TBMM Başkanvekilinden 4/D'li personele son dakika maaş müjdesi!

TBMM Başkanvekilinden 4/D'li personele son dakika maaş müjdesi!
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, TBMM'de görev yapan 4/D'li personel arasındaki maaş farklılıklarının, ilk toplu sözleşmeyle büyük ölçüde daimi işçiler açısından giderileceğini bildirdi. İşte TBMM'deki 4/D'li kamu işçilerini ilgilendiren maaş zammına ilişkin konuşmalar..

CHP GRUBU ADINA MAHMUT TANAL -10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. Dünya İnsan Hakları Günü’nde insan haklarının ihlal edilmemesi gerekirken Türkiye Büyük Millet Meclisinde şu an itibarıyla dahi insan hakları ihlale ediliyor. Ne demek bu? Şu anda stenograf arkadaşlarımız çalışıyor, bakın; stenograf arkadaşlarımız aynı kapıdan Genel Kurula giriyorlar, aynı işi yapıyorlar, aynı mesaiyi harcıyorlar, aynı şekilde sınava giriyorlar, alınan ücretler farklı. Meclisin içerisinde veya Meclisin dışında, kamu kurumlarının tamamında aynı işi yapıyorlar, aynı mesaiyi yapıyorlar, aynı yerde çalışıyorlar; alınan ücretler farklı.

Değerli arkadaşlar, Değerli Meclis Başkan Vekilimiz; biz  İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni imzaladık, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 23’üncü maddesi diyor ki: “Eşit işe eşit ücret verilir.” Neden eşit işe eşit ücret vermiyorsunuz? Meclis içerisinde ve Meclis dışında, tüm kamu kurumlarında insan hakları bu anlamda ihlal ediliyor. Yani burada, bakın, Meclis içerisindeki almış olduğunuz 4/D’li, 4/A’lı, 4/B’li… 4/D’lilerin bir kısmının aldıkları ücret 2.800, bir kısmının ücreti 3.400, bir kısmının ücreti 4.600, bir kısmının ücreti 5.500, bir kısmının ücreti 6 bin civarında. Yazık günah değil mi ya? Aynı işi yapıyor, aynı mesai… “Eşit işe eşit ücret” ilkesi ihlal ediliyor. Bu konumda olan tüm vatandaşlarımız, Kamu Denetçi Kurumu burada, Ombudsmana ücretsiz olarak başvurun. İnternette başvuru dilekçesi vardır, ücretsizdir, hak arama özgürlüğü açısından idarenin kötü yönetimi, kötü alışkanlıklarını bitirecek olan Ombudsmandır. Ombudsmanın da tüm yetkilerini buduyorlar, verdikleri bütçe de yetersizdir ve onun için gerek tüm illerde Meclis tarafından Ombudsmana yer tahsis edilsin. O, sizin hukuka aykırılıklarınızı en azından düzeltmeye çalışıyor ama maalesef siz, Kamu Denetçiliği Kurumuna engel oluyorsunuz.

TBMM BAŞKAN VEKİLİ SÜREYYA SADİ BİLGİÇ– Evet, bu kürsüde Meclisin bütçesine ilişkin konuşmalar içerisinde birtakım eleştiriler ve söylemler oldu. En fazla dile getirilenlerden bir tanesi; eşit işe eşit ücret, hakikaten olması gereken bir şey. Ancak, bunun yanına bazı ifadeler daha kuruldu. Mesela “idarenin kötü niyeti” “hukuka aykırılık” gibi ifadeler var, bunları asla kabul etmediğimizi peşinen sizlere ifade etmek istiyorum.

Değerli milletvekilleri, statü farklılığına tabi olarak ortaya çıkan ücret farklılıkları -doğrudur- Türkiye Büyük Millet Meclisinde mevcuttur, ancak diğer kamu kurumlarında da olduğu gibi. Kurumumuz da, yani Türkiye Büyük Millet Meclisi Teşkilatı da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesine göre kadrolu -ki burada 666 sayılı KHK’nin öncesi ve sonrası da var- 4/B maddesine göre sözleşmeli, 4/D maddesine göre sürekli işçi ve 6253 sayılı Kanun’un 30’uncu maddesine göre de sözleşmeli statülerde personel çalıştırmaktadır. Şimdi, tabii ki bu da çok farklı özlüklere, ücret farklılıklarına yol açan bir durum. Ancak, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak tek başına bizim bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok ki bu konuda da bütçe görüşmelerinde, Komisyonda da Sayın Meclis Başkanımız da bu konudaki düşüncelerini net olarak ifade etti. Kanunda, bu kapsamda genel bir düzenleme yapılması hâlinde kurumumuz da bu yönde bu uygulamayı yapacaktır.

Bir diğer önemli bir konu; bildiğiniz gibi kurumumuzda görev yapan 4/D’li personel arasında da maaş farklılıkları mevcuttur. Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilatında görev yapan sürekli işçi kardeşlerimizden bahsediyorum; garsonlardan, temizlikçilerden, aşçılardan ve diğerlerinden. Başbakanlıkın farklı birimlerinden Meclisimize devredilen personel ile Millî Saraylar’da olup da kurumumuzda görev yapan personel arasındaki ücret farklılıkları taşeron işçi alımı yapılırken ihale şartnamesinde belirtilen asgari ücrete uygulanan artırımdaki farktan kaynaklanmaktadır. İlgili mevzuat çerçevesinde, buradan söyleyebileceğim şey şudur ki zamanı yaklaştı, ilk toplu sözleşmeyle bu farklılıklar büyük ölçüde bu sürekli, daimi işçiler açısından giderilecektir. Burada idari teşkilatımızda görev yapan personel yine 666 sayılı KHK'ye tabi olmakla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinin diğer kamu kurumlarından da farklı bir çalışma sistemine de sahip olmasını da gözeterek diğer farklı ülke parlamentolarında da olduğu gibi kendi personel rejiminin yapılması noktasında da birtakım çalışmalar da Başkanlıkça sürdürülmektedir.

Yine, önemli konulardan bir tanesi ki dile getirilmedi, o da bildiğiniz gibi, milletvekili danışmanlarının ya da milletvekili personelinin kıdem tazminatı meselesidir. Bu da yine aynı şekilde 6253 sayılı Kanun’un 30’uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde yani “…herhangi bir ad altında başka ödeme yapılamaz.” hükmü uyarınca da milletvekili personeline herhangi bir şekilde bir kıdem tazminatı ve başka bir ödeme yapılamamaktadır. En kısa süre içerisinde toplu sözleşmeyle sürekli, daimi işçiler içerisindeki yani 4/B'lilerdeki ücret farklılıkları büyük ölçüde giderilecektir. Genel bir düzenlemeyle de diğeri halledilecektir.

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.