Memur neden enflasyonun altında zam aldı?

Memur neden enflasyonun altında zam aldı?
Kamu Sen İstanbul İl Başkanı ve Türk Eğitim-Sen İstanbul 8 Nolu Şube Başkanı Remzi Özmen: '..bu yükü taşıyamıyorsunuz neden yükün altına girdiniz? Sizin işiniz ne, ne iş yapıyorsunuz? Sendikal konularda başarısız olduğunuzu, işlevsiz kaldığınızı, hükümsüz olduğunuzu mu itiraf ediyorsunuz? Aslında bu son açıklamalarla memurun neden enflasyonun altında zam aldığı itiraf edilmiş ve kabul edilmiştir.'

Bilindiği üzere pek yakın dönemde asgari ücret pazarlığı yapıldı. İşçi iş kolunda yetkili sendika diğer iki sendikayı yanına alarak hükümetin karşısına tek ses olarak çıktı. Nitekim yetersiz olsa da %21 lik bir artışla anlaşmayı sonuçlandırabildiler. Bu gücü nereden aldılar diyeceksiniz. Şüphesiz ki birliklerinden aldılar. Hak iş ben hükümete yakın sendikayım hükümet tarafında yer alayım demedi. Safı işçilerimizin yanı oldu ve netice hayırlı oldu.

Şimdi memur sendikaları farklı konfederasyonlar altında örgütlüdürler burada problem yok. Peki, hükümetin karşısında birlik olabilme şansları var mı, kesinlikle yoktur. Çünkü yetkili sendika “Nasıl yetkili olunduğu kamuoyunun takdirindedir.” Yanında yakınında kimseyi istemiyor. Elinde gelse diğer sendikaların basına bile tek söz etmelerine müsaade etmeyecek kadar hazımsız tavırlar içerisine giriyor. Memurun kaybediş nedenlerinden biri bu hazımsızlıktır.

İkinci neden ise bürokraside koltuk mu, masada memurun diğer hakları mı ikileminde her zaman koltuk ilk sırada yer almaktadır. Bürokraside sendika için biraz olsun koşturan birileri varsa onları yükseltmek her şeyden evladır. Memurun kaybediş nedenlerinden ikincisi makam için memuru feda anlayışıdır.

Üçüncü neden ise siyaseten beklentiler. Neme lazım yarın bir yerde Belediye başkan adayı ya da vekil adayı olurum beklentileri ister istemez yetkiyi elinde bulunduranların bazı gerçekleri dillendirmekten alı koymaktadır. Yani ikbal beklentisi memurun kaybetmesinde bir başka etkendir.

Dördüncü sıkıntı sanki yetkili sendikaya her şey çok güzel deyin diye talimat verilmiştir. Sürekli biz şunu kazandırdık bunu kazandırdık edebiyatı yapmaktalar. 

Şimdi 2020 ve 2021 yılları için yapılan toplu görüşmede efendim biz masadan kalktık metni imzalamadık diyorlar. Doğrudur diyelim imzalamadılar. Peki,2017 yılında yani 2018 ve 2019 yılları için yapılan mutabakata imza atmadılar mı? Tabi ki o metni imzaladılar. Her kuruma iki yıl için kümülatif %17.54 zam kazandırdık diye reklam yaptılar. Bu süredeki enflasyona bakalım. 2018 Aralık ayı itibariyle TÜFE'de % 20,30- 2019 TÜFE 11,84, Yani iki yıllık düz mantıkla toplarsanız enflasyon oranı %32,14 yetkili sendika neyi başarı olarak gösteriyordu. %17,54 ü

 İster istemez kamuoyunda bu defterler açılıyor ve neden memur enflasyonun altında hem emekliden hem de işçiden daha az bir zam aldı diye sorgulanıyor. Hemen belirtelim emekli de asgari ücretlide açlık sınırının altında bir ücret alıyor daha fazla verilmeliydi. Ancak memurun sorgulaması gün geçtikçe alım gücünde daha fazla düşüşün yaşanmasıdır. 

Bunu sorgulayan memura haydi başka kapıya diyen bir sendikal anlayışla karşı karşıya kaldık.Çıkıp diyeceksiniz ki ey arkadaş biz elimizden geleni yaptık. Örneği iş bıraktık, alanlarda taleplerimizi kamuoyuyla paylaştık. Diğer sendikalarla güç birliği yaptık. Yani elimizden ne geldiyse hepsini yaptık. Ondan sonra memur zaten sizi suçlamaz hükümeti o zaman adres olarak görür. Ancak siz hem memuru yalnız bırakacaksınız hem de memura başka kapıları göstereceksiniz. 

O zaman size şunu demeye hakları yok mu?  Biz size yetki verdik bu yetkinin gereğini neden yapmadınız? Başka kapıyı gösteriyorsunuz da neden sizin kapınızdan girmemiz için elli takla atıyorsunuz? 

Madem bu yükü taşıyamıyorsunuz neden yükün altına girdiniz? Sizin işiniz ne, ne iş yapıyorsunuz? Sendikal konularda başarısız olduğunuzu, işlevsiz kaldığınızı, hükümsüz olduğunuzu mu itiraf ediyorsunuz?

Aslında bu son açıklamalarla memurun neden enflasyonun altında zam aldığı itiraf edilmiş ve kabul edilmiştir.

Remzi Özmen/ Kamu Sen İstanbul İl Başkanı
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.