Sözleşmeli memurlara verilecek haklar ve EYT'liler için çözüm belli oldu!

Sözleşmeli memurlara verilecek haklar ve EYT'liler için çözüm belli oldu!
Emeklilikte yaşa takılanlar için EYT çalışması öncelikli gündeme giriyor. Asgari ücret 2022'nin çözüme kavuşturulmasının ardından öncelikli gündem haline gelen 3600 ek gösterge çalışması tamamlandı. Bundan sonra sırasıyla sözleşmeli memura yeni haklar ve EYT düzenlemesi için yapılacak çalışmalar hız kazanacak. Sözleşmeli memura hangi haklar verilecek? İşte EYT'de öne çıkan en çok merak edilen tarih ile beraber tüm detaylar...

Sözleşmeli memura yeni haklar çalışması sonrası emeklilikte yaşa takılanlar için EYT düzenlemesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın öncelikli gündemine girecek. Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak EYT çalışması 6 adımlı çözüm haritası öne çıkarken, kamuda çalışan 530 bin sözleşmeli personelin statü değişikliği ile ilgili çalışma başlıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin 'ilk dosyamız sözleşmeliler' derken SABAH Memurlar getirilecek haklar ile ilgili taslak çalışmalara ulaştı…

Sözleşmeliye hangi haklar gelecek?EYT'liler ne zaman, nasıl, hangi şartlarda emekli olacak?
EYT şartları neler?
EYT düzenlemesi için hangi formüller masada?
İşte tüm bu soruların cevapları ile beraber EYT'de son durum...

3600 EK GÖSTERGE SONRASI ÖNCELİKLİ GÜNDEM: SÖZLEŞMELİYE YENİ HAKLAR
Geçtiğimiz Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşmenin Resmi Gazete'de yayımlanan metninde yer alan iki konudan 3600 ek gösterge çözülerek tasarı Meclis'e sevk edildi.

Böylece 5.3 milyon memur ve emeklisinin ek göstergeleri artırılırken emekli maaşları ve emekli ikramiyelerinde zam yapıldı. Şimdi toplu sözleşme metninin 52. Maddesinde yer alan sözleşmelilerin statü değişikliği ile ilgili çalışma başlıyor.

Söz konusu maddede, " Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır" ifadesi yer aldı.

Söz konusu çalışmanın başlayacağını duyuran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İlk açacağımız dosya üzerinden detaylandırıp kamuoyuyla paylaşacak hale gelince paylaşacağımız mesele sözleşmeli personel meselesidir. İlk ele alacağımız dosya odur. Kamuda sözleşme personel istihdam ediliyor. Yeni alanlar var. Yeni çalışma biçimleri var. Mesela bilgisayar yazılım mühendisleri gibi. Onlar örnek veriyorum. Hepsinin mühendis olmasına gerek yok. Kamu ihtiyaç duydukça sözleşmeli personel alıyor fakat bu personellerin bazı sorunları var. Biz bunlara isteğe bağlı olarak kadro hakları vereceğiz. Bazı haklardan mahrumlar onları kendilerine vereceğiz" dedi.

SOSYAL VE MALİ HAKLAR EŞİTLENECEK
Kamuda çalışan 530 bin sözleşmeliyi ilgilendiren çalışmada özellikle sosyal ve mali hakların kadrolu personel ile eşitlenmesi söz konusu olacak. Yapılacak çalışmanın detaylarına SABAH MEMURLAR ulaştı.

Buna göre sözleşmelilerin ücret, tayin, görevde yükselme, mazerete dayalı yer değiştirme gibi sorunları çözüme kavuşturulacak. Ağırlıklı olarak Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olan sözleşmeli personel özellikle eş durumundan yer değiştirme hakları istiyor.

Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde 40'a yakın statüde bulunan sözleşmeli sistemi de sadeleşmiş olacak. Çalışmaların tamamı sosyal taraflarla müzakere ile sürdürülecek. Böylece memurların talepleri de dikkate alınarak taslaklar oluşturulacak.

GÖREVDE YÜKSELME YOLU AÇILACAK
Yapılacak düzenleme ile sözleşmeli personel görevde yükselme sınavlarına girebilecek. Böylece kademe ve derece ilerlemişi haklarına sahip olabilecekler. Bunun yanında izin haklarının devredilmesi, yönetici pozisyonlarında istihdam gibi haklar da verilmiş olacak.

Bunun dışında kurumlar arası yer değişikliği hakkı da bulunacak. Bu arada mali yılla sınırlı olan sözleşme süreleri ile ilgili de iş güvencesi gelmiş olacak.

SÖZLEŞMELİ MEMUR SAYISI 530 BİNİ BULUYOR
Kadrolu personel: 2.960.924
Sözleşmeli Personel: 529.037
Sürekli işçi: 1.177.650
Geçici işçi: 59.570
Diğer: 107.027
TOPLAM: 4.834.208

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Edinilen bilgiye göre söz konusu çalışma yine paydaşlarla birlikte yürütülecek. Bakanlıklar ile sendikalar arasında müzakereler devam edecek. Bunun sonunda hazırlanacak taslak için son karar verilip kamuoyu ile paylaşılacak. Ardından da Meclis'te yasalaşma süreci gerçekleşecek.

EYT DÜZENLEMESİ TEMMUZ AYINDAN SONRA MASAYA GELECEK
Temmuz ayına kadar da sözleşmesi memurlara yeni haklar düzenlemesinin ayrıntılarının netleşmesi beklenirken, bu ayın sonrasında ise EYT düzenlemesi Bakanlığın öncelikli gündemine girecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin şu ifadeleri kullandı:

"Çalışanlarımızı koruyacağız, emekçilerimizi koruyacağız. Temmuz ayında emekçilerin karşılaştıkları enflasyon farkına karşı düzenlemelerin hazırlığını yaptığımızı belirtmek isterim. Sadece memurların, işçilerin değil emeklilerle ilgili de çalışmalarımız var.

'SÖZLEŞMELİ MEMUR, EYT MESELESİ HEPSİ DOSYA DOSYA ÖNÜMÜZDE'
3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli meselesi, EYT meselesi de var. Bunlar dosya dosya hepsi önümüzde."

EYT'YE 6 ADIMDA ÇÖZÜM HARİTASI
2022 yılı içerisinde ele alınması beklenen EYT düzenlemesi için 6 adımlı yol haritası izlenecek:

1- Kapsam belirlenecek
2- Emeklilik şartları tespit edilecek
3- Mali boyutu hesaplanacak
4- Maaş hesabı yapılacak
5- Uygulama biçimi tespit edilecek
6- Taslak yazılıp karar alınacak

Sabah

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum