Enflasyon farkı, ek zam dahil unvanlarına göre 2023 emekli ve memur maaş tablosu

Enflasyon farkı, ek zam dahil unvanlarına göre 2023 emekli ve memur maaş tablosu
2023 yılında sosyal yardım ödemeleri, 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hastalık yardımı, engelli aylığı, memur maaşları, genel müdür, şube müdürü, memur, öğretmen, kaymakam, başkomiser, polis memuru, doktor, hemşire, teknisyen, profesör, araştırma görevlisi, vaiz, avukat, emekli maaşları, müsteşar, mühendis, imam, ssk, bağkur, en düşük memur maaşı, 2022 yılı enflasyon beklentisi, memur enflasyon farkı, memur toplu sözleşme zammı, memur emeklisi zam oranı ne kadar?

İşte Ocak zammı için hesaplanan rakamlarla beraber enflasyon farkı ve ek zam dahil meslek meslek yeni zamlı maaş tabloları

1- Ocak 2023 emekli zammı ve memur zammı ne kadar olacak?
2- En düşük emekli maaşı kaç TL olacak?
3- Emekli ve memur maaşları OCak ayında ne kadar artacak?
4- Meslek meslek zamlı maaş tablosu nasıl şekillenecek?

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ 

İşte tüm bu soruların cevapları ve emekli ve memur Temmuz zammı ve sosyal refah düzenlemesi için merak edilen detaylar

EMEKLİ VE MEMUR TEMMUZ ZAMMI NASIL ŞEKİLLENDİ?

Temmuz ayında emekli zammı yüzde 42,35 oranında belirlenirken, en düşük SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşı yüzde 40 artışla 2.500 TL'den 3.500 TL'ye yükseldi. Bu düzenleme ile 2 milyona yakın emeklinin maaşı 3.500 TL'ye yükseltilmiş oldu.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ GEÇTİĞİMİZ OCAK AYI DÖNEMİNDE EK ZAM ALDI

Memur ve memur emeklisi Ocak 2022 döneminde toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı dışında yüzde yüzde 2,5'luk ek zam aldı. Böylece memurun kümülatif Ocak zammı yüzde 30,95 olarak gerçekleşti.

TEMMUZ ZAMMI İLE KÜMÜLATİF ZAM ORANI YÜZDE 85'İ AŞTI

Bunun yanında Temmuz zammı ile beraber memur maaşları yüzde 41,69 oranında yeniden arttı. 2022 yılında memurlar yıllık enflasyon rakamlarının çok üzerinde kümülatif olarak yüzde 85'i geçen zam almış oldu.

SOSYAL REFAH DÜZENLEMESİ MECLİS'TEN GEÇTİ

Memur ve memur emeklisi için ek zam ve SSK-Bağ-Kur emeklisinin taban maaşının yükseltilmesini içeren torba yasa teklifi yıl başında Meclis'ten geçerek Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yürürlüğe girdi.

EK ZAMLARIN ÖNÜ AÇILDI

Böylece sosyal refah artışları adı altında ek zamların enflasyon farkıyla maaşlara eklenebilmesinin önü açıldı.

Öte yandan Temmuz 2022'de eşinden dolayı maaş alan SSK ve Bağ-Kur'lular yüzde 42,35, Emekli Sandığı'ndakiler ise yüzde 41,69 zam aldı. Bununla beraber ölen sigortalıdan dolayı dul veya yetim aylığı alanlar, bu uygulamadan hisseleri oranında yararlandı.

Alt sınır aylık hesaplaması nedeniyle vefat eden sigortalının hesaplanan aylığı en düşük 3.500 TL belirlendi. Buna göre örneğin;

-Yüzde 75 hak sahibi dul eş, 3.500 TL'nin yüzde 75'i kadar hak sahibi olarak 2.625 TL maaş aldı.
-Yüzde 50 hak sahibi dul eş, 3.500 TL'nin yüzde 50'i kadar hak sahibi olarak 1.750 TL maaş aldı.
-Yüzde 25 hak sahibi yetim çocuk, 3.500 TL'nin yüzde 25'i kadar hak sahibi olarak 875 TL maaş aldı.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI OCAK 2023'DE NE KADAR OLACAK?

Ocak 2023'de SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz zammı döneminde olduğu gibi 6 aylık enflasyon kadar maaş zammı alacak.

Memur ve Memur emeklileri ise toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 8 oranındaki artışa ilaveten, Temmuz ayında verilen yüzde 7 toplu sözleşme zam oranının üzerindeki enflasyon farkı alacak.

3 AYLIK ENFLASYON RAKAMI BELLİ OLDU

Eylül ayı enflasyon rakamlarının belli olması sonrası 3 aylık enflasyon rakamı yüzde 7,05 oldu. Ekim-kasım-aralık ayındaki enflasyon oranlarının belli olması sonrası hem 6 aylık hem de yıllık veri kesinleşmiş olacak.

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 17,86

Merkez Bankası'nın Ekim ayı piyasa anketine göre hesaplanan rakamlara göre 2022 yılının ikinci yarısında 6 aylık enflasyon oranının yüzde 17,86 olması bekleniyor.

Eğer beklenen enflasyon gerçekleşirse; SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 17,86 Ocak zammı alacak. Memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 8'lik toplu sözleşme zammına ilaveten enflasyon farkı ile birlikte yüzde 18,86 oranında zam alacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşı Ocak döneminde 1.000+1.000 ile artışla toplamda yüzde 133 zam alarak 3.500 TL oldu. Ocak 2023 zammı döneminde de aynı şekilde 1.000 TL artış olursa bu rakam 4.500 TL olacak.

Eğer bu yine 1.000 TL artış olursa en düşük emekli maaşı 6 aylık enflasyon rakamlarının çok üzerinde yüzde 28'i aşan zam almış olacak.

KİM KAÇ LİRA ALACAK? İŞTE HESAPLANAN RAKAMLARLA EK ZAMLI MAAŞ TABLOSU

Memur maaşları Merkez Bankası Ekim ayı anketinden çıkan sonuca göre yüzde 18,86 oranında zam alacak. Yüzde 8'lik toplu sözleşme zammı eğer 10'a çekilirse burada memur zammı hesabı yüzde 20,86'ya yükselecek.

Bu hesaplara göre yeni maaşlar şöyle oluşacak:

Ocak ayında memur emeklisi ve memur maaşları için belirlenecek zam oranı aynı zamanda sosyal yardımları ve kıdem tazminatı tavanını da yükseltecek. İşte 6 aylık enflasyon beklentileri göre yeni 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hasta yardımı ve engelli aylığı hesabı...

ASGARİ ÜCRET OCAK ZAMMI NE KADAR OLACAK?

İşçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında toplanarak uzlaşma usulü ile karar alacak. Asgari ücret için enflasyon rakamları önemli bir belirteç olacak.

TABLO 1 - EMEKLİ VE MEMUR OCAK ZAMMI TABLOSU

TABLO 2 - EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK

TABLO 3 - SSK VE BAĞ-KUR TABAN AYLIKLARI NE KADAR OLACAK?

TABLO 4 - OCAK ZAMMI HESABI İLE MEMUR MAAŞLARI

TABLO 5 - OCAK ZAMMI HESABI İLE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞLARI TABLOSU

TABLO 6 - SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİ NE KADAR OLACAK?


sabah

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.