CHP, MHP ve İYİ Parti Astsubayların Özlük Haklarını TBMM'ye Taşıdı

CHP, MHP ve İYİ Parti Astsubayların Özlük Haklarını TBMM'ye Taşıdı
Astsubaylara sınavsız devlet memurluğuna geçme hakkı ile makam ve görev tazminatı verilecek mi? Sözleşmeli Astsubaylar kadroya alınacak mı? İşte Milletvekilleri tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde Astsubayları ilgilendiren açıklamalar.

Astsubaylara sınavsız devlet memurluğuna geçme hakkı  verilsin?

İYİ PARTİ GRUBU ADINA DURSUN ATAŞ (Kayseri) –

Sayın milletvekilleri, sözleşmeli subay ve astsubayların da muvazzaf personele kıyasla özlük haklarındaki farklılıklar giderilmelidir. Sözleşmelerinin yenilenmesinde personele güvence verilmesi, hizmet süresi dolduğunda sınavsız devlet memurluğuna geçme hakkına sahip olmaları başta olmak üzere sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.

Değerli milletvekilleri, teklifin en önemli eksiklerinden biri de astsubayların sorunlarıdır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde her 4 komutandan 3’ü astsubaydır. TSK’nin teknik, idari ve komuta kadrosunda kahramanca görev yapan astsubaylar, tank, füze rampası, obüs, gemi, denizaltı ve diğer araçların yürütülmesinden silahların bakım ve ateşlenmesine, uçak ve helikopterlerin uçurulmasından tüm teknik işlere, mühimmatlardan komutaya kadar en kritik noktalarda görev  yapmaktadırlar. İktidar, astsubayların sorunlarını çözeceğine 63’üncü ve 64’üncü hükûmetler zamanında söz vermiş, hatta Cumhurbaşkanı da birinci ağızdan seçim zamanı memleketim Kayseri’den astsubaylara seslenmiş ve müjde vermişti. Ancak seçimlerin geçmesiyle ordunun gizli kahramanları olan astsubaylar da unutulmuştur. Astsubayların öncelikli isteği eğitim ve öğretim haklarından kaynaklanan intibaklarının bir an önce yapılarak maaşlarının düzeltilmesidir. Meslek yüksekokulu mezunu, hemen hemen tüm devlet memurları 9’uncu derecenin 2’nci kademesinden göreve başlarken astsubaylar 2003 yılından itibaren meslek yüksekokulu yani ön lisans mezunu oldukları hâlde 9’uncu derecenin 1’inci kademesinden göreve başlamaktadırlar. Bu ciddi bir adaletsizliktir.

Yine astsubaylar  emekliliklerinde emekliliklerine yansıyacak şekilde makam ve görev tazminatı gibi hiçbir tazminat alamamaktadır. Astsubaylarımız, subaylara hem çalışırken hem de emeklilikte maaşlarıyla birlikte ödenen makam, temsil ve görev tazminatlarının kendilerine de ödenmesini istiyorlar. TSK’nin belkemiğini oluşturan astsubaylarımız emekli olduktan sonra tekrar çalışmak zorunda kalmaktadır. Ne yazık ki bu 2 hususla ilgili Komisyonda verdiğimiz önergeler reddedilmiştir. Yine, 2019 yılında verdiğim kanun teklifi hâlen gündeme alınmamış, bekletilmektedir.

BAHA ÜNLÜ (Osmaniye) –

Teklifte diğer eksik de astsubaylarımızın özlük haklarıyla ilgilidir. Astsubaylar 2003 yılından itibaren ön lisans mezunu olarak 9’uncu derecenin birinci kademesinde göreve başlamaktadırlar. Fakat, devlet memurluğu alımlarında ön lisans mezunları 9’uncu derecenin ikinci kademesinden işe başlamaktadır. Buradan da görüldüğü üzere bir eşitsizlik vardır.

Sözleşmeli subay ve astsubaylarımız da muvazzaf personele kıyasla özlük haklarındaki farklılıklar, sözleşme yenilenmesinde güvence verilmemesi, hizmet süreleri sonunda sınavsız devlet memurluğuna geçirilme hakkına sahip olmamaları gibi maddi ve manevi yönden pek çok sorun yaşamaktadırlar. Bu sorunlar da teklifte yer almamıştır.

Sözleşmeli subay, astsubaylara kadro

MHP GRUBU ADINA LÜTFİ KAŞIKÇI (Hatay) – 

Öncelikle, erken yaşlarda kadrosuzlukla zorunlu emeklilik durumuna gelen subaylarımızın durumlarına netlik kazandırılmalıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının muvazzaflık ve emeklilik dönemlerindeki özlük hakları, sorumluluk ve maruz kaldıkları risklerle uyumlu hâle getirilmelidir. Örneğin, astsubaylarımız unsur, tim, takım, karakol komutanlıkları, kısım amirliği ve şube müdürlüğü görevlerini hem icrası hem de yönetici olarak yapmalarına rağmen makam ve görev tazminatlarını alamamaktadır. Bu konunun bütüncül bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Bir diğer hususta, Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli olan her rütbedeki personelin özlük haklarını iyileştirecek bir çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Yine, 2003 yılından itibaren görev yapmakta olan sözleşmeli subay, astsubay ve tüm uzman erbaşların kadroya geçirilerek muvazzaflık statüsüne ve güvencesine alınması gerekmektedir. Yine astsubaylarımızın mesleğe başlangıç derece ve kademelerinin öğrenim durumları da dikkate alınarak 9’uncu derece, 2’nci kademe olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli sivil memurların askerî şartlarda görev yaptıkları hususu dikkate alınarak özlük haklarında düzenlemeler yapılması gerektiğine inanıyoruz.

CHP GRUBU ADINA ÖZGÜR CEYLAN (Çanakkale) –

Silahlı Kuvvetlerin personel temin rejiminde ciddi değişiklikler yapılıyor. Askerî liseler ve astsubay hazırlık okulları kapatılmıştır. Yüz elli yıllık tarih bir kararnameyle yok edilmiştir. Harp okullarının kuvvet komutanlıklarına bağlanmasında ve askerî liselerin yeniden açılmasında fayda olduğunu düşünüyoruz.

Bir diğer mesele, astsubayların görev tazminatı ve öğrenim durumları itibarıyla göreve başlatılma derece ve kademeleriyle ilgili sorunlardır. Bu teklifte bu da es geçilmiştir.

Arkadaşlar, 16’ncı madde Komisyonda AKP milletvekillerinin önergesiyle değiştirildi. Teklif, önergeyle değiştirilmeseydi diğer kuvvetlerde mağduriyet yaşayan subayların da sorunları çözülecekti. Ancak Deniz Kuvvetleri Komutanlığıyla sınırlandırıldığı için astsubaylıktan subaylığa geçen Kara Kuvvetleri mensubu 33 subayın mağduriyeti devam etmektedir. Bu da aynı kanuna tabi personel arasında farklı uygulama ve eşitsizliğe neden olmaktadır. Hepsini kapsayacak şekilde yeniden ele alınmalıdır.

Astsubaylarımıza makam ve görev tazminatı verilecek mi?

İRFAN KAPLAN (Gaziantep) – 

Astsubaylarımıza makam ve görev tazminatı sözünü AK PARTİ hâlâ tutmamıştır. Astsubaylarımızın kademe ve derece sorunları bir an önce çözülmelidir. Sözleşmeli subay ve astsubaylar doğrudan kadroya alınmalıdır. On yılını doldurup sicili düzgün olanlar tekrar sınava girmeden kadroya geçiş yapmalıdır. 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum