Subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara 'tekniker' unvanı verilmesi hakkında kanun teklifi (Ekim 2019)

Subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara 'tekniker' unvanı verilmesi hakkında kanun teklifi (Ekim 2019)
3795 Sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi. 18 Ekim 2019'da Milli Savunma Komisyonuna havale edilen kanun teklif ile; lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim gören okullardan mezun olan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara 'tekniker' unvanı verilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

3795 Sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 
Mehmet Ali ÇELEBİ /izmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Kabul tarihi 29/4/1992 olan 3795 sayılı kanun hükümlerinde "Bu Kanun hükümleri Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli hakkında uygulanmaz." ifadesi olmamasına karşın Türk Silahlı Kuwetleri Personeli bu Kanun kapsamı dışında bırakılmıştır. 
3795 Sayılı Kanunun "Unvanlar" kısmındaki 3üncü maddesi (b) bendinde; "Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "tekniker" Unvanı verilir.” hükmü mevcuttur. Oysa ki; Hava Teknik Okullar Komutanlığı'nın lise eğitiminden sonra, astsubay yetiştirmek üzere aldığı ve iki yıl boyunca yüksek teknik Eğitim-Öğretim vererek mezun ettiği binlerce astsubay mevcuttur ve hepsinin unvanı da "Tekniker" değil "Teknisyen"dir. 

Kanun teklifimiz ile bu unvanı alması gereken muvazzaf, emekli TSK personelinin bu konudaki mağduriyetinin giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile lise üstü iki yıl süreli teknik öğretim veren Astsubay Meslek Yüksek Okulu mezunlarına verilecek unvanların tespit edilmesi amaçlanmaktadır. MADDE 2- Yürürlük Maddesidir. MADDE 3- Yürütme Maddesidir. 

3795 SAYILI BAZI LISE, OKUL VE FAKÜLTE MEZUNLARINA UNVAN VERİLMESİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 29/4/1992 tarihli ve 3795 Sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkındaki Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 
"Geçici Madde 2– Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim gören okullardan mezun olan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara "Tekniker" Unvanı verilir. Anılan personelin Unvan değişikliğinden doğan özlük hakları yeniden düzenlenir. 
Bu Unvanlar, eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılır. “ 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum