CHP ve İYİ Parti astsubay, uzman onbaşı ve uzman çavuşların taleplerini dile getirdi

CHP ve İYİ Parti astsubay, uzman onbaşı ve uzman çavuşların taleplerini dile getirdi
Türk Silahlı Kuvvetlerinde zor şartlarda görev yapan astsubay, uzman onbaşı ve uzman çavuşların özlük haklarına ilişkin CHP ve İYİ Parti milletvekilleri TBMM'de konuştu.

METİN ERGUN (Muğla) –Uzman erbaşlarımızın, astsubaylarımızın, subaylarımızın birbirinden farklı çözüm bekleyen çeşitli sıkıntıları bulunmaktadır. Mesela binbaşıların makam tazminatlarının olmaması, sözleşmeli subay ve astsubayların sözleşmeleri yenilenirken bu personellere güvence verilmemesi, astsubaylarımızın özlük haklarındaki mevcut durumun emekliliklerini olumsuz etkilemesi ve emekliliklerinde çalışmaya mecbur edilmeleri, uzman çavuşlarımızın kadro ve 3600 ek gösterge sıkıntısı gibi konularda yaşanan sıkıntılar çözüm beklemektedir.

İRFAN KAPLAN (Gaziantep) –Sözleşmeli subay ve astsubaylar doğrudan kadroya alınmalıdır, on senesini doldurup sicili düzgün olanlar tekrar sınava girmeden kadroya geçiş yapmalıdır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin belkemiği olan astsubaylarımızın görev tazminatları yok, emekli olduklarında maaşlarının yüzde 49’u kadar maaş alabiliyorlar, geçim sıkıntısı yaşıyorlar, kademe, derece sorunları -söz verilmesine rağmen- hâlâ çözülmedi, orduevlerinde subay-astsubay ayrımı yapılıyor, lojman sayıları yetersiz.

Değerli arkadaşlar, uzman onbaşı ve uzman çavuşlarımızın kadro problemi çözülmeli ve yasal hakları güvence altına alınmalıdır. 6000 sayılı Kanun mağdurlarının sorunları derhâl giderilmeli, Türk Silahlı Kuvvetlerinde emeklilik statüsü verilmelidir. Tazminatlardaki  adaletsizliğin düzeltilmesi gerekmektedir. Sözleşmeli erlerimize asgari geçim indirimi, çocuk yardımı ve kira yardımı verilmeli ve özlük hakları iyileştirilmelidir. Nöbet, tayin ve yönetmelikler düzenlenmelidir. Askeriyenin sosyal tesislerine girişler ve lojman kontenjanındaki haksızlıklar giderilmelidir. Orduevi, kamplar ve sosyal tesislerden eşit bir şekilde faydalanılmalıdır. Askerî liseler tekrar açılmalı, kapatılan askerî hastaneler tekrar Millî Savunma Bakanlığı bünyesinde açılmalıdır. Askerî ilaç fabrikası tekrar faaliyete geçirilmelidir.

AYHAN EREL (Aksaray) –Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sayıları yüz bini aşan uzman çavuşların yıllardır birikmiş sorunları vardır. Bu sorunlar hakkında, uzman çavuşlara, hakları konusunda söz verilmiş olmasına rağmen bugüne kadar bu sözler yerine getirilmediği gibi bu kanun teklifinde de uzman çavuşlarımızın beklentileri maalesef karşılanmamıştır. Doğuda beş yıl görev süresini tamamlayan uzman çavuşlar, kaydırma birliklere verilerek tekrar doğuda görev yaptırılmaktadır. subay ve astsubaylarımız rahatsızlandığında  iki yıla kadar rapordan faydalanırken en çok şehit ve gazi veren uzman çavuşlarımız üç aylık raporu geçtikleri takdirde sözleşmeleri feshedilmektedir. Bu kahraman sözleşmeli uzman çavuşlarımızın kaderi subay ve astsubaylarımızın iki dudağı arasına terk edilmiş durumdadır. Savaşta ve cephede en önde, ödülde en arkada duran kahraman vatan evlatlarımız uzman çavuşlarımızın atama yönetmeliğinin, 3600 ek göstergesinin, sağlık yönetmeliğinin olmamasından dolayı mağduriyet yaşamaktadırlar. Kahraman Türk ordusunun mensubu olmalarına rağmen orduevlerine girememektedirler. Evli personel eşinden ve çocuklarından uzun zaman ayrı kalmaktadır. Uzman erbaşlara, bekçiye verilen haklar verilmektedir. Bekçiye sağlanan bu haklar kahraman uzman çavuşlarımıza da sağlanmalı, beylik tabancıları verilmelidir. Kadro her seferinde dile getirilse de maalesef bugüne kadar kadro verilmemiştir. Evli uzman çavuşlarımız eşi doğum yapmadan önce babalık iznine gönderilmemekte, eşim doğum yaptıktan sonra ve hastane doğum raporuna göre babalık iznine gönderilmektedir. Bu kahraman evlatlarımıza otuz veya kırk beş günlük rapor verildiğinde -raporun kışlada geçirilmesi- raporu evinde geçirmek isteyen uzman çavuşlarımız, doktor raporunun üstüne “Raporu evinde geçirmesi uygundur." diye tekrar bir rapor almak durumunda kalmaktadırlar. Uzman çavuşlarımızın dertleri beş dakikaya sığacak kadar değil... Bir an önce vatan için, millet için, bayrak için, din için, diyanet için kanlarını sebil, canlarını heba eden bu uzman çavuşlarımızın problemlerinin çözülmesinin elzem olduğunu bildiriyor, hepinize saygılar sunuyorum. 

BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) –Türk Silahlı Kuvvetlerinde zor şartlarda görev yapan, sayıca en fazla olan, buna karşılık yüzde 2,5 lojman yüzdesiyle emniyetsiz ortamlarda oturmak zorunda bıraktığınız, hain pusularda canını veren, kendine ait hiçbir yönerge ve yönetmeliği dahi olmayan, doksan gün hava değişimi aldığında sözleşmesi feshedilen, dört aylık eğitimle sahaya inen, canını ortaya koyan, 3600 ek gösterge verilmeyen, mesleki güvencesi ve kadrosu olmayan uzman çavuşları niçin görmüyorsunuz?

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) –Getirdiğiniz teklifte astsubay kıdemli başçavuşların yaş haddinin 55 yaşından 60 yaşına çıkarılması, bu yolla tecrübeden yararlanma arzusu güzeldir. Teklife göre bu kararın ya Jandarma Genel Komutanlığının teklifi üzerine veya resen İçişleri Bakanı tarafından verilmesi burada dikkat çekmektedir. İşte, kritik konu burada. Çünkü siyasi bir makam olan İçişleri Bakanına resen yaş haddini uzatma yetkisi verilmesi ordudaki siyasallaşmayı artıracaktır, disiplin ve hiyerarşiyi de bozacaktır arkadaşlar. Türk Silahlı Kuvvetleri personeli siyasi tercih yapmaya zorlanacak, kıdemli başçavuşlar arasında sıklıkla yaşanacaktır. Burada yasa teklifinin gerekçesinde belirttiğimiz gibi, disipliniyle dünyanın hayranlığını kazanan ordumuzu perişan edecektir. Yaş haddinin uzatılması için gereken yüzde 90 sicil notu da düşük bir değerdir, bu not en az yüzde 95 olmalıdır. Çoğu başçavuşun sicil ortalaması zaten yüzde 90’ın üzerindedir. Yaş haddinin uzatılmasında mahkeme yoluyla ceza almamış olma koşulunun da eklenmesi ve sicil notunun yüzde 95’e çıkarılması yerinde olacaktır.

...O günden bu yana uzman çavuşlar ordumuzun bel kemiğidir, en çok şehit veren kesimdir. Bu Teklif’teki pansuman düzenlemeleri atın kenara, boş verin. Uzman erbaşları kadrolu statüye geçirelim, orduevlerinden yararlanmasını sağlayalım, emekli maaşlarını yükseltelim, yine onları, diğer askerlerle eşit mesafeye getirelim.

ÖZKAN YALIM (UŞAK) – Uzman çavuşlara, Jandarma ve TSK’deki yaklaşık 150 bin uzman çavuşumuza kadro sözü verildiği hâlde, hâlâ kadro verilmedi, bu konuyla alakalı herhangi bir çalışma başlatılmadı. Uzman çavuşlarımıza umut veriyorlar ama hâlâ kadro vermiyorlar. Bu konuyla alakalı Sayın Komisyon Başkanından önümüzdeki süreç içerisinde bir açıklamayı özellikle talep ediyorum.

Diğer bir sorun ise yine aynı şekilde tüm uzman çavuşlarımıza 3600 ek gösterge vermiyorlar; canlarıyla, başlarıyla mücadele eden uzman çavuşlarımızın haklarını kesinlikle yerine getirmiyorlar. Gerçi, 3600 ek göstergeyi bir tek uzman çavuşlara değil, öğretmenlere, hemşirelere, bunun yanında polis memurlarımıza da aynı şekilde maalesef vermediler. Burada hak mağduriyeti gerçekten devam etmektedir.

Diğer bir sorun: Uzman çavuşlarımızın görevden ayırıldıktan sonra kamuya geçiş için iki sene olan görev yapma şartı beş seneye çıkarılınca bu kanun yürürlüğe girmeden önce iki senesini doldurup ayrılan uzman çavuşlarımız hak mağduriyetine uğradılar ve hak mağduriyeti doğmuştur. Bu problemin de bir an önce çözülmesini özellikle talep ediyoruz.

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum