Cezaevi müdürü ve 7 infaz koruma memuruna işkenceden dava açıldı

Cezaevi müdürü ve 7 infaz koruma memuruna işkenceden dava açıldı
Adana ve Eskişehir de 7 infaz koruma memuruna ve Cezaevi müdürüne işkence iddiasıyla dava açıldı

Adana'da bulunan bir ceza infaz kurumunda mahkuma işkence edildiği iddiasıyla açılan 2 farklı adli soruşturma sonucu 7 infaz koruma memuruna dava açıldı.

Adana'da bulunan E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda görev yapan infaz koruma memurları hakkında açılan iki farklı adli soruşturma neticesinde dava açıldığı öğrenildi. İddianamelerde adı geçen 7 infaz koruma memurunun yargılanmasına adli tatil sonrasında başlanılacak.

İddialara göre cezaevi'nde bulunan adli tutuklu Ş. E. isimli mahkum 22 Şubat’ta sayım sırasında infaz koruma memurlarına hastane sevk için yaptığı başvurunun akıbetini sorması nedeniyle çıkan sözlü tartışma sonucu memurlar adı geçen tutukluyu müşade odasına almak istedi.

İLK SORUŞTURMADA 2 MEMURA DAVA AÇILDI

Yaşanılan olaylar sonucu şikayetçi olan Ş. E.'nin ifadesi alındı, savcılık soruşturması sonucu 2 farklı adli soruşturma başlatıldı. Adli ve idari soruşturmanın ardından Ş.E., Adana Kürkçüler 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna sevk edildi. Olayı soruşturan savcılık, infaz koruma memurları C. G. ve H. A. hakkında, "Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması" ve "Basit yaralama" suçundan iddianame hazırlarken, Adana 23. Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek, memurlar C. G. ve H. A. hakkında dava açtı. Davanın ilk duruşması 13 Ekim 2022 günü görülecek.

İKİNCİ SORUŞTURMADA 5 MEMURA DAVA AÇILDI

Savcılık tarafından yürütülen ikinci soruşturmada ise infaz koruma memurları Ç. Ş., H. G., H. C., R. D. ve Y. M. hakkında "İşkence yapmak" suçundan iddianame hazırlarken, Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek, 5 infaz ve koruma memuru hakkında dava açtı. Davanın ilk duruşması ise 28 Eylül'de görülecek.

Ceza infaz kurumlarında görev yapan memurlar hakkında hükümlü ve tutukluların yapmış oldukları bütün şikayetlerde adli soruşturma açıldığı ve cezaevlerinden bilgi - belgeler istenildiği biliniyor. Ramazan bayramı öncesinde infaz koruma memurları ile iftar programında bir araya gelen Adalet Bakanı infaz koruma memurlarına açılan soruşturmalarla ilgili olarak: “İftiralarla da herhangi bir ceza infaz kurumu personelinin karalanmasına ve yıpratılmasına, Türk infaz sisteminin kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırılmasına, Türkiye’nin uluslararası alanda suçlanmasına da asla izin vermem, vermeyiz" ifadesini kullanmıştı.

Adalet Bakanlığının denetimi ortaya çıkardı: 3 yıl öncesinin cezaevi müdürü ve 4 infaz koruma memuru ‘işkence’ suçundan Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.

Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 2018 yılında çocuk koğuşunda kalan hükümlü ve tutuklulara karşı ‘işkence’ ve ‘zor kullanma yetkisinin aşılması’ suçlamasıyla dönemin kurum müdürünün de aralarında bulunduğu 5 memur hakkında Adalet Bakanlığının suç duyurusunda bulunması üzerine kamu davası açıldığı öğrenildi.

İddianamenin detayları: Savcılık tarafından hazırlanan iddianameye konu suç duyurusunda, Travma ve Doku Hasarı Önleyici Odaya alınan bazı hükümlülerin, “üzerindeki kıyafetleri çıkarılarak iç çamaşırıyla bırakıldığı, hiçbir direnç göstermemelerine rağmen yüzüstü yere yatırılarak elleri arkaya alınarak plastik kelepçe veya iple bağlandığı daha sonra ayakları da bağlandıktan sonra ayak ve elleri arkada birleştirilerek oda içerisine bırakıldığı, hükümlülerim bu şekilde uzun süre yumuşak (süngerli) odada bekletildikleri, bazı hükümlülerin darp edildiği, koğuşta kavga ettiği ve koğuştaki yatakları ateşe veren bazı çocuk hükümlülere kötü muamelede bulunulduğu” iddiaları detaylarıyla yer aldı.

Memurlara dava açıldı: Kapalı ceza infaz kurumunda adli suçlardan tutuklu olarak bulunan 4’ü 18 yaşından küçük 5 mahkum, cezae infaz kurumunda kaldıkları odada kavga çıkardığı ve disiplini bozduğu gerekçesiyle kurum müdürü K. Ö.’nün talimatı üzerine, infaz ve koruma memurları tarafından Travma ve Doku Hasarı Önleyici Yumuşak Oda olarak tabir edilen süngerle kaplı odaya getirildi. Bu odada kurum müdürü K. Ö.’nün gözetiminde infaz ve koruma memurları H. T., M. Ü. ve S: Ö. tarafından mahkumlara şiddet uygulandığı iddia edildi. Sanık olarak yargılanacak memurların önümüzdeki günlerde mahkemede duruşmaya gelmesi bekleniyor.

Benzer uygulama yapan polislere dava açılmıyor: Toplumsal olaylara müdahale eden ve yeri geldiğinde sert müdahale uygulayan polis ekiplerine dava açılmaması, infaz koruma memurlarına yapmış oldukları her müdahalede soruşturma açılması ise tartışma konusu oldu. Genel İdari Hizmetler sınıfında olup emniyet hizmeti vermesi beklenen, zor kullanma yetkisi olan, çevik kuvvet ile aynı robokop kıyafetleri giyen ve sendika hakkı olmayan infaz koruma memurlarının çözüm bekleyen bu sorunları yine ortaya çıkmış oldu.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.