Sözleşmeliye kadro da yeni tartışma! 3+1 düzenlemesi ve aday memurlukta soru işaretleri..

Sözleşmeliye kadro da yeni tartışma! 3+1 düzenlemesi ve aday memurlukta soru işaretleri..
3+1 düzenlemesinde soru işaretleriKabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözleşmeli kamu çalışanlarının 3+1 sistemi ile kadroya alınacağını duyurdu.

Yıllardır beklenen sözleşmelilerin kadroya geçişi ile ilgili düzenleme geçtiğimiz gün kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Düzenleme ile birlikte 3 yıl sözleşmeli, 1 yıl da aday memur statüsünde çalışanlar kadro hakkı kazanacak. Ancak düzenlemede yer alan 1 yıllık aday memurluk kısmı çalışanların aklında yeni soru işaretlerine neden oldu. 

2013 YILINDAN SONRA İŞE BAŞLAYANLAR ATLANDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan düzenlemede 3 yıl sözleşmeli çalışma ve 1 yıl da aday memur olarak çalışma şartının aranacağı belirtildi. Ancak 2013 yılında yapılan kadro düzenlemesinin ardından işe girenler ile ilgili bir bilgi verilmemesi yeni soru işaretlerine neden oldu. Yeni düzenleme 2014 yılında sözleşmeli olarak çalışmaya başlayan bir sözleşmeli memur 8 yıllık çalışmasının ardından kadroya direkt geçebilecek mi yoksa aday memur statüsü ile çalışmaya mı devam edecek tartışmalarının önünü açtı.

“KONU KADRO UYGULAMASINA UZAK BİR BİÇİMDE ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILIYOR”

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ 
Gelişmenin ardından bir açıklama yayınlayan Türkiye-Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hazırlanan mevzuat değişikliğinin detaylarının tam olarak kamuoyu ile paylaşılmadığına dikkat çekerken, çalışmaların olumlu olmasına karşın 3+1 sisteminin kalıcı hale getirilmeye çalışıldığını belirtti. Kamuda işe alım sürecinin 3+1 sistemi ile devam edileceğinin anlaşıldığına dikkat çeken Kahveci, düzenleme kapsamında bazı alanların kapsam dışı kaldığını ifade ederek, “Henüz hazırlanan mevzuat değişikliğinin detayları tam olarak kamuoyuyla paylaşılmamış olsa da açıklamadan bazı sözleşmeli personelin kapsam dışında kalacağı anlaşılmaktadır. Açıklamada kamu personel alımlarının 3+1 sözleşmeli statü esasına göre yapılmaya devam edileceği de görülmektedir. Buna göre 3 yılını dolduran sözleşmeli personel aday memurluk statüsüne geçirilecek ve 1 yıl daha aile birliğinden ve iş güvencesinden mahrum olarak çalışacaktır. Dolayısıyla buradan anlaşılan, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusunun tam anlamıyla kadro uygulamasından uzak bir biçimde çözülmek istendiğidir” dedi. 

“DÜZENLEME TBMM’DE REVİZE EDİLMELİ”
Bütün güvencesiz sözleşmeli personelin istisnasız ve şartsız bir şekilde kadroya geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kahveci, yapılan çalışmaların beklentileri tam karşılamadığının altını çizerek, “Daima ifade ettiğimiz gibi bizim mücadelemiz bütün güvencesiz personelin istisnasız ve şartsız bir biçimde kadroya geçirilmesi içindir. Her ne kadar kamuda süresiz sözleşmeli olarak görev yapan 227 bin personelin sorunlarına çözüm getiriyor olsa da gerek kapsam dışında bırakılan personel gerekse 3+1 sistemini kalıcı hale getirmesi nedeniyle, bu çalışma taleplerimizi tam olarak karşılamamaktadır. Bu şartlar altında bu çalışmanın TBMM sürecinde revize edilmesi ve tüm personelin şartsız bir biçimde doğrudan kadroya geçirilecek bir düzenlemenin yapılması yerinde olacaktır. Kamu personel sisteminin harfler ve rakamlarla bölünmüşlükten uzak bir biçimde tek bir kadrolu istihdam modeline dayanması için mücadelemiz kararlılıkla sürecektir” ifadelerini kullandı.

YENİ DÜZENLEMEDE ADAY MEMURLUK TARTIŞMASI
En son sözleşmelilerin kadroya geçirilmesinin üzerinden yaklaşık 9 yıl geçerken, 2013 yılında gerçekleştirilen kadroya geçiş sırasında kapsam dışı kalarak kadro alamayan 227 bin sözleşmeli çalışan direkt kadroya geçebilecekken, 2013 yılında kadro düzenlemesinin ardından sözleşmeli olarak başlayan ve yaklaşık 8 yıldır sözleşmeli olarak çalışan kamu çalışanları normal şartlarda 3+1 yıl çalışma şartını karşılamış olsa da 1 yıllık aday memuriyet kapsamına alınıp alınmayacaklarına ilişkin net bir açıklama olmaması tartışmalara neden oldu.

milligazete

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.