Memurlar hangi sosyal hak ve yardımlardan yararlanmaktadır?

Memurlar hangi sosyal hak ve yardımlardan yararlanmaktadır?
657 sayılı DMK'ya ve diğer düzenlemelere göre devlet memurlarına tanınmış sosyal hak ve yardımlar nelerdir? Aile Yardımı Ödeneği, Ölüm ve Cenaze Yardımı, Yiyecek Yardımı, Giyecek Yardımı, Konut Kredisi Yardımı, Toplu Sözleşme İkramiyesi, Sosyal Denge Tazminatı ve Doğum Yardımı Ödeneği detayları nelerdir?

Devlet memurları, ücret ve mali hakların yanı sıra bazı sosyal hak ve yardımlardan da yararlanabilmektedirler.

MEMURLARIN YARARLANABİLDİĞİ SOSYAL HAK VE YARDIMLAR NELER?

Çeşitli yasal düzenlemelerle Devlet memurlarına tanınan sosyal hak ve yardımlara zaman içerisinde yenileri eklenebilmekte veya bu sosyal hak ve yardımlarda iyileştirmelere gidilebilmektedir. Öte yandan, mevzuatta yer almalarına rağmen memurların yararlanamadığı veya miktarının azlığından dolayı zamanla anlamını yitiren sosyal yardımlar da söz konusudur. Ayrıca, bazı sosyal hak ve yardımlardan ise sadece bazı memurlar yararlanabilmektedir.

Devlet memurlarına çeşitli yasal düzenlemelerle tanınmış olan bazı sosyal hak ve yardımlar şunlar:

Aile Yardımı Ödeneği

Eş ve çocuklarından dolayı, memurlara her ay aylıklarıyla birlikte aile yardımı ödeneği verilebilmektedir.

-Her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eşinden dolayı, memura aile yardımı ödenir. 2020 yılının ikinci yarısındaki aylarda eş için ödenen aile yardımının miktar “351,09 TL”dir.

-Çocuğu olan, evlat edinen veya geçimini sağladığı üvey çocuğu bulunan memura, çocuk için aile yardımı veriliyor. Çocuğun evlenmesi, erkek çocuğun 25 yaşını doldurması, çocuğun kendi hesabına ticaret yapmaya veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaya başlaması, çocuğun ölmesi gibi hallerde ise söz konusu yardım kesiliyor. 2020 yılının ikinci yarısındaki aylarda 72 ay ve daha küçük her bir çocuk için ödenen aile yardımının miktarı “77,24 TL”, 72 aydan büyük her bir çocuk için ödenen aile yardımının miktarı ise “38,62 TL”dir.

Ölüm ve Cenaze Yardımı

Eşi (memur olmayan) veya aile yardımı ödeneğine müstahak çocukları ölen memura ölüm yardımı ödenir.  2020 yılının ikinci yarısındaki aylarda, eş ve çocuklarından dolayı memura ödenecek ölüm yardımının miktarı “1.467,38 TL”dir.

Öte yandan, yurt dışında sürekli görevde olan memurun, beraberindeki eşinin ya da bakmakla yükümlü olduğu ana, baba veya çocuklarının ölümü halinde, cenazelerinin yurda getirilmesi için yapılması zorunlu olan giderler memurun kurumu tarafından karşılanır.

Yiyecek Yardımı

Devlet memurlarına yemek yardımı yapılabilmektedir. Yemek verme şeklinde yapılan bu yardıma ilişkin giderlerin en çok yarısı kadar olan kısmı ilgili kurum bütçesinden karşılanırken, yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı ise memurlardan alınıyor.

Giyecek Yardımı

Devlet memurlarından bazılarına, kadro unvanları ya da hizmet sınıfları esas alınarak giyecek yardımı yapılmaktadır. Giyecek yardımı, bazı personele giyecek bedelinin nakit olarak ödenmesi şeklinde olurken, bazı personele ise giyecek olarak verilmektedir.

Konut Kredisi Yardımı

657 sayılı Kanun, hizmeti 10 yıl ve daha fazla olan memurlara istekleri halinde özel şartlarla ve öncelikli olarak konut kredisi verilmesine hükmetmiş olmakla birlikte, uygulamada memurun yararlandırılmadığı bir yardım durumundadır.

Toplu Sözleşme İkramiyesi

Kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylıklarından/ücretlerinden üyelik ödentisi kesilen Devlet memurlarına her yıl ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylıkları/ücretleri ile birlikte toplu sözleşme ikramiyesi ödenmektedir. 2020 yılının ikinci yarısında ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin miktarı (üç aylık) “115,85”dir.

Sosyal Denge Tazminatı

Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine, en yüksek Devlet memuru aylığı tutarını aşmayacak şekilde her ay sosyal denge tazminatı adı altında ödeme yapılabilmektedir. 2020 yılının ikinci yarısındaki aylarda ödenebilecek sosyal denge tazminatının aylık net tutarı en çok “1.467,38 TL”dir.

Doğum Yardımı Ödeneği

Memurlar, canlı doğan birinci çocuklarından dolayı 300 TL, ikinci çocuklarından dolayı 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklarından dolayı da 600 TL tutarında doğum yardımı alabiliyor.
memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum