Memurların öğrenim durumuna uygun kadrolara atanmaları Meclis gündeminde

Memurların öğrenim durumuna uygun kadrolara atanmaları Meclis gündeminde
Öğrenim durumlarına uygun olmayan kadrolarda istihdam edilenlerin öğrenim durumuna uygun kadrolara atanmalarında yaşanan sorunlara ilişkin

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat BİLGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 16/12/2021 İsmail KONCUK/ Adana Milletvekili 

7103 sayılı Kanun'un 25. maddesiyle de 2828 sayılı Kanun'a Geçici 16. madde eklenmiş ve bu maddede “Bu Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara atanırlar.” hükmü yer almıştır. 7103 sayılı Kanun'un 24. maddesinin gerekçesinde, “...lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunu olanlardan öğrenim durumları dikkate alınmadan memur kadrosuna atananlar, kamudaki unvan değişikliği sınavlarının kurumdan kuruma göre değişiklik göstermesi, uzun süreler boyunca sınav açılmaması gibi nedenlerle mağdur olmaktadırlar. madde ile öğrenim durumlarına uygun olmayan kadrolarda istihdam edilenlerin, öğrenim durumlarına uygun kadrolara atanarak mağduriyetlerinin giderilmesi ve yükseköğrenime devam etmelerinin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır."; 25. maddesinin gerekçesinde ise “2828 sayılı Kanuna eklenen geçici 16 ncı madde ile, daha önce ek 1 inci madde kapsamında istihdam edilenlerden öğrenim durumlarına uygun kadrolara atanamamış olanların, kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren öğrenim durumlarına uygun kadrolara atanmaları öngörülmektedir...." ifadelerine yer verilmiştir. Ancak mevcut yasanın ilgili maddesine göre görevde yükselme sınavına tabi olmadan atanması gerekirken, atama yapılmamaktadır. 

Bu bağlamda; 

1. Hazırlanan kanun ve yönetmelik ihtiyaca cevap verememektedir bu nedenle kurum ve de mahkemelerin insafına bırakılmaya son verecek bir yönetmelik düzenlemesi yapılacak mıdır? 

2. Tüm kurumlar ve mahkemeler sanki bu kanun sadece teknik kadrolara gelmiş gibi bakmakta ve öyle kararlar vermektedir. Kanunda geçen öğrenimle ihraz edilen unvan ne demektir? 

3. MEB ülkemiz geneli yasa kapsamında KPSS'ye girmeden öğretmen unvanını ihraz edenlerin atamalarını yapmış iken farklı kurumlarda bulunan öğretmen kadroları için görevde yükselme şartı hem kurumlar hem de mahkemeler tarafından davalar red edilmektedir. Eşitlik ilkesine aykırı olan bu durum için bir düzenleme yapılması planlanmış mıdır? 

4. Kurumda münhal kadro var olmasına rağmen ihtiyaç bulunmadığı belirtilmektedir. Bu kanun kapsamında idarelerin bağlayıcılığı nedir? 

5. Yine kanun kapsamında kurumlar Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirlerini dile getirip yasa kapsamında talep edenleri red etmektedirler. Tasarruf tedbirlerinin bağlayıcılığı nedir? Memurun özlük haklarının kanunla düzenlenmesi gerekmez mi? 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
8 Yorum