Memurların kıyafet yönetmeliği değişti! Artık erkek memura saç ve sakal uzatmak serbest!

Memurların kıyafet yönetmeliği değişti! Artık erkek memura saç ve sakal uzatmak serbest!
Nihayet erkek memurlara saç ve sakal konusunu iptal eden Danıştay kararı mevzuata girdi. Devlet dairelerinde görev yapan memurların mesai saatleri içerisinde sakal tıraşı olmadan görev yapabilmelerini sağlayan yönetmelik bugün yayımlandı.

Kamu kurumlarında görev yapan erkek memurların uzun yıllardır eleştirdikleri günlük sakal tıraşı olma Yönetmeliği bugün itibari ile değiştirildi. Yeni yayımlanan yönetmelik ile kamu kurumlarında görev yapan memurların günlük olarak sakal traşı olmaları konusu tamamen metinden çıkarıldı.

Geçtiğimiz aylarda Danıştay 12. Dairesinin Vermiş olduğu karar ile memurlara müjdeli haber gelmişti ancak ilgili yönetmelik yayımlanmadığı için sakal bırakma konusu resmiyet uygulamada kazanmamıştı.

İLGİLİ YÖNETMELİK METNİ

MADDE - 5 (Erkekler) Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. (Danıştay İkinci Dairesinin 18 Kasım 2020 tarihli ve Esas 2017/665; Karar 2020/3432 sayılı kararı ile iptal ibare: Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir), temiz bakımlı ve taranmış olur. (Danıştay Onikinci Dairesinin 20 Nisan 2022 tarihli ve Esas 2021/7000; Karar 2022/2247 sayılı kararı ile iptal ibare; Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.) Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.

(Değişik: 07 Ağustos 1991 tarih 2048 K.) Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

c. (Ek: 04 Ekim 2013 tarih 5443 K.) Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafetleri varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum