İtfaiye memurlarına kadro ve özlük haklarına ilişkin 9 maddelik önerge TBMM'de

İtfaiye memurlarına kadro ve özlük haklarına ilişkin 9 maddelik önerge TBMM'de
Belediyelerde sözleşmeli itfaiye personeli olarak çalışanlara kadro, Fiili Hizmet Süresi Zammı, meslek hastalığı, Şehitlik ve Gazilik konularında Meclise soru önergesi verildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98. TBMM İç tüzüğünün 96. maddesi gereğince Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Ümit BEYAZ /İstanbul Milletvekili 

İnsanların canını, malını korumak ve kurtarmak amacıyla kendi canlarını ortaya koyduğu kutsal bir meslek olan itfaiyecilerin özlük haklarının iyileştirilmesi ve meslek tanımının yapılması gerekmektedir. 

T.C Anayasasının eşitlik ilkesi, sosyal güvenlik hakkından yararlanması ilkesi, uluslararası çalışma örgürü ILO'nun “iş ve meslek çeşitleri bakımından kişiye ayrımcılık yapılmaması” ilkesi ve yine ILO'nun "sosyal güvenlik haklarındaki eşit uygulama ve ayrımcılık yapılmaması ilkesi” gereğince bazen belediye işçisi gibi görülen bazen de kahraman ilan edilen itfaiyecilerin yaşadığı zorlukların giderilmesi önem arz etmektedir. 

Bu bilgiler kapsamında; 

1. Ülkemizde kurum ve belediyelerde Memur, Sözleşmeli Memur, İşçi, Taşeron olarak İtfaiyeci görevi İfa eden toplam personel sayısı kaçtır? 

2. Belediyelerde İtfaiye hizmetleri taşeron firmalar üzerinden alınmakta mıdır? 

3. Belediyelerde İtfaiye hizmetleri sözleşmeli memurlar tarafından yürütülmekte midir? Sözleşmeli Memur mevcut ise kadroya alınmaları hususunda çalışmanız var mıdır? 

4. 2021 yılına kadar görev sırasında kaç İtfaiye çalışanı vefat etmiştir? 

5. İtfaiyeciler, zehirlenme, yanma, yüksekten düşme, gece nöbetlerinin verdiği stres gibi sağlık risklerinin yanı sıra uzun vadede akciğer rahatsızlıkları gibi meslek hastalıkları riski yaşamaktadırlar. İtfaiyecilik, meslek hastalıkları kapsamında mıdır? 

6. İtfaiye hizmetleri sırasında hayatını kaybeden personel şehit, yaralanan personel gazi sayılmakta mıdır? Belediyelerin inisiyatifine bırakmanın haricinde Bakanlık olarak Şehitlik ve Gazilik konusunda sosyal haklardan yararlanabilmeleri için bir çalışmanız var mıdır? 

7. İtfaiyecilik, 2016 yılında Ulusal Meslek Standartları kapsamında kısmi olarak düzenlenmesine karşın diğer memurlar gibi meslek olarak kabul edilmemektedir. Dünyada popüler mesleklerden görülen, ülkemizdeki üniversitelerde ise “Meslek Yüksek okulu' olmasına rağmen İtfaiyeciliğin Meslek sayılmamasının bir izahı var mıdır? Bakanlığınız tarafından İtfaiyeciliğin meslek sınıfları kapsamına alınması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır? 

8. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda “Fiili Hizmet Süresi Zammı' başlığı altında düzenlenen maddede ödemelerin alt ve üst sınırları belirlenmiştir, bu kapsamda itfaiyeciler alt sınırdan mı yararlanmaktadır? 

9. Özellikle deprem / afet riski taşıyan Büyükşehirlerde olay sonrasında kaos ortamı ihtimaline karşı, etkilenmeden müdahale edebilmeleri için şehirlerin belirli noktalarına konumlandırılacak şekilde konut edindirme çalışmanız var mıdır?

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.