Memurun maaş artışını vergi dilimleri eritiyor

Memurun maaş artışını vergi dilimleri eritiyor
Temmuz'daki maaş artışları sonrası vergi dilimi ve basamakları aynı kalınca brüt maaşla anlaşanların net gelir kaybı arttı. Yıl sonunda brüt 12 bin TL alanların net ele geçen tutarı 6 bin lira, 15 bin lira alanların ise yaklaşık 9 bin lira düşmüş olacak.

2022 yılı ücret gelirlerine uygulanan vergi tarifesinde limitlerin değiştirilmesi talebi daha sık dile getirilmeye başlandı. Bunun nedeni brüt maaş üzerinden anlaşma yapılan işyerlerinde enflasyona bağlı olarak ocak ve temmuz ayında yapılan ücret artışlarının ardından yıl içerisinde daha yüksek gelir vergisi dilimine girilmesi ve bunun da net ele geçen tutarda daha ciddi düşüşlere neden olması.

Son olarak Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, geçen hafta yüksek vergi dilimine yıl içerisinde daha erken girilmesi nedeniyle gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarında işçiler lehine düzenleme yapılmasını talep etti.

Peki ücret skalasında brüt asgari ücrete kadar olan kısım vergi dışı bırakıldıktan sonra mevcut vergi dilimleri ve oranlarına göre net ele geçen ücretler yıl içerisinde ne kadar etkileniyor?
Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zammın ardından tüm ücretlerin brüt asgari ücrete kadar olan kısmı yani 6 bin 471 TL'lik kısmı vergiden muaf tutuldu.

Yani ücret skalasında üzerindeki kısmı için gelir vergisi hesaplanıyor. Buna göre 8 bin, 12 bin ve 15 bin TL brüt maaşla çalışanların net ele geçen tutarları yıl içerisinde maaş arttıkça daha çok etkileniyor.

8 bin lira brüt maaş alanlar için yıl içerisinde vergi diliminden dolayı kayıp yaşanmasa yani ocak ayındaki 6 bin 395 TL'lik net ücret devam etse yıllık gelir 76 bin 740 TL olacaktı ancak vergi kaybından dolayı Aralık'ta net aylık 6 bin TL'ye, yıllık gelir ise 770 TL azalışla 75 bin 900 TL'ye gerileyecek.

Ancak kayıp 12 bin TL brüt maaşla anlaşmış olanlar için çok daha yüksek olacak. Ocak ayındaki 9 bin 254 TL net maaş devam ettirilebilse 111 bin TL yıllık gelir elde edilecekti. Ancak aralık ayına gelindiğinde maaş 8 bin 504 TL'ye düştüğü için yıllık gelir yaklaşık 6 bin lira altında 105 bin lira dolayında gerçekleşecek.

15 bin TL brüt maaşlı olanların kaybı ise çok daha fazla olacak. 11 bin 399 TL net ücret üzerinden yıllık gelir 136 bin 788 TL olabilecekken, yüksek vergi dilimine girilmesi nedeniyle aylık maaş aralık ayında 10 bin 342 TL'ye düştüğü için yıllık gelir de 127 bin 450 TL'ye inecek. Yani yıllık net gelir kaybı 9 bin 400 TL olacak.

Gazete Memur/ TAHSİN AKÇA

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.