İşte 12 Maddelik 2021 Kamu Toplu İş (TİS) Sözleşmesi

İşte 12 Maddelik 2021 Kamu Toplu İş (TİS) Sözleşmesi
Kamu işçisinin 2021-2022 yılı mali ve sosyal haklarını belirleyen 2021 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) maddeleri neler? Kamuda toplu iş sözleşmesinin en önemli başlığı ücret zamları. İşte Türk-İş ve Hak-İş tarafından Çalışma Bakanlığına sunulan 12 maddelik 2021 Kamu Toplu İş (TİS) Sözleşmesi maddeleri:

2021 TİS nedir? 2021 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmesi (TİS) maddeleri neler? Toplu sözleşme talepleri, ücret ve mali haklar ve diğer beklentiler neler?

2021 yılı TİS görüşmelerinde bu yıl ilk kez kamuda kadroya geçen yüz binlerce işçiyi de ilgilendiren süreç başlıyor.

Yüzbinlerce çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme maddeleri en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Kamuda 4-D kadrosunda sürekli işçi olarak istihdam edilen işçileri de kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri için Türk-İş ve Hak-İş Konfederasyonları masaya oturmaya hazırlanıyor.

Peki 2021 TİS için talepler nelerdir?

Türk-İş ve Hak-İşin Çalışma Bakanlığına sunduğu kamu çerçeve protokolünde hangi maddeler yer alıyor.

Bu yıl ücret ve mali hakların dışında diğer haklar da toplu sözleşme talepleri içerisinde yer alıyor.

1- Bu haklar arasında en önemlileri 696 sayılı KHK ile kamuda istihdam edilen işçilerin önündeki en büyük engel olan zorunlu emekliliğin kaldırılması. 

2- Tayin ve becayiş haklarının verilmesi yer alıyor. 

3- Ayrıca 696 KHKlı ve açıktan atama yoluyla İŞKUR üzerinden istihdam edilen işçilerin düşük olan günlük yevmiyelerinin yükseltilmesi en önemli talepler arasında yer alıyor.

4- Mali ve diğer sosyal haklarda da önemli iyileştirmelerin yapılması bekleniyor. Mesai yapan işçilerin mesai ücretlerinde ki eksiklikler de gündeme getirilecek.

5- Günlük brüt çıplak ücretlerde iyi bir oranda artış bekleniyor. Birinci yıl ilk ve ikinci 6 aylık zamların, İkinci yıl ilk ve ikinci 6 aylık günlük brüt çıplak ücretlerde gözle görülür derecede bir artış yapılması bekleniyor.

6- Toplu Sözleşmede en önemli beklentilerden biri de ilave tediyelerin dışında, yılda 2 kez ödenen 30+30 toplamda 60 gün olan ikramiyelerin 60 günün üzerine çıkarılmasıdır. Ayrıca ilave tediye ödemelerinin de eski kadrolu işçilerle aynı oranlara yükseltilmesi bekleniyor.

7- Sağlık alanında görev yapan ve pandemi sürecinde en ön safta mücadele eden sağlık çalışanı işçilere ek ödeme verilmesi çalışanların en büyük beklentileri arasında yer alıyor.

8- Sosyal yardımlarının, giyim yardımının, evlenme, doğum ve ölüm gibi yardımlarının mevcut enflasyon ile orantılı olarak arttırılması bekleniyor.

9- Ayrıca Üniversite ve Yüksekokul mezunu işçilerin yevmiyelerinde mezuniyet durumuna göre artış sağlanması talepler arasında yer alıyor.

10- Diğer önemli bir hususta kıdem farkı yani 10-15 yıl çalışan bir işçiyle, işe yeni giren bir çalışanın maaşının eşit olmasının haksızlık olduğu hususunda çalışanların beklentileri ön planda yer alıyor.

11- Yine diğer önemli bir madde de EK ÖDEME konusu. Mevcut haliyle ilk yıl 810 TL, ikinci yıl 888.73 TL olarak ödenen, EK ÖDEMElerde önemli bir artış yapılması bekleniyor.

12- Mecvut ceza cetvelinde de iş disiplinine uymayan hallerle ilgili işçi lehine önemli düzenlemeler yapılması beklentiler arasında yer alıyor.

TOPLU SÖZLEŞME MASASINA NE ZAMAN OTURULACAK?

Toplu Sözleşme görüşmelerin dair kamu çerçeve protokolü Bakanlığa sunuldu,  20 gün içinde imzalanması bekleniyor. Kamu Çerçeve Protokolünün imzalanması demek günlük ücretlerin belirlenmesi demek oluyor. İmzalandığı andan itibaren maddi konulara geçilecek ve toplamda ilk oturum tarihinden itibaren 60 gün içinde toplu sözleşmenin mutlak neticeye varması bekleniyor.
Ajanskamu
 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum