilmesi demek, bugüne kadar dolgun maaşlar alarak, lüks makam araçlarıyla gezerek, rezidanslarından sürdürdükleri saltanatlarının sonu olacaktır.

MİL-ENERJİ SEN
Manevi, İlkeli ve Liyakatli Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmetleri Çalışanları Sendikası
E-Posta: [email protected]

 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.