Enflasyon farkının maaşa yansıtılma şekli doğru mu?

Enflasyon farkının maaşa yansıtılma şekli doğru mu?
Enflasyon farkının maaşa yansıtılma şekli önemli mi? 1 Ocak 2021 tarihinde hangi katsayılar geçerli olacak? Kamu görevlilerinin aylık ücretlerine 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olarak %3 oranında genel maaş artışı yapılacak ve ayrıca 2020 yılının ikinci yarısına ilişkin enflasyon oranının %4’ten fazla çıkan kısmı da maaşlara yansıtılacak.

Geçmiş uygulamalar göz önünde bulundurulduğunda, 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olarak maaşlara yapılacak enflasyon farkı artış oranının, %3 oranındaki genel maaş zammı oranı ile toplanmak suretiyle maaşlara yansıtılacağı anlaşılmakta, ancak maaşlara önce %3 oranında genel maaş zammı yapıldıktan sonra enflasyon farkı oranında artış uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz. Zira ulaşılacak toplam maaş zammı oranı, hesaplama şekline göre farklılık göstermektedir.

Geçerli olan düzenleme ne diyor?

Kamu görevlilerinin 2021 yılına ilişkin mali ve sosyal hakları konusunda düzenlemeler de içeren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı (5. Dönem Toplu Sözleşme), enflasyon farkının maaşlara nasıl yansıtılacağını açıkça belirlemiştir.

Kararın 7 nci maddesinde; “… Tüketici Fiyatları Endeksinin; c) 2020 yılı Aralık ayı endeksinin 2020 yılı Haziran ayı endeksine göre altı aylık değişim oranının 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında 2020 yılının ikinci altı aylık dönemi için öngörülen %4 oranını, …. aşması halinde, 4 üncü maddenin üçüncü, … fıkralarında yer alan katsayılar, … söz konusu altı aylık dönemlere ilişkin enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1’inden geçerli olmak üzere aşan kısım kadar artırılır.” hükmü yer almıştır.

Kararın 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında ise maaş katsayılarının 1/1/2021 tarihinden geçerli olarak %3 oranında artırılması hususu düzenlenmiştir..

Bu maddelerde açıkça düzenlendiği üzere, maaşlara %3 oranında genel maaş zammı yapıldıktan sonra bulunacak tutarın enflasyon farkı oranında artırılması gerekle birlikte, uygulamada genel maaş zammı oranı ile enflasyon farkı oranı toplanmak suretiyle bulunan oranın maaş zammı oranı şeklinde belirlenmesi yoluna gidilmektedir.

1 Ocak 2021 tarihinde hangi katsayılar geçerli olacak?

Maaş katsayıları, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı çerçevesinde %3 oranında artırılmak suretiyle 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren şöyle olacak:

-Aylık Katsayısı            : 0,159095

-Taban Aylık Katsayısı : 2,490230

-Yan Ödeme Katsayısı : 0,050455

Ayrıca bu katsayıların, 2020 yılı ikinci altı ayına ilişkin TÜFE artış oranının %4’ten fazla çıkan kısmı kadar artırılması da gerekecek.

Enflasyon farkının maaşa yansıtılma şekli önemli mi?

Kamu görevlilerinin maaşlarına enflasyon farkı artışı yapılacak olması durumunda, bu artışın uygulanma şekline göre maaşa etkisi de farklı olmaktadır.

Çünkü maaş zammı yapılırken;

*%3 oranında maaş zammı ile enflasyon farkı oranı toplamının esas alınması yoluna gidildiğinde, örneğin enflasyon farkı %4 çıkarsa, 5.000 TL maaş alan kamu görevlisinin zamlı maaşı: (5.000 X 1,07) = “5.350 TL” olur.

*%3 oranında maaş zammı yapıldıktan sonra enflasyon farkı oranının uygulanması yoluna gidildiğinde, örneğin enflasyon farkı %4 çıkarsa, 5.000 TL maaş alan kamu görevlisinin zamlı maaşı: [(5.000 X 1,03) X (1,04)] = ”5.356 TL” olur.

Buradan da görüleceği üzere, enflasyon farkı %4 çıktığında, 5.000 TL maaş alan bir memurun maaşında hesaplama yönteminden kaynaklı olarak 6 TL’lik bir fark oluşacaktır.

Ayrıca geçmiş dönemlerde de hesaplamanın maaş zammı ile enflasyon farkının toplanması suretiyle yapıldığı dikkate alındığında, hesaplama yönteminden kaynaklı olarak kamu görevlilerinin maaş miktarının etkilendiği söylenebilir.
memurunyeri.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum