Ocak 2021 en düşük memur ve emekli maaşı belli oldu!

Ocak 2021 en düşük memur ve emekli maaşı belli oldu!
1 Ocak 2021 tarihinden itibaren devlet memuru ve emekli maaşlarına yapılacak zam sonrası ne kadar artış olacak? İşte enflasyon oranı yüzde sıfır çıkması durumunda memur ve emeklilerinin 15 Ocak 2021 de alacakları en düşük maaş tutarları...

Devlet memuru ve emeklilerinin maaşına 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olarak %3 ve 2020 yılının ikinci yarısında gerçekleşen enflasyonun %4’ten fazla olan kısmı kadar artış yapılacak.

ARALIK ENFLASYONU “0” ÇIKARSA EN DÜŞÜK MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2020 yılı Kasım ayı enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 2020 yılının Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında toplam %7,02 oranında artış göstermiş bulunuyor.

Buna göre, Aralık ayı enflasyonunun “0” çıkması durumunda, memur ve memur emeklilerinin maaşına 2021 yılı ilk yarısı için toplam %6,02 oranında artış yapılacak. Ancak, yapılacak maaş artışının oranı 4 Ocak 2021 Pazartesi günü netlik kazanacak.

Bu kapsamda, 2020 yılı ikinci yarısına ilişkin enflasyon oranının Kasım ayına ilişkin seviyede kalması durumunda (Aralık ayında artış/azalış olmaması durumunda), en düşük memur maaş miktarı ile en düşük emekli aylığı miktarının ne kadar olacağı konusunda hazırladığımız tabloya aşağıda yer verilmiştir.

En düşük memur maaşı

14 üncü derecenin 2 nci kademesinden göreve yeni başlayan ve yardımcı hizmetler sınıfına dahil bir kadroda görev yapan ilköğretim(ortaokul) mezunu personel, en düşük memur olarak değerlendirilmektedir.

Bu nedenle, en düşük memur maaşını olarak hesaplarken; 14 Eylül 2008 tarihinden sonra Hizmetli unvanlı kadroda 14/2’den göreve başlayan, bekar (ya da evli olup eşi çalışan) ve çocuksuz Devlet memuru esas alınmıştır.

En düşük emekli maaşı

15 Ekim 2008 tarihinden önce TC Emekli Sandığına tabi olarak işe giren Devlet memuru emeklilerine bağlanan emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığının alt sınırı, 14 üncü derecesinin 2 nci kademesi ile 30 fiili hizmet yılı esas alınarak belirlenmektedir.

Bu şekilde hesaplanan tutar, en düşük emekli aylığı olarak kabul edilmekte ve emekli aylıkları bu tutarın altında kalanlara da, belirlenen en düşük emekli aylığı tutarında ödeme yapılmaktadır.

2021 yılının ilk yarısında memur ve emekli maaşının en düşük miktarı

(Aralık ayı enflasyon oranının “%0” olması durumunda)

EN DÜŞÜK MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI

Maaş                                      2021 yılının ilk yarısında

En Düşük Memur Maaşı**              3.837 TL

En Düşük Emekli Maaşı***             2.983 TL

*Aralık ayı enflasyon oranının “%0“ çıkması ve 2020 yılının ikinci yarısında TÜFE artış oranının %7,02 olması durumuna göre hesaplama yapıldığından, enflasyon oranının farklı çıkması durumunda Tablodaki maaş miktarları da değişecektir.

**En düşük memur maaşı hesaplanırken, Asgari Geçim İndirimi olarak  bekar (veya eşi çalışan) ve çocuksuz personel için 2020 yılında geçerli olan 220,73 TL kullanılmıştır. Asgari Ücret miktarında yapılacak artışa bağlı olarak Asgari Geçim İndirimi tutarlarına yansıyacak artış Tablodaki en düşük miktarını da artıracaktır.

**En düşük memur maaş hesabı yapılırken %15 gelir vergisi oranı uygulanmış; bireysel emeklilik sigortası primi, aile yardımı, toplu sözleşme ikramiyesi ve sendika aidatı dikkate alınmamıştır.

***Emekli aylığı hesabına, %4 oranındaki ek ödeme dahil edilmiştir.
memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.