Milletvekili Uzman Çavuş ve Uzman Erbaşların Taleplerini Meclis'te Madde Madde Açıkladı

Milletvekili Uzman Çavuş ve Uzman Erbaşların Taleplerini Meclis'te Madde Madde Açıkladı
Milletvekili uzman çavuş ve uzman erbaşların taleplerini TBMM'de madde madde açıkladı. Uzman erbaşlar ve uzman çavuşlara kadro, 3600 ek gösterge, kıdem, astsubaylık hakkı ve zati tabanca İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından bugün Meclis Genel Kurulunda dile getirildi. Milletvekili Çelebi 6000 sayılı kanun mağdurlarınıda unutmadı.

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) – 97 bin çalışanı, yüz bin emeklisiyle beraber 200.000 kişilik uzman çavuş camiasının özlük haklarında mesleki güvencelerine dönük Cumhuriyet Halk Partisi olarak çok kapsamlı bir kanun teklifi verdik, bu içeriği sizlere arz edeceğim:

1) Kadro. Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz diyoruz. Sözleşmeyle görev yapıyor uzman erbaşlarımız, uzman çavuşlarımız. Bu sorun acil olarak çözülmelidir. Hiçbir kanun ve yönetmeliğe dayanmadan şu an sözleşme fesihleri yapılmaktadır bu kahraman askerlerin.

2) 3600 ek gösterge: Bakın,  en fazla şehit veren camia. 3600 gösterge böyle bir camia için konuşulur mu burada? Eğer şehit olsa cenaze namazını kıldıracak imama 3600 gösterge vermeyi düşünüyorsunuz ama uzman erbaşlara vermeyi düşünmüyorsunuz. Burada bir terslik var. 

3) Görev süreleri: Doğu tayin sürelerinin çokluğu nedeniyle meslek hayatının birçoğunu ev götürülemez garnizonlarda ve üs bölgelerinde ailelerinden yoksun olarak geçiriyorlar. Yani doğu görev süreleri adil bir şekilde düzenlenmeli.

04) Kıdem: Yeni göreve başlayan bir uzman erbaş ile yirmi yıllık hizmetini tamamlamış bir uzman erbaş arasında çok fazla bir fark yok, özellikle maaş ve özlük hakları bakımından. Bu kanunda bu da düzenleniyor.

5) Astsubaylığa geçiş yüzdelerinin artırılması: Tecrübeliler ama üst kadrolar astsubaylığa geçmekte yüzde 7. Bunun da düzeltilmesi gerekir.

6) Yönetmelik sorunları, sağlık yönetmeliği: Bakın, eğer bir uzman çavuş bir yıl içerisinde doksan gün hava değişimi alırsa sözleşmesi feshediliyor. Bunun düzeltilmesi gerekir, sağlık yönetmeliğinin değişmesi gerekir, atama ve sicil yönetmelikleri yok, düzenlenmesi gerekir.

7) Baskı, mobbing olmadan kadro görevlerini yapmaları gerekir. Kadro görevleri olan var ama çaycı olan var, kazancı olan var, inşaatçılık yapan var, tuvalet, banyo temizleyenler var. Dolayısıyla bu kadro görevlerinin de düzenlenmesi gerekir.

8) Zati tabanca: Şimdi bekçi kanunu geldi. Bekçiler kırk gün eğitim alacak. Silah veriyoruz, değil mi? Ama ömrünü dağda savaşmakla geçiren uzman çavuşumuza silah vermiyoruz. Böyle bir terslik var.

9) 6000 sayılı kanun mağdurları: Bakın, bu konu da çok önemli. 3269 sayılı Yasa 1992’de çıkıyor ve uzman çavuşlarımızın yaş haddi 45 o zaman için. Yıllar geçiyor, daha sonra bazıları 45 yaşına geldiğinde emekli oluyor. Ama olamayanlar için sonradan bir düzenleme yapılıyor. O da şu: 6000 sayılı Kanun 26’ncı madde. Yani yirmi, yirmi beş sene uzman çavuşluk yapmış bir kişi, mağdur olmasın diye, birkaç ay sivil memur olarak çalıştırılıyor. Ama buradaki terslik şu: Sivil memur olarak emekli ediyoruz. Yani yirmi, yirmi beş sene uzman çavuşluk yapmış, bir ay - hatta bir gün olanlar da var- sivil memurluk yapmış, en düşük memur statüsünden bunları biz emekli ediyoruz, uzman çavuş kartlarını vermiyoruz, özlük haklarını vermiyoruz. Bu düzeltilmelidir. Daha sonra yaş haddi 52’ye çıkarıldı, 52’yle bu sorun çözüldü. Sosyal tesis sorunları var, lojman kontenjanlarıyla ilgili sorunlar var, yaşam alanlarında sıkıntılar var. Bir de memuriyete geçiş problemleri var, o da şu: Daha evvel, iki sene çalışmaya karşılık kamuya geçebiliyorlardı. Bu, daha sonra yedi sene oldu ama yedi sene olduktan sonra iki sene görev yapıp daha önce ayrılmış kişiler şu an kamuya giremiyor. Böyle bir mağduriyet var, bunun da çözülmesi gerekir.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum