İstifa Eden ve Müstafi Sayılan Memurların Yeniden Memuriyete Dönmesi Nasıl Olur?

İstifa Eden ve Müstafi Sayılan Memurların Yeniden Memuriyete Dönmesi Nasıl Olur?
Memuriyetten istifa edenler veya istifa etmiş sayılanlar, kamu kurum ve kuruluşlarındaki görevlerine yeniden atanabilir mi? Ne yapmalı? 657 sayılı Devlet Memurları kanuna göre müsafi sayılan ve ya çekilenlerin memurluğa dönüş şartları nelerdir?

Devlet memuriyetine girenlere tanınmış olan istifa etme hakkı kapsamında, memurların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirlenen usule uyarak veya bu usule uymadan istifa etmeleri (çekilmeleri) mümkün olabilirken, bazı hallerde ise istifa yönünde herhangi bir talepleri olmasa bile memurlar istifa etmiş (çekilmiş) sayılabilmektedirler.

İSTİFA EDEN VEYA ETMİŞ SAYILANLAR MEMURİYETE NASIL DÖNER?

Memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılanlar yeniden memuriyete dönmek istediklerinde, bunların memuriyete dönmeleri bazen belli şartların varlığı halinde mümkün olabilirken bazen de memuriyete dönmeleri mümkün olamamaktadır.

İstifa edenlerin memuriyete dönmesi

Devlet memurları, kurumlarına yazılı müracaatta bulunmak suretiyle istifa etme (memuriyetten çekilme) istediğinde bulunabilirler.

İstifa etme isteği kabul edilen memur, görevini bırakabilir. Ancak, istifa etme isteği kabul edilmezse;

-Memur, istifa isteği kabul edilinceye kadar ya da yerine atanacak kişi gelinceye kadar görevine devam eder. İstifa isteğinin kabul edilmemesi ya da yerine birisinin göreve başlamaması halinin bir aydan fazla sürmesi halinde, memur üstüne haber vererek görevini bırakabilir. İstifa isteğinin olağanüstü biz mazerete dayanması durumunda, memur amirlerine haber vererek bir ay beklemeden de görevi bırakabilir.

-Memur devir ve teslimle yükümlü ise, bu işlemlerini tamamladıktan sonra görevini bırakabilir.

-Memur olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerde çalışmakta ise, istifa isteği kabul edildiğinde veya yerine atanacaklar gelip işe başladığında görevini bırakabilir.

Devlet memuriyetinden yukarıda sayılan usullere uygun şekilde istifa edenler en az 6 yıl geçmedikçe, bu usullere uymadan istifa edenler en az 1 yıl geçmedikçe yeniden memuriyete dönemezler. Ayrıca, devir ve teslim yükümlüsü olup da gerekli işlemleri tamamlamadan görevden usulüne uygun olmadan istifa edenler en az 3 yıl geçmedikçe yeniden memuriyete dönemezler. Öte yandan, olağanüstü hal uygulanan yerlerde görev yaparken, usulüne uygun olmadan istifa edenler ise yeniden memuriyete dönemezler.

İstifa edenlerin yeniden memuriyete dönmek istemeleri durumunda; yukarıda belirtilen bekleme sürelerinin geçmiş olması, atanacakları sınıfta boş kadro bulunması ve bu kadro için aranan nitelikleri taşımaları, memuriyetten istifa etme veya istifa etmiş sayılma sayılarının (seçimler nedeniyle veya benzeri türde yasal düzenlemeler gereği olan istifalar hariç) ikiden fazla olmaması, atanma talebinin ilgili kurum tarafından uygun görülmesi ve açıktan atama usulüne uyarak atamanın gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

İstifa etmiş sayılanların (müstafi sayılanların) memuriyete dönmesi

Devlet memurlarının, istifa etme yönünde herhangi bir taleplerinin olup olmadığına bakılmaksızın istifa etmiş (müstafi) sayılacakları haller 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer almıştır. Örneğin;

*İzinsiz veya kurumu tarafından kabul edilebilecek bir mazereti olmaksızın, göreve kesintisiz şekilde 10 gün gitmeyen memur istifa etmiş sayılır.

*Belli bir mazerete istinaden aylıksız izin kullanırken söz konusu mazeret ortadan kalktığı halde 10 gün içinde göreve dönmeyen memur istifa etmiş sayılır.

*Çeşitli sebeplerle aylıksız izin kullanan ve aylıksız izin süresi bitiminde göreve dönmeyen memur istifa etmiş sayılır.

*Başka yerdeki bir göreve naklen atanma emrini tebellüğ tarihinden itibaren 15 gün içinde o yere hareket edip belli yol süresini izleyen iş gününde görevine başlamadığı için kendisine tanınan aylıksız 10 günlük süre sonunda belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın yeni görevine başlamayan memur istifa etmiş sayılır.

*Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere, kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı göstererek ya da dış burslara dayanılarak (şahsen özel burs sağlayanlar dahil) yurt dışına gitmesine izin verildiği halde izin süresi sonunda görevine dönmeyen memur istifa etmiş sayılır.

Devlet memuriyetinden istifa etmiş sayılanlar en az 1 yıl geçmedikçe yeniden memuriyete dönemezler. Ayrıca, devir ve teslim yükümlüleri istifa etmiş sayıldıklarında en az 3 yıl geçmedikçe yeniden memuriyete dönemezler. Öte yandan, olağanüstü hal uygulanan yerlerde görev yaparken istifa etmiş sayılanlar ise yeniden memuriyete dönemezler.

İstifa etmiş sayılanların yeniden memuriyete dönmek istemeleri durumunda; yukarıda belirtilen bekleme sürelerinin geçmiş olması, atanacakları sınıfta boş kadro bulunması ve bu kadro için aranan nitelikleri taşımaları, memuriyetten istifa etme veya istifa etmiş sayılma sayılarının (seçimler nedeniyle veya benzeri türde yasal düzenlemeler gereği olan istifalar hariç) ikiden fazla olmaması, atanma talebinin ilgili kurum tarafından uygun görülmesi ve açıktan atama usulüne uyarak atamanın gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.