Memur ve sözleşmeli personelin 2022 Ocak sosyal denge tazminatı ne kadar?

Memur ve sözleşmeli personelin 2022 Ocak sosyal denge tazminatı ne kadar?
Sosyal denge tazminatı tavan tutarı 2022 ne kadar? 2022 sosyal denge tazminatı ne kadar? 2022 sosyal denge tazminatı hesaplama nasıl? Sosyal Denge Tazminatı hangi memurlara ödenir? Sosyal denge tazminatı 2022 yılı ocak temmuz döneminde ne kadar artacak? Denge tazminatı 2022 nasıl hesaplanır? Mahalli idarelerde (il özel idareleri ile belediyeler) görevli memur ve sözleşmeli personele 2022 Ocak da ne kadar denge tazminatı ödenecek?

Memurların 2022 yılı Ocak sosyal denge tazminatı tutarı belli oldu? Sosyal denge tazminatı kimlere ödenir ve 2022 denge tazminatı tutarı ne kadardır? Belediyelerde görevli memurların 2022 yılı ilk altı ayında yarısında sosyal denge tazminatı ne kadar arttı?

Kamu çalışanlarından bazılarına, en yüksek Devlet memuru aylığı tutarını aşmayacak şekilde her ay “sosyal denge tazminatı” ödemesi yapılıyor.

Bu tazminattan sadece bazı kamu kurum ve kuruluşlarındaki personelin yararlanabiliyor.
 
Tazminattan yararlananlar

Sosyal denge tazminatı ödemesinden, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerinin bazıları yararlanabiliyor.

Sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalanmış olan il özel idaresi ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında görev yapan memur ve sözleşmeli(4/B) personele sosyal denge tazminatı ödemesi yapılıyor. Sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalanmamış mahalli idarelerdeki personel ise bu tazminattan yararlanamıyor.

Öte yandan, sosyal denge tazminatı ödenirken, kamu görevlisinin sendika üyesi olup olmadığına bakılmamakta ve sadece belli bir sendikaya üye olma şartı aranmamaktadır.

Ayrıca, ödenecek tazminatın miktarı konusunda, aynı kadro veya pozisyondaki kamu görevlileri arasında farklı uygulamaların da yapılmaması gerekiyor.

Mahalli idarelerden;

**Vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine ve Maliye Bakanlığına olan borç toplamı, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin %10’unu aşanlar,

**Ödeme süresi geçtiği halde ödenmemiş aylık ve ücret borcu bulunanlar,

**Gerçekleşen en son yıla ilişkin toplam personel gideri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin %30’unu aşanlar,

denge tazminatı sözleşmesi yapamıyorlar. Ayrıca, sözleşme yapıldıktan sonra yukarıdaki koşulların oluşması halinde, yapılmış olan sözleşme kendiliğinden hükümsüz kalıyor.

Her personele ödenmiyor

Mahalli idarelerden sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalamış olanlarda görevli personele  ödenen sosyal denge tazminatı, mahalli idareler dışındaki kamu kurumlarında ve sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalanmayan mahalli idarelerde görevli olanlara ise ödenmiyor.

2022 yılında sosyal denge tazminatı ödemesi ne kadar oldu?

Belediyeler, bağlı kuruluşları ve il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen ve 4688 sayılı Kanun hükümleri uyarınca kamu görevlisi tanımı kapsamına giren çalışanlara yapılacak sosyal denge tazminatı ödemelerinde, kamu görevlileri arasında sendika üyesi olmalarına veya olmamalarına göre bir ayrıma gidilemeyecek, personelde belli bir sendikaya üye olma şartı aranmayacak ve söz konusu kurumlarda kamu görevlisi kapsamına giren tüm personelin (memur, 4/B, 4/C gibi) bu ödemeden yararlandırılması gerekecektir.

Bu çerçevede; belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine, 4688 sayılı Kanun'un 32'nci maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarı en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %120'dir. Yani 9500 * 0,235445*1,2 = 2.684 TL'dir.

Sosyal denge tazminatı vergiden istisna tutulmadığı için hem % 15 gelir vergisi hem de 0,00759 oranında damga vergisi kesintisi yapılacaktır. Bu kesintiler yapıldıktan sonra ödenecek azami tazminat tutarı ise 2.261 TL olacaktır. Bu tazminatın verilmesi yönünde yapılabilecek sözleşmelerde, tavan tutarı aşmamak kaydıyla ödenebilecek tazminatın aylık tutarı, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, kadro veya görev unvanı ile derecesi gibi kriterlere göre farklı olarak belirlenebilir. Özetle hem ikramiye hem de sosyal denge tazminatı ödemesinin masaya yatırılması ve ödemelerde objektif kriterler getirilme zamanı gelmiştir.

AHMET ÜNLÜ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum