Kabine, promosyon sözleşmelerinde nasıl bir karar almalı?

Kabine, promosyon sözleşmelerinde nasıl bir karar almalı?
Kabinenin, maaş promosyon konusunu ele alacağı belirtiliyor. Geçen yıl, enflasyon yüksek olmadığı için imzalanan, promosyon sözleşmelerinin feshi için ne yapılabilir?

Geçen yıl imzalanan promosyon sözleşmelerinde memurlar bugün itibariyle büyük zarara uğradı. Zararın miktarı kişi vaşına 20 ila 25 bin lira düzeyinde.

Ancak bu konuda herkes topu birbirine atıyor.

Bazı kamu idareleri, 3 yıllığına imzalanan sözleşmelerinin fesih edilemeyeceğini belirtirken, bazı kamu kurumları ise güncel olmayan tutarlar içeren promosyon sözleşmelerini fesih etti. Örneğin Bingöl İl Özel İdaresi ile Edirne Belediyesi promosyon sözleşmelerini fesih edip yenilerini imzaladı.

Genel hukuk prensiplerine göre, muhatap bankalar, sözleşmede yer alan tutarları ödeyerek yükümlüklerini yerine getirdikleri için sözleşmenin fesih edilmesi pek uygun gelmemektedir. Zaten bu nedenden dolayı bir çok kamu idaresi promosyon sözleşmelerini fesih ederek başlarını ağrıtmak istememektedir.

Diğer taraftan, kamu görevlileri sendikaları dahil bir çok sivil toplum örgütü, promosyon sözleşmelerinin fesih edilmesini istemekte, ancak bu konuda kimse uygun bir yöntem önermemektedir.

Bu konuda önemli bir öneride bulunmak istiyoruz.

Hükümet çıkaracağı bir kanunla, bir geçici madde düzenlemesiyle, kamu idarelerine imzaladıkları promosyon sözleşmelerini fesih edebileceklerine dair hak tanıyabilir. Bu hakka binaen de, kamu kurumu yöneticileri, promosyon sözleşmelerini fesih eder ve yenisi imzalayabilirler.

Bu konudaki yetki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'dedir. Vedat Bilgin, geçen yıl imzalanan promosyon sözleşmeleriyle memurların zarara uğradığını belirterek, kabineyi bilgilendirebilir ve çıkarılması gerek kanuna öncülük edebilir.

Sendikalar da, Bakan Bilgin'i muhatap alarak, sorunun geçici bir kanun maddesiyle çözümüne katkı sağlamalıdır.
Gazetememur

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum