Sözleşmeliye Kadro Mu, Aldatmaca Mı?

Sözleşmeliye Kadro Mu, Aldatmaca Mı?
Sözleşmeliye Kadro Mu, Aldatmaca Mı?

KADRO MU ALDATMACA MI? 
Yine seçim yaklaştı ve yine kadro söylentileri…

“Hafızayı beşer nisyan ile malûldür” demiş eskiler, bizde bu unutkanlık daha ileri giderek balık seviyesine yaklaşıyor.

“Müjde kadro çıkacak” diye çığırtkanlık yapanlara sorulacak soru şu: 

“Gene 24.12.2017’de yayımlanan 696 sayılı KHK ile yaptığınız gibi çakma kadrolar ile kandırmaya devam mı edeceksiniz?” “Aynı kadroda önceden bulunanlar ile aynı haklara sahip olacak mıyız? Yoksa sadece adımız mı benzeyecek?”  

Evet, 2018'de kamuda geçici personel olarak çalıştırılanlar kamuda 657/4/B kapsamında sözleşmeli personel kadrolarına ve yine kamuda taşeron aracılığıyla çalıştırılan işçiler 696 sayılı KHK ile kadrolu işçiliğe geçirildiler. 

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

Ama ne bu geçici personel olarak çalışırken sözleşmeli personel olanlar diğer 657/4B’ye tabi sözleşmeli personel ile aynı haklara sahip oldular ve ne de taşeron işçisi iken kadrolu işçi olanlar önceki kadrolu işçilerle aynı haklara sahip oldular, ne ücret olarak ne de iş güvencesi olarak aynı haklara asla sahip olmadılar.

Sadece adları değişti, içerik önceki ile hemen hemen aynı kaldı, tıpkı doğan görünümlü şahinler gibi kandırmacadan öte bir şey olmadı

Hatta öyle trajikomik sonuçlar oldu ki 2018’de taşeron işçisi iken kadroya geçen işçi önceki ücreti ile geçtiği için ve sözleşme gereği sonraki ilk ücret artışı yüzde 4 üzerinden yapıldığı için bu güya kadroya geçen işçilerin ücreti o zamanın asgari ücretinin bile altında kaldı ve mecburen asgari ücret olarak uygulandı. 

Yine örneğin 2018’de taşeron işçisi iken kadroya geçirildiği söylenen işçi emeklilik tarihi geldiyse iş akdi feshedilirken önceki işçiler çalışmaya devam edebilmekteler. 

Aynı durum geçici personel iken sözleşmeli personel yapılanlar için de geçerli. 657/4/B’ye tabi sözleşmeli personel emekliliği gelse bile çalışmaya devam edebilirken 657/4/C’li geçici personel iken sözleşmeli personel yapılanlar da emeklilik tarihi geldiğinde işten çıkarılmaktalar. 

AKP döneminde kadroya geçme müjdesi mi duydunuz? Siz siz olun içeriğine bakın mutlaka, çakma olması kuvvetle muhtemeldir.
Şevket Tezel/ Sosyal Güvenlik Müşaviri

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum