Memurların ayrılma tazminatı 2020'de ne kadar olacak?

Memurların ayrılma tazminatı 2020'de ne kadar olacak?
Ayrılma tazminatı nedir, kimlere ödenir? 1 Ocak 2020'den itibaren memurların ayrılma tazminatı ne kadar artacak? Emeklilik tazminatı olarak da bilinen ayrılma tazminatı 2020 miktarı haberimizde...

2020 YILINDA MEMURLARIN AYRILMA TAZMİNATI NE KADAR OLACAK?

Kurumlarıyla olan bağlarının kesilmesi sonucunu doğuracak şekilde görevlerinden ayrılan kamu görevlilerine bazı hallerde ödenen tazminatın miktarı 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren artacak.

Emeklilik tazminatı ve ayrılma tazminatı olarak da bilinen bu tazminat; emekliye ayrılan, kendilerine toptan ödeme yapılan, sözleşmesi feshedilen, görevlerine son verilen veya görev süresini dolduran kamu görevlilerine ödeniyor. Kapsamdaki çalışanların görevden ayrılmadan ölmesi halinde ise bu tazminat kanuni mirasçılarına ödeniyor.

Tazminatın miktarı, kapsamdaki kamu çalışanlarının hepsi için aynıdır ve belli bir gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı yoluyla hesaplanıyor.

Tazminat ödemesinin kapsamında olanlar

Devlet Memurları Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Kanunu, Yükseköğretim Personel Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu, Uzman Jandarma Kanunu ve 399 sayılı KHK'ya tabi olan kamu görevlileri ile kamu kurumlarında işçi olarak görev yapanlardan;

Emekliye ayrılanlara (kendi isteği ile veya re’sen),
Kendilerine toptan ödeme yapılarak kurumlarıyla ilişikleri kesilenlere,
Emeklilik sonrası yeniden kamu görevine başlayıp da görevine son verilenlere (ceza ile son verme hali hariç),
Sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve er olup da kendi kusurları olmaksızın sözleşmeleri feshedilenlere veya hizmet süreleri sona erenlere,
Terhis olan yedek subaylara
bu tazminat ödemesi yapılıyor.

Tazminat ne kadar?

Ayrılma tazminatı almaya hak kazanan kamu çalışanlarına (ölenlerin kanuni mirasçılarına) yapılacak ödemenin miktarı, her kamu çalışanı için (ilgili olunan dönemde) aynı miktarda olmaktadır.

Tazminat miktarı; “13.558 gösterge” rakamının görevden ayrılma/ilişik kesme tarihinde geçerli olan aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle hesaplanmakta ve bulunan brüt tutardan sadece binde 759 oranında damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

2020 yılının ilk yarısında geçerli olacak aylık katsayısına (enflasyon farkı artışı dikkate alınmadan) göre, 1 Ocak 2020 - 30 Haziran 2020 döneminde görevden ayrılacak kamu çalışanlarına (görevden ayrılmadan ölenlerin de yakınlarına) bir defaya mahsus olmak üzere net “1.937,50 TL” tazminat ödenecek.

Ayrılma tazminatının miktarı halen 1.862,98 TL olduğundan, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren 74,52 TL artmış olacak.
memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum