Sözleşmeli memur ve öğretmen maaşları yüzde 27'lik 3. vergi dilimine girecek

Sözleşmeli memur ve öğretmen maaşları yüzde 27'lik 3. vergi dilimine girecek
Sözleşmeli personel gelir vergisinden muaf mı? Temmuz 2022 zammı sonrası sözleşmeli memurlar ve sözleşmeli öğretmenler ne zaman vergi dilimine girer? Sözleşmeli memurdan gelir vergisi kesilir mi? Sözleşmeli Memur vergi dilimi hesaplama nasıl?

Sözleşmeli personel yüzde 27'lik 3. vergi dilimine girecek. Bir çok sözleşmeli personel, vergi dilimlerinde güncelleme olmaması nedeniyle 10. aydan itibaren yüzde 27'lik vergi dilimine girecek

Tüm kamu personeli gibi sözleşmeli personel de yüzde 41,69 oranında zam aldı.

Ancak maaş artışının önemli bir kısmı sözleşmeli personel açısından gelir vergisi anlamına geliyor.

Memurların aksine sözleşmeli personelin aldıüı ücretin neredeyse tümü gelir vergisinde dikkate alınmaktadır. Memurlar da başta özel hizmet tazminatı olmak üzere bir çok önemli maaş kalemi gelir vergisi hesaplamasına dahil edilmemektedir. bu nedenle, memurların önemli bir bölümü yüzde 20'lik ikinci gelir vergisine girmemişken, sözleşmeli personelin büyük bir kısmı 2. vergi dilimine girdi bile.

Örneğin sözleşmeli öğretmenler... 2022 yılı Mayıs ayı itibariyle bir çok öğretmen,  bin TL sınırını aştığı için yüzde  20'lik üst vergi dilimine girdi. 10. aydan itibaren de 70 bin liralık sınır aşılacağı için bir çok öğretmen yüzde 27'lik 3. vergi dilimine girecek.

Sözleşmeli mühendisler, veteriner hekimler ise Eylül ayı maaşıyla birlikte yüzde 27'lik vergi dilimine girecek. 

Bilindiği üzere yılında başında yapılan kanuni düzenleme gereğince asgari ücretten alınan kısım kadar gelir ve damga vergisi istisnası uygulanmaktadır. Bu tutar Ağustos'tan sonra 1100 TL gelir vergisi ve 49 TL de damga vergisi istisnası anlamına gelmektedir.  

Bir sözleşmeli mühendis, ek ödeme hariç sadece sözleşme ücreti üzerinden gelir vergisine dahil olmaktadır. 12 bin 858 lira sözleşmeli ücreti olan bir personel, gelir vergisi istisnasından sonra, Ağustos ayında 1.386 TL, Eylül ayında 2.086 TL gelir vergisi ödemek zorunda kalacaktır.

Keza sözleşmeli öğretmenler de, eğer ek ders ücretleri fazla ise Ağustos'tan itibaren 1000 TL'den fazla gelir vergisi ödemek durumunda kalacaktır. Hiç ek dersi olmasa dahi bir sözleşmeli öğretmen Ağustos ayında 920 TL gelir vergisi ödemek zorunda kalacaktır.
Gazetememur

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum