Emeklilikte yaşa takılanlar, intibak ve 3600 ek gösterge TBMM'de

Emeklilikte yaşa takılanlar, intibak ve 3600 ek gösterge TBMM'de
TBMM genel kurulunda emeklilikte yaşa takılanlarla, intibak ve 3600 ek göstergeyle ilgili açıklamalar geldi.

Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ve 20 milletvekilinin 30/7/2020 tarihinde Meclis Başkanlığına sunduğu, emeklilerin sorunlarının incelenerek bu sorunlara çözüm yollarının belirlenmesine ilişkin Meclis Araştırma Önergesinin diğer önergelerin önüne alınarak görüşmelerin 13/10/2020 Salı günü birleşiminde yapılması önerilmiştir.

İYİ PARTİ GRUBU ADINA HÜSEYİN ÖRS (Trabzon) –emekli vatandaşlarımızın birçok sorunu var. Her seçim döneminde, seçim vaatlerinde yer alan 3600 ek gösterge ve intibak yasası ne yazık ki tozlu raflarda kalmış, verilen sözler tutulmamıştır. İntibak yasasının çıkarılması ve vergi iadesinin yerini alan ek ödemenin yüzdesinin artırılmasıyla maaşlarında ve ikramiyelerinde artış olacak olan emekliler, bir umut meclisten çıkacak yasayı beklemekteydiler. Emeklilerimiz için en az ek ödeme tutarı günün şartlarına göre yükseltilmeli, ek ödeme oranları en az yüzde 8 – 9 olarak belirlenmelidir.

Değerli milletvekilleri, 2000 öncesi dönemde alt sınır aylık bağlama oranının yüzde 70’ten az olamayacağı hükmüyle emekli aylıklarını koruyan bir sistem bulunmaktaydı, 2000 sonrası için alt sınır aylık bağlama oranın yüzde 35’e düşürülmesiyle birlikte aylıkları koruyan bu sistem de ortadan kalmıştır. Gerçekçi bir alt sınır aylık bağlama oranı ivedilikle belirlenmelidir. Ayrıca 2000 öncesi SSK emeklilerine 6283 sayılı Kanun’la intibaklar yapılmış ve 1 Ocak 2013 itibarıyla intibak farkları emekli aylıklarına ilave edilmişti. 2000 öncesi emekli olanların intibak aylıkları ile 2000 sonrası intibak yapılmayan emeklilerin aylıkları, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olmasına rağmen, emekli aylıklarında farklılıklar vardır, bu farklılıklar da ivedilikle giderilmelidir.

TÜFE artışının hesaplanmasındaki ana harcama madde grupları ve dağılım yüzdeleri çalışanların ve emeklilerin zamlarını yakından ilgilendirmektedir. Doğal gaz, elektrik, ulaşım, çay, şeker ve diğer gıda maddelerine gelen yüksek oranlı zamların TÜFE hesaplamalarına ve artışlarına sınırlı yansıması, çalışanların ve emeklilerin aylıklarını küçülten bir etki yaratmaktadır.

Bir başka hususu daha arz etmek istiyorum. Sağlık hizmeti ihtiyacı giderek artan emeklilerimizin aylıklarından önemli tutarda “katkı payı” adı altında kesintiler yapılmaktadır. Vakıf üniversiteleri ve özel hastanelerin yüzde 200’e kadar ilave ücret uygulaması emeklilerimizin ödeme gücünü aştığından, emeklilerimizin bunlardan  sağlık hizmeti alması da zorlaşmaktadır. Çalıştıkları yıllarda yüksek oranda kesilen genel sağlık primleri, emekli aylığını ve sağlık hakkını güvence altına almak adına ödenmiştir.

Bu nedenle, emekliler katkı paylarından muaf tutulmalı ve muayene ücreti, ilaç farkı, reçete bedeli ve ilave ücret gibi hiçbir ad altında katkı payı alınmamalıdır.

Bir de dinî bayramlarda biner Türk lirası emekli ikramiyesi uygulaması, dinî bayramlarda emekliye birer maaş ikramiye şeklinde yeniden düzenlenmelidir.

Son olarak AK PARTİ dâhil bütün partilerin “Çözeceğiz.” diyerek söz verdiği emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini dile getirmek istiyorum. Bu konuyla ilgili İYİ PARTİ olarak verdiğimiz önerge iktidar grubu tarafından reddedilmişti. Emeklilikte yaşa takılanlar kazanılmış haklarının gasbedilmesinden rahatsızdırlar. İktidardan istediğimiz, vatandaşlarımızın hak taleplerini devlete yük olarak görmekten vazgeçmeleridir. Bu ülkenin vatandaşının hak talebi devlete yük değildir. Gelin, bu yasama döneminde, emeklilikte yaşa takılanların önündeki takozu kaldıralım. Biz getirdik reddettiniz, siz getirin biz destekleyelim.

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum