Önder Kahveci'den Toplu Sözleşme, Ek Gösterge, YHS Personeli, Sözleşmeli Vekil Memur, Üniversiteli İşçi Açıklaması

Önder Kahveci'den Toplu Sözleşme, Ek Gösterge, YHS Personeli, Sözleşmeli Vekil Memur, Üniversiteli İşçi Açıklaması
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Bengü Türk TV’de yayınlanan ve Gökhan Altunkaş’ın sunduğu Söz Hakkı programda 2019 yılı toplu sözleşme görüşmeleri, memurlara bayram ikramiyesi 3600 ek gösterge, yardımcı hizmetler sınıfı, üniversiteli işçiler ve sözleşmeli vekil çalışan memurlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci katıldığı Bengü Türk TV'de 'Söz Hakkı' programında, sözleşmeli 4/b'liler, bayram ikramiyesi, 3600 ek gösterge, yardımcı hizmetliler sınıfı, üniversiteli işçiler, yaklaşan toplu sözleşme görüşmeleri ve çalışma hayatına dair değerlendirmelerde bulundu

KAHVECİ: TOPLU SÖZLEŞMEDE İMZA YETKİSİ İKİ KİŞİNİN ELİNE BIRAKILAMAZ

Ağustos ayında yapılacak olan Toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Kahveci, “Toplu sözleşmede milyonlarca insanın kaderi iki kişinin eline bırakılamaz. Bu seneki toplu sözleşmede ben çoğunluk imzası ile bağıtlamanın yapılmasını talep edeceğim” dedi Kahveci, “Yetkili konfederasyonun bugüne kadar yaptığı toplu sözleşmelerde çalışanlar hep kaybetti. Eğer bu konfederasyon diğer konfederasyonlarla güç birliği yapsa daha farklı şeyler olabilirdi ama kendi başına hareket etmeyi seçti. Bu seneki toplu sözleşme döneminde de bunlar masaya oturacak. Bu demek oluyor ki, 2020 ve 2021 yıllarını da kaybettik. Sendikal alanda yaşanan tüm gelişmelere rağmen Türkiye Kamu-Sen bu sene üye sayısını tüm hizmet kollarında artırarak yoluna devam ediyor. Baskı ve yıldırmalar halen devam ediyor. Biz istiyoruz ki, sendikal ayrım bitsin, çalışanlara bir zorlama olmasın, özgür iradeleri ile seçimlerini yapsınlar. Sendikal alanın kirlenmesine kimse izin vermemeli. Belediyelerde istifalar olunca Malum-Sen veryansın ediyor. Biz 17 yıldır yaşadıklarımızı biliyoruz, siz daha kışı görmediniz durun bakalım. Zorla üye yaptıklarınız şimdi sizden kopuyorlar. Ben sayın Cumhurbaşkanına da söyledim, “Sendikal ayrım ortadan kalksın, hak, adalet, ehliyet, liyakat göz önünde bulundurulsun” dedim. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak ahlaklı bir sendikacılık yapıyoruz. Ama 40 binden 1 milyona ulaşanlar dünyada örneği olmayan bu büyümeyi nasıl sağlamışlar bunu iyi okumak ve görmek gerekir.

Sorunların çözümü için önerisi olmayanlar, topu taca atma gayreti içindeler. Ancak bunlar beyhude çabalardır. Türkiye Kamu-Sen o masada kanunun ve 400 bin üyesinin verdiği yetki ile oturmaktadır. Bu konfederasyon memur için yüzde 20 zam aldı da biz ellerini mi tuttuk? ya da binlerce talebi çözdüler de önlerine mi durduk? Biz bunlara açık çek verdik, “Her şekilde yanınızdayız, her türlü eylem ve etkinliğe varız” dedik ama bunlar yanaşmadı. O masada ne kadar çok sendika olursa bunların eli daha güçlü olur. Toplu sözleşmeyi bağıtlama yetkisi iki kişinin eline bırakılamaz. O masada toplam 14 kişiyiz ve bu seneki toplu sözleşmede ben çoğunluk imzası ile bağıtlamanın yapılmasını talep edeceğim. Katılımcılık, demokrasi diyoruz ama tek adamın imzası ile milyonların kaderini belirliyoruz. Bu durum bize yıllardır kaybettiriyor.

KAHVECİ: EK GÖSTERGE VE SÖZLEŞMELİLER TORBA KANUNA EKLENMELİ,  KPDK BİR AN ÖNCE TOPLANMALI

TBMM’ye gönderilen torba yasaya ilişkin eleştirilerini de dile getiren Genel Başkan Önder Kahveci, “Ek gösterge ve sözleşmelilere kadro başlıkları bu torba yasa içine eklenmelidir” dedi. Kahveci, “Ek gösterge konusunda verilen sözün üzerinden 1 yıl geçti. Artık verilen söz ötelenmemeli. Kamuda ciddi bir beklenti var ve dört meslek gurubu değil tüm kamu çalışanlarını kapsamalıdır ek gösterge meselesi. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak bir yol gösterici çalışma hazırladık ve bu TBMM Plan Bütçe Komisyonunda bekliyor. Bunun üzerinden hareket edilebilir. Ben sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmelerde konunun hassasiyetini dile getirdim, kendisi de bana, “TBMM açılınca gelecek ilk kanunlardan birisi ek gösterge olacak” dedi. bu konuda artık adım atılmalı ve bir güven bunalımı olmamalı.

Sözleşmelilere kadro demekten yorulduk. Bu insanlar mağdur. Aileler parçalanmış, motivasyon sıfır. Artık bu feryada kulak verilmeli ve bu konuda adımlar atılmalı. 2011 ve 2013 yıllarında kadro verdiniz, 2019’da da verin. Vekil, Fahri, sözleşmeli...bunlara artık son verilsin. Üniversiteli işçiler, yardımcı hizmetliler gibi çözülmesi son derece kolay, bütçeye maliyeti olmayan konuları bir an önce çözüme kavuşturulalım ve insanların mağduriyetlerini giderelim. Eğer insanların gelecekten endişesi var ise verimlilikleri de düşer. Tek çare kadrolu çalışmadır” dedi.

Bu sorunları belki de rahatlıkla çözebileceğimiz alanlardan birisi KPDK masası ancak, henüz toplanmadı.  Bu masa işlevsel olmalıdır. Bir kaç başlığa yoğunlaşıp çözüm sağlanmalıdır. Mart ayında kanunen yapılması gerekirdi KPDK’nın ancak hala ses yok. Bunu göz ardı etmek ihmaldir. Ekonomik ve Sosyal Konsey de yıllardır toplanmıyor, bu çok yanlış. Bizim töremizde konuşmak vardır ama biz konuşmuyoruz. Sosyal diyalog ne yazık ki yok denecek kadar az” dedi. 

KAHVECİ: İŞİN GELECEĞİNİ İLK DİLLENDİREN KONFEDERASYONUZ

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO Genel Direktörü Guy Ryder ile yapılan görüşme ve 12. Çalışma Meclisi’nin detaylarını da gündeme getiren Genel Başkan Önder Kahveci, Türkiye Kamu-Sen’in işin geleceğini Türkiye’de dile getiren ilk konfederasyon olduğunun altını çizdi. Kahveci, “Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun kuruluşunun 100.yılı ve  bu kuruluşa 176 ülke üye durumda. ILO’nun verdiği tavsiyeler ya da kararları çalışma hayatı bakımından önem arz ediyor. Artık dünya işin geleceğini konuşuyor. Türkiye’de bunu ilk dile getiren, konuşan ve panel yapan stk biziz. Bayramdan hemen sonra biz de ILO’nun 108. Genel konferansına katılacağız, sayın Cumhurbaşkanı da katılacak. Sorunları dile getireceğiz, karşılıklı görüş alışverişinde bulunacağız.

 KAHVECİ: MÜLAKATA CEPHEDEN KARŞIYIZ

“Mülakat sistemi kökten kaldırılmalıdır” diyen Genel Başkan Kahveci, “Mülakat kul hakkı demektir” dedi. Kahveci, “Türkiye Kamu-Sen mülakata cepheden karşıdır. Mülakat kul hakkı demektir. Biz bunu asla doğru bulmuyoruz. Yazılı sınavda 90 puan alan birine mülakatta 10 puan verip elemek nasıl izah edilebilir? Vicdanlar bunu kabul eder mi? Bu sistemle bir yere varamayız” dedi. 

KAHVECİ: MEMURA BAYRAM İKRAMİYESİ MÜJDESİNİ BEKLİYORUZ

“Kamuda her kesimin bayram ikramiyesi aldığına vurgu yapan Genel Başkan Kahveci, Ramazan bayramı öncesi memurlara da ikramiye müjdesi verilmesini istedi. Kahveci, “Ramazan bayramı öncesi bir müjde bekliyoruz. Çalışan kesimin hepsi ikramiye alıyor sadece memurlar kaldı. 12 milyon emekliye 12 milyar TL ödeme yapılıyorsa 3 milyon kamu çalışanına da 3 milyar TL daha ödeme yapılabilir. Bu ikramiye emin olun ekonomiye de can verecektir” dedi.

Kamubiz.com ÖZEL

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
28 Yorum