Posta çalışanlarına fiili hizmet zammı kanun teklifi Meclis'te

Posta çalışanlarına fiili hizmet zammı kanun teklifi Meclis'te
Postacılar yıpranma hakkını istiyor. PTT çalışanlarının fiili hizmet zammı alabilmesi için Meclise kanun teklifi sunuldu. Posta çalışanlarına fiili hizmet zammı teklifinin gerekçesi şöyle:

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclise sunuldu. Teklif ile, posta gönderilerinin dağıtım ve teslimini kapsayan posta hizmetlerinde çalışanlara, çalıştıkları her yıl için 60 gün fiili hizmet zammı verilmesi öngörülmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Saygılarımla, Ali Haydar HAKVERDİ/Ankara Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Günümüz şartlarında bir çok meslek çeşitli riskler barındırmakta ve çalışanlar bedenen ve zihnen yıpranmaktadır. Emekçilerin sağlığının korunması ve bir süre sonra altından kalkamayacağı bir işte çalıştırılmamasına dair düzenlemeler yapmak en temel insan haklarından birine sahip çıkmak olacaktır. 

Bu bağlamda ülkemizde bir çok meslek grubuna kanuni düzenleme ile taşıdığı riske göre fiili hizmet zammı (yıpranma payı) verilmiştir. Değişen insan alışkanlıkları ve ihtiyaçlar günümüzde bazı meslek mensuplarını daha fazla risk altına itmektedir. 

Posta gönderilerinin dağıtım ve teslimini yapan emekçiler de bu meslek gruplarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Her zaman risk altında ve yorucu şartlarda çalışmakta olan posta emekçilerinin özellikle pandemi döneminde ve çağımızın değişen alışveriş kültürü ile posta iş yükü artmış bununla doğru orantılı olarak ise risk oranı yükselmiştir. Buna rağmen posta emekçileri halen fiili hizmet zammı alan meslekler arasında yer almamaktadır. 

Bu düzenleme ile risk altında ve yoğun bir şekilde çalışan posta dağıtım ve teslimat emekçilerinin fiili hizmet zammı almasının insani bir gereklilik olduğu değerlendirilmiştir. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Kanunun 40 inci maddesinin ikinci fıkrasına eklenecek bent ile riskli ve kişiyi yıpratıcı bir iş olan posta dağıtımı ve tesliminde çalışanların fiili hizmet zammı alması amaçlanmıştır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir MADDE 3- Yürütme maddesidir 

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. “21) Posta ve 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Telgraf Teşkilatı Posta Hizmetleri Kanunu dağıtıcı personeli kapsamında posta gönderilerinin 
dağıtım ve teslimini kapsayan posta hizmetlerinde çalışanlar,
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.