Şube müdürü maaşlarında artış talebi! Makam- görev tazminatı ile ücret- tazminat göstergeleri verilsin..

Şube müdürü maaşlarında artış talebi! Makam- görev tazminatı ile ücret- tazminat göstergeleri verilsin..
Bilindiği üzere, 27/09/1984 tarihli ve 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanunda, bakanlık merkez teşkilatının esas hizmet biriminin şube müdürlüğü olduğu, görev ve hizmetin nitelik ve niceliğine göre en az üç şube müdürlüğü bulunmadıkça daire başkanlığı, en az üç daire başkanlığı bulunmadıkça genel müdürlük kurulamayacağı öngörülmüştü. Ancak, 3046 sayılı Kanunun hiyerarşik kademeleri gösteren neredeyse tüm maddeleri, 703 sayılı KHK'nın 41. maddesiyle yürürlükten kaldırılmış, teme

Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde önemli mihenk taşlarından biri olan şube müdürleri ve müdür unvanlı kadrolar, kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal hafızası olup, aynı zamanda değişim ve gelişime açık, mevzuata ve uygulamaya hakim olmaları nedeniyle vatandaş sorunlarının da çözüm merciidir. Bu kadroya atanabilmek için belli bir süre hizmet şartıyla birlikte, bilgi ve tecrübeye sahip olduktan sonra yapılan yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olunması gerekmektedir. Bu kadroya atananlar mevcut personel arasında mesleki temel bilgi ve becerilere sahip ve tecrübe açısından en nitelikli kişilerdir. Müdürler konularında uzmanlaşırken, aynı zamanda maiyetindeki personelin yetiştirilmesinden, sevk ve idaresinden, iş ve işlemlerin takip ve denetiminden de sorumludur. 

Çeşitli yargı kararlarında ise şube müdürlüğünün daire başkanlığının asıl hizmet birimi olduğuna hükmedilmiş olup, daire başkanlığının iş yükü, yapılan işlerin kontrolü ve sorumluluğu da tamamen şube müdürü ve müdür görevini yürütenlerin üzerinde bırakılmıştır.

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

Kamu kurum ve kuruluşlarının organizasyon yapısında önemli bir yere sahip olan şube müdürlüğü ve müdürlük hiyerarşideki yerini korurken, özlük hakları bakımından oldukça geride kalmıştır. 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üst amiri/kariyer uzmanlıklara ve il müdürlerine makam/görev tazminatı ile ücret/tazminat göstergeleri verilirken şube müdürleri ve diğer müdürler maalesef bu haklardan yoksun bırakılmıştır. Kamu hiyerarşisindeki rolleri ve üstlendikleri misyona bakıldığında görev/sorumluluk/ücret dengesi aleyhlerine bozulmuştur. 

Yönetim hizmetleri grubunda yer aldığı halde makam/görev tazminatı almayan tek idareci grubu şube müdürleri ve diğer müdür unvanlı kadrolardır. Müdürlerin alt kadrodaki şefle görev aylığı arasındaki fark 4.290 TL (%28.7) olmasına rağmen, kariyer uzmanı ile 8.840 TL (%46), üst amiri il müdürü ile arasında 10.964 TL (%57), daire başkanı ile arasında yaklaşık 14.128 TL (%73) civarında ücret makası oluşmuştur. Bu fark daire başkanı ile üst amiri olan genel müdür yardımcısı arasında yalnızca 1.993 TL, (%6), daire başkanı ile il müdürü arasındaki yaklaşık 3.163 TL (%10,8)'dir. 

Şube Müdürü ve Müdürlerin, özlük haklarının düşük seviyede bırakılması, çalışma barışını bozmakta, bu durum kamu hizmetinin etkin ve verimli sunulabilmesi noktasında olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Üzerinde bulunan sorumluluk ve kullanmış olduğu yetki düşünüldüğünde özlük haklarının, bu tür bir risk/sorumluluğu olmayan kamu çalışanlarından daha az olması hakkaniyet ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Hal böyleyken bugün itibariyle en fazla hak kaybına uğrayan kamu görevlileri müdürlerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Gazi Meclisimizin değerli milletvekillerinin ortak iradesi ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan değişiklikle 3600 gösterge verilmesine ilişkin düzenleme gerçekleşmiş, Meclis Genel Kurulunda yapılan oylama ile kabul edilerek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. 7417 sayılı Kanunla ek göstergeleri 15/01/2023 tarihinden itibaren 3600’e çıkarılmış ise de ek göstergenin görev aylığında etkisi olmadığı düşünüldüğünde, hak kayıplarının telafisi için yeterli bulunmamaktadır. Makam-görev tazminatı ile ücret/tazminat göstergelerinin verilmesi halinde maaşlarında aylık 8.000 TL civarında artışla kayıplar telafi edilebilecektir. 

Tüm bu açıklamalar çerçevesinde, bilgi birikimi, tecrübesi, idarecilik becerisi, kurumsal hafızası ve kurumsal hedeflere sağladığı katma değerle çok önemli bir misyon üstlenen ve kurumların vizyonuna yön veren şube müdürleri ve diğer müdür unvanlı kadroların yapılacak düzenlemeyle özlük haklarının düzeltilmesi hususlarında, Gazi Meclisimizin değerli milletvekilleri,  Bakanlar Kurulumuz ile ilgili kurum yöneticilerimizin desteklerini ve Sayın Cumhurbaşkanımızın taktirlerini saygılarımızla talep ediyoruz.

Şube Müdürleri Derneği 
Yönetim Kurulu

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.