Memurların açık alan tazminatı nasıl hesaplanır ve miktarı ne kadar oldu?

Memurların açık alan tazminatı nasıl hesaplanır ve miktarı ne kadar oldu?
Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda görevli personele, açık alanlarda yapacakları bazı fiili çalışmalar karşılığında ek özel hizmet tazminatı ödenmesi hususu, “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar” eki II Sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler bölümünün 6. sırasında düzenlenmiştir.

Devlet memurlarından bazılarına, açık alanlarda fiilen çalışmalarından dolayı eğitim durumlarına ve unvanlarına göre değişen oranlarda ek özel hizmet tazminatı (arazi tazminatı) ödenmektedir.

BAZI MEMURLAR AÇIK ALANLARDA ÇALIŞTIKLARINDA İLAVE TAZMİNAT ALIYOR

Açık alanlarda fiilen görev yapılması karşılığında üçer aylık dönemler sonunda ödenen bu tazminattan, teknik personel ile bazı sağlık personeli yararlanabilmektedir.

Açık alan tazminatı ödenen memurlar

Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda görevli personele, açık alanlarda yapacakları bazı fiili çalışmalar karşılığında ek özel hizmet tazminatı ödenmesi hususu, “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar” eki II Sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler bölümünün 6. sırasında düzenlenmiştir.

Bu ek tazminat, Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunan Devlet memurlarından; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olması koşuluyla) arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil) fiilen çalışanlara ödenmektedir. Öte yandan, faal durumdaki hizmet binalarının tadilat, bakım ve onarımı işleri açık alan çalışması kapsamında değerlendirilmemektedir.

Ayrıca toplu sözleşmelerle, açık mahallerindeki çevresel etki değerlendirmesi çalışmalarına teknik personel ile birlikte katılan Biyolog kadro unvanlı personele de  Kimyager kadro unvanlı teknik personele yapılan açık alan tazminat ödemesi ile aynı esas ve usullerle tazminat ödenmesi imkanı getirilmiştir.

Açık alan tazminatının hesaplanması ve miktarı

Açık alanlarda fiilen çalışan teknik hizmetler sınıfı personeline ve açık alanlardaki çevresel etki değerlendirmesi çalışmalarına teknik personel ile birlikte katılan Biyolog kadro unvanlı sağlık personeline, bu yerlerde fiilen görev yaptıkları her gün için belli bir oranda (3 aylık toplamı da belli bir oranı aşmayacak şekilde) ek özel hizmet tazminatı ödenmektedir.

Ödenecek tazminatın miktarı, ilgili memur için günlük olarak belirlenmiş olan ek özel hizmet tazminatı oranının “en yüksek devlet memuru aylığı” ve çalışılan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutardan damga vergisi kesintisi yapılmak suretiyle hesaplanırken, 3’er aylık dönemler halinde ödenen bu tazminatın miktarı ilgili personel için belirlenmiş olan 3 aylık toplam ödeme sınırlamasını da aşamamaktadır.

Ayrıca, bu tazminatın ödenmesinde ilgili memurun kadro unvanı esas alınırken, tazminatın kimlere ödeneceği ise; iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak birim amirlerince üçer aylık dönemler itibarıyla belirlenmektedir. 

Açık alan tazminatının 2020 yılının ikinci yarısında günlük ve üç aylık miktarı 

Eğitim Durumu/ Kadro Unvanı

(Teknik Hizmetler Sınıfı personeli ile Biyologlar)

Ek Özel Hizmet Tazminatı

Günlük Net Miktar

3 Aylık Net Miktar (en çok)

-Başmühendis, başmimar, yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, bölge plancısı ve şehir plancısı, jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, müze araştırmacısı, sanat tarihçisi, matematikçi, istatistikçi, astronom, tütün eksperi, teknik öğretmen

-Biyolog (açık mahallerindeki çevresel etki değerlendirmesi çalışmalarına teknik personel ile birlikte katılan)

44 TL

874 TL

-Yukarıda sayılanlar dışındaki, mesleki teknik yükseköğrenimliler (iki yıl süreli mesleki teknik yükseköğrenim görmüş olan dahil) 

29 TL

582 TL

-Lise dengi mesleki teknik öğrenim görenler (lise üzerine en az 2 yıl mesleki teknik kurs görenler dahil)

17 TL

349 TL

memurunyeri.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.