Memurun aleyhine oldu! Reform denilmişti...

Memurun aleyhine oldu! Reform denilmişti...
Ayrım reformu! 2008 yılında reform olarak duyurulan memurlar ile ilgili yasanın emeklilikte memurun aleyhine olduğu belirlendi.

Memuriyetlerine 2008 sonrası başlayan çalışanların emekli aylıklarında büyük düşüş yaşanacak. 2008 yılında getirilen 5510 sayılı Kanun nedeniyle emekli aylıklarında eski ve yeni memur ayrımı yaşanarak maaşlar arasında makas açılacak. 2008 yılı Ekim ayında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile tüm çalışanlar tek çatı altında toplanırken, memurlar için ise 4/1-c statüsü öngörüldü. Kanun yürürlüğe girmeden evvel memuriyete devam edenler için Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olmaya devam ettiler. Ancak Ekim 2008’den sonra memur olanlar ise 5510 sayılı yeni kanuna tabi oldular.

YENİ MEMUR KAYBINI TELAFİ ETMEK İÇİN 10 YIL FAZLA ÇALIŞACAK
Tabi olunan bu iki farklı kanun arasındaki en büyük fark ise aylık bağlama oranlarında oluyor. Emekli Sandığı aylığı hesabında çalışanın görev yaptığı en yüksek statü baz alınırken, 5510 sayılı kanunda ise statü değil çalıştığı süre boyunca yatan primler hesap yapılıyor. Emekli Sandığı aylık bağlama hesaplaması yüzde 50+hizmet yılı üzerinden yapılırken, 5510 sayılı kanunda ise hizmet yılı yüzde 2 ile çarpılıyor. Böylece 30 yıl hizmet etmiş bir memura yüzde 80 oranında aylık bağlanırken, 30 yıl hizmet vermiş yeni memura yüzde 60 oranında aylık bağlanıyor.2008 sonrası memur olan çalışan aradaki bu yüzde 20 farkı kapatmak için ise 10 yıl fazla çalışmak zorunda kalacak.

YÜZDE 20’LİK BİR GELİR KAYBI OLACAK
Çıkarıldığı dönem reform diye nitelenen bu kanun ile aynı işi yapan ve aynı maaşı alan iki memur, sadece işe giriş tarihleri nedeniyle Kanun önünde eski ve yeni memur olarak ikiye ayrılacak ve emekli olduklarında en az yüzde 20’lik bir farkla iki ayrı emekli aylığı alacaklar.

MİLLETVEKİLLERİ KENDİLERİNİ KORUMAYA ALDI
2008 sonrası göreve başlayan memurlar gibi 2009, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde ilk kez belediye başkanı olanlar için önceki belediye başkanlarının emekli aylıkları arasında makas açılacak. Bu durumun ilk farkına varan ve kendilerine korumaya alanlar ise milletvekilleri oldu. 2011 seçimleriyle ilk kez vekil olanlar yasama da yer almanın avantajını kullanarak, emekli maaşlarını sabitleyerek oluşacak gelir kaybının önüne geçtiler.

milligazete

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum